Ο ΔΗΚΤΗΣ (27/09/18)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ανοίγεις μέτωπο με αγρότες προεκλογικά

Μέχρι και τη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων της κατά δύο ώρες έως το τέλος Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές με αγροτικό τιμολόγιο για να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιοι δικαιούνται το χαμηλό ακόμη αγροτικό τιμολόγιο, αποφάσισε η ΔΕΗ προ δεκαημέρου. Ηρθε, όμως, χθες ο υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκης και ανακοίνωσε ότι με πρωτοβουλία του ιδίου και του αν. υπ. Σωκρ. Φάμελλου, και σε συνεργασία με τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, παρατείνεται έως τα τέλη Μαΐου 2019 η προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη διατήρηση του μειωμένου αγροτικού τιμολογίου. Ο λόγος που επικαλείται ο υπουργός είναι η ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για την καταχώριση των δεδομένων… Η αλήθεια είναι ότι δεν ανοίγεις θέματα με τους αγρότες σε προεκλογική περίοδο, ακόμη και αν η ΔΕΗ έχει στεγνώσει από ρευστότητα και κάποιοι εξακολουθούν να πληρώνουν αγροτικό τιμολόγιο για να ηλεκτροδοτούν βίλες…

Προχωρεί η διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο, μετά και την επιλογή αναδόχου για τους υποσταθμούς. Οπως ανακοίνωσε σχετικά ο ΑΔΜΗΕ, μειοδότρια εταιρεία για την κατασκευή του νέου τερματικού σταθμού Μετάβασης – Αντιστάθμισης στη Νοτιοανατολική Πελοπόννησο καθώς και για την αναβάθμιση και την επέκταση του υφιστάμενου υπαίθριου υποσταθμού στην περιοχή των Χανίων στην Κρήτη ανακηρύχθηκε η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε., έναντι τιμήματος 18,5 εκατ. ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν την έκθεσή τους σε ομόλογα

Με εξαίρεση τις ιταλικές και τις πορτογαλικές τράπεζες, οι τράπεζες της Ευρωζώνης μείωσαν την έκθεσή τους στα κρατικά ομόλογα μεταξύ του Ιουλίου του 2017 και του Ιουλίου του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της BNP Paribas. Οι ελληνικές τράπεζες και σε μικρότερο βαθμό οι ισπανικές έχουν μειώσει την έκθεσή τους στα εγχώρια κρατικά ομόλογα, ωστόσο έχουν αυξήσει την έκθεσή τους έναντι των κρατικών ομολόγων άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Οι ιταλικές τράπεζες, παρότι αύξησαν την έκθεσή τους στα διεθνή κρατικά ομόλογα, αγόρασαν τα «δικά» τους εγχώρια ομόλογα με πολύ πιο έντονους ρυθμούς.

Περιμένει πολλά μέχρι τα τέλη 2018 το ΤΑΙΠΕΔ

Μέσα στη χρονιά αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την 20ετή παράταση της παραχώρησης του αερολιμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Αρη Ξενόφο. Ο πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, μιλώντας χθες σε ραδιοφωνική εκπομπή, ανέφερε ότι έως τα τέλη του έτους θα πραγματοποιηθεί η υποβολή των προσφορών για τα ΕΛΠΕ. Πάντως, προσέθεσε ότι στην αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το θέμα της δημόσιας προσφοράς για τις εναπομείνασες μετοχές. Ο κ. Ξενόφος υποβάθμισε τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην αξιοποίηση της Εγνατίας, σημειώνοντας ότι μέσα στο 2018 αναμένονται οι πρώτες προσφορές.

Η ΕΚΤ, το αυτονόητο και το πολιτικό κόστος

Mελέτη της ΕΚΤ, που δημοσιεύθηκε χθες, επιβεβαιώνει αυτό που ήδη γνωρίζαμε. Οτι, δηλαδή, είναι πολύ πιο σωστό να γίνεται η δημοσιονομική προσαρμογή με περικοπές δαπανών, παρά με αυξήσεις φόρων. Οπως επισημαίνεται, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενισχύεται και οι επενδύσεις προσελκύονται ευκολότερα σε μια χώρα που δεν στηρίζεται στη φοροεπιδρομή για να συμμαζέψει τα δημόσια οικονομικά της, αλλά στην εξοικονόμηση δαπανών. Μόνο που η εξοικονόμηση δαπανών μεταφράζεται στην πράξη κυρίως σε μειώσεις μισθών και συντάξεων και σε απολύσεις, και αυτά δεν είναι δημοφιλή μέτρα. Η συντριπτική πλειονότητα των απεργιών που προκηρύχθηκαν τα τελευταία χρόνια, αναφέρει η μελέτη της ΕΚΤ, αφορούσαν περικοπές δαπανών και όχι αυξήσεις φόρων. Κάπως έτσι εξηγείται η επιλογή της υπερφορολόγησης που έκαναν οι δικές μας μνημονιακές κυβερνήσεις Οταν το μαχαίρι έφτανε στο κόκαλο, κανένας υπουργός δεν επέλεγε να κόψει μισθούς ή να απολύσει υπαλλήλους. Ετσι, οι φόροι ήταν μονόδρομος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή