Ο ΔΗΚΤΗΣ (23/09/18)

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση Στουρνάρα – εκπροσώπων της τραπεζικής αρχής της Κίνας

Με αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Τραπεζικής και Ασφαλιστικής Εποπτικής Αρχής της Κίνας (CBIRC) συναντήθηκε, την Παρασκευή, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας. Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον με δεδομένη την πρόθεση της Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), που είναι η μεγαλύτερη κινεζική τράπεζα, αλλά και η μεγαλύτερη στον κόσμο βάσει κεφαλαιοποίησης, να αποκτήσει τραπεζική άδεια για να δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας. Απευθυνόμενος στην εποπτική ομάδα του τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα της Κίνας, ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια η ΤτΕ είχε συναντήσεις με σειρά κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ανταλλάσσοντας πληροφόρηση για τις εγχώριες και διεθνείς οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις. Οπως είναι ήδη γνωστό, αρκετοί από αυτούς τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς έχουν εκφράσει θετική στάση και πρόθεση να δραστηριοποιηθούν τόσο στον τραπεζικό όσο και στον ασφαλιστικό τομέα στην Ελλάδα, γεγονός που προϋποθέτει και τον ενεργό ρόλο της αρμόδιας εποπτικής αρχής της Κίνας. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της κινεζικής αρχής, αντιπρόεδρος Wang Zhaoxing, είναι διεθνώς γνωστός για τις θέσεις του σε ό,τι αφορά τη συνεχιζόμενη οικονομική μεταρρύθμιση και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Κίνας, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν δύσκολες επιλογές στην Ευρώπη το δ΄ τρίμηνο, σημειώνει η Societe Generale σε έκθεσή της επισημαίνοντας πως τηρεί πλέον ουδέτερη στάση στις ευρωπαϊκές αγορές και αποφεύγει εκείνες της ευρωπεριφέρειας όπως Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα. Οι εμπορικές εντάσεις, οι πολιτικές αναταραχές σε Ιταλία, Τουρκία θα περιορίσουν την υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών σε σχέση με αυτές της Wall Street, όπως επισημαίνει. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ευκαιρίες στην Ευρώπη, τονίζει. Η ποιότητα των εταιρικών ισολογισμών, οι προοπτικές ανάπτυξης και οι πολιτικές ατζέντες ωθούν τη Societe Generale να προτιμήσει τη γαλλική και τη γερμανική αγορά. Οπως προειδοποιεί, ο παράγοντας «Ιταλία» θα συνεχίσει να επηρεάζει τις αγορές της περιοχής, εκτιμώντας ότι η Moody’s θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας σε Baa3 με σταθερές προοπτικές.

Μείωση εσόδων για ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ

Νέα υποχώρηση εισιτηρίων σημειώθηκε το 2017 στα μέσα μαζικής μεταφοράς τη πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο βασικών εταιρειών ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, τόσο τα έσοδα όσο και η μέση είσπραξη ανά εισιτήριο μειώθηκαν κατά περίπου 5,5%. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 172 εκατ. ευρώ. Για να αντισταθμιστεί η μείωση των εσόδων και οι μεγάλες ζημίες των δύο επιχειρήσεων, αυξήθηκε η κρατική χρηματοδότηση. Από 116 εκατ. ευρώ το 2016 πέρυσι έφθασε στα 168 εκατ. ευρώ. Ετσι οι δύο εταιρείες μαζί εμφάνισαν οριακά κέρδη της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 85 εκατ. ευρώ που ήταν στο 2016. Η χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου εκτιμάται ότι έχει επηρεάσει θετικά μόνον τα αποτελέσματα του 2018, όταν και έκλεισαν οι μπάρες των σταθμών.

Πωλεί θυγατρική για ανάπτυξη θερέτρου

Σχεδόν 7 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισπράξει η Minoan Group Plc., που έχει δρομολογήσει την επένδυση 267 εκατ. ευρώ για την τουριστική ανάπτυξη της έκτασης των 25.000 στρεμμάτων στην περιοχή Κάβο Σίδερο, στη Σητεία της Κρήτης. Οπως ανακοίνωσε εντός της εβδομάδας η εισηγμένη στην αγορά ΑIM του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, το παραπάνω ποσό θα προκύψει από την πώληση του τουριστικού γραφείου που διέθετε, Stewart Travel Limited. Αγοραστής είναι η Zachary Asset Holdings Limited, εκ των βασικών πιστωτών της Minoan. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία περιόρισε κατακόρυφα τον δανεισμό της, αλλά από την άλλη πλευρά, πλέον στερείται μιας σταθερής ροής εσόδων. Οπως έγινε γνωστό, μετά την κίνηση αυτή, στρατηγική στόχευση της Minoan κατά τη διάρκεια του προσεχούς 12μήνου είναι η κεφαλαιοποίηση του έργου στη Σητεία, το οποίο, έπειτα από 25 χρόνια προσπαθειών (!) έχει πλέον ξεπεράσει κάθε γραφειοκρατικό και νομικό εμπόδιο και απομένει μόνο η έκδοση των οικοδομικών αδειών.

Προβληματισμός για το ακίνητο της οδού Ζαλοκώστα 7

Τον Μάιο το υπουργείο Εργασίας, με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αναζήτησε προσφορές για την αξιοποίηση κτιρίων των ασφαλιστικών ταμείων και συγκεκριμένα για το πρώην «Εσπέρια», το πρώην Ambassador και ένα κτίριο στη Ζαλοκώστα, αξιώνοντας ολοκληρωμένες προτάσεις αξιοποίησης. Ομως όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον τότε δεν κλήθηκαν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Την Παρασκευή πάντως το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ προκήρυξε τελικά ανοικτό διαγωνισμό για το κτίριο της Ζαλοκώστα 7 και για το «Εσπέρια» (εκκρεμεί ακόμα για το Ambassador). Στους συγκεκριμένους διαγωνισμούς μπορεί να συμμετάσχει και κάποιος που δεν είχε εμφανιστεί τον περασμένο Μάιο. Στην προκήρυξη για το κτίριο της Ζαλοκώστα 7, επιφάνειας 1.500 τετραγωνικών μέτρων που προβλέπεται να μετατραπεί σε ξενοδοχείο 20-25 δωματίων, έχουν τεθεί πολύ συγκεκριμένοι όροι που ίσως αρμόζουν σε μεγαλύτερα κτίρια, λένε ορισμένες ενδιαφερόμενες πλευρές. Για παράδειγμα, προβλέπεται πως το κτίριο θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο αποκλειστικά πέντε αστέρων, ενώ ζητείται, επίσης, αποδεδειγμένη εμπειρία στη λειτουργία και διαχείριση μονάδας πέντε αστέρων αλλά δυναμικότητας τουλάχιστον 150 δωματίων με μέσο όρο κύκλου εργασιών άνω των 10 εκατ. ευρώ. «Προϋποθέσεις που μπορεί να αρμόζουν στα μεγέθη του “Εσπέρια” αλλά όχι και του κτιρίου της Ζαλοκώστα», εκτιμούν οι ίδιες πλευρές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή