Ο ΔΗΚΤΗΣ (06/10/18)

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς υλοποίηση η επένδυση σε Αφάντου

Πλήρως δικαιωμένοι θα πρέπει να αισθάνονται όσοι έλεγαν πριν από μερικά χρόνια, αναφερόμενοι στις πολυετείς καθυστερήσεις προώθησης επενδυτικών σχεδίων, ότι «σε πολλές περιπτώσεις το Δημόσιο και οι φορείς που εποπτεύει είναι εκείνοι που ανακαλύπτουν και δημιουργούν προβλήματα. Στη συνέχεια έρχονται να τα επιλύσουν και θριαμβολογούν για την επιτυχία τους…». Τρανό παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση της αξιοποίησης της έκτασης στην Αφάντου της Ρόδου, τμήμα της οποίας ανακηρύχθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού αρχαιολογικός χώρος. Συμπτωματικά, ο χώρος αφορούσε το τμήμα εκείνο όπου δρομολογούνταν τουριστική επένδυση έπειτα από διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Την προηγούμενη Πέμπτη, το ίδιο το υπουργείο ανακοίνωσε, έπειτα από δυόμισι χρόνια αναμονής των επενδυτών, ότι, τελικά, το έργο μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα, καθώς οι τομές των αρχαιολόγων κατέδειξαν ότι οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν δεν παρεμποδίζουν την πραγματοποίηση της σχεδιαζόμενης επένδυσης.

Τα συμβόλαια ακινήτων ελέγχει η ΑΑΔΕ

Ελέγχους για να διαπιστωθεί εάν έχει αποδοθεί ο ΕΝΦΙΑ πριν από τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων θα διενεργήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στην περίπτωση παραβάσεων, επιβάλλονται πρόστιμα από 300 έως 1.000 ευρώ σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες, τα οποία διπλασιάζονται σε περιπτώσεις υποτροπής. Τους ελέγχους θα διενεργήσουν τα Τμήματα ή Γραφεία Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών. Οι υποθέσεις που θα ελεγχθούν θα επιλεγούν με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου. Τα αποτελέσματα θα έχουν ενδιαφέρον.

Πληθαίνουν οι προσφυγές για τον φόρο στο Διαδίκτυο

Πολύ περισσότερες είναι οι επιχειρήσεις που προσέφυγαν στο ΣτΕ για τον φόρο 2% επί των εσόδων που επιβάλλεται στους οργανισμούς και στις επιχειρήσεις που απασχολούν δημοσιογράφους. Πέρα από τον ΟΤΕ (Cosmote TV) και τη Forthnet (Nova), έχουν προσφύγει κατά του συγκεκριμένου φόρου δεκάδες επιχειρήσεις με δραστηριότητες στο Διαδίκτυο. Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις ενημέρωσης, εκ των οποίων πολύ λίγα μέλη τους είναι εγγεγραμμένα στις δημοσιογραφικές ενώσεις. Είναι σίγουρο ότι το μέτρο θα συζητηθεί πολύ στο μέλλον.

Σημαντική διάκριση για τον Φρ. Κουτεντάκη

Το ειδικό βραβείο των βρετανικών περιοδικών της διεθνούς λογιστικής κοινότητας The Accountant και International Accounting Bulletin απονεμήθηκε στον συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκο Κουτεντάκη και στoν Λουίς Βιάνα του πορτογαλικού υπουργείου Οικονομικών. Το βραβείο έχει σχέση με την προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη λογιστική παρακολούθηση των δημόσιων οικονομικών. Οι δύο βραβευθέντες τιμήθηκαν για το έργο τους όσον αφορά τη συνεργασία των δύο κυβερνήσεων. Ελλάδα και Πορτογαλία διαθέτουν καλύτερα συστήματα μηνιαίων αναφορών από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Εντυπωσιακό…

Υποδοχή με μαντινάδες στον εκπρόσωπο ΟΟΣΑ

Ο κ. Δημήτρης Κυριτσάκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν κρύβει την κρητική καταγωγή του και το ταμπεραμέντο του. Κάθε άλλο, μάλιστα. Φροντίζει πάντα να το τονίζει, είτε έχει απέναντί του Ελληνες είτε ξένους συνομιλητές. Χθες, λοιπόν, κατά την παρουσίαση της έκθεσης αξιολόγησης της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), επεφύλαξε μια κρητική μαντινάδα για τον κ. Φρεντερίκ Ζενί, πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ. «Πολλά έχετε χαρίσματα και λεβεντιά περίσσια, και επιστήμη αψηλά ωσάν τα κυπαρίσσια» ήταν η μαντινάδα του κ. Κυριτσάκη. Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε πώς αυτή έφτασε μεταφρασμένη από τους διερμηνείς στα αυτιά του κ. Ζενί. Πάντως, ο έτερος Κρητικός που βρισκόταν στο πάνελ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννης Δραγασάκης, δεν ακολούθησε το παράδειγμα του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή