Ο ΔΗΚΤΗΣ (09/10/18)

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανές να διαχειριστούν τις προκλήσεις οι τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προκλήσεις μπροστά τους, αλλά έχουν τη γνώση, την εμπειρία και τα μέσα να τις αντιμετωπίσουν. Αυτό το μήνυμα έστειλε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, που συμμετείχε στις πρόσφατες κυβερνητικές συσκέψεις για το θέμα. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λιάκος ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι «τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών και η συνεχώς βελτιούμενη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν συνάδουν με τη χρηματιστηριακή εικόνα». Ο Δ. Λιάκος, που ήταν μαζί με τον πρωθυπουργό και άλλους υπουργούς στο πρόσφατο ταξίδι στη Νέα Υόρκη, μεταφέρει το κλίμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, υπογραμμίζοντας ότι «το 2017 ήταν χρονιά-ρεκόρ αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η στροφή των επενδυτών προς την Ελλάδα (…) δεν είναι τυχαίο γεγονός».

Συναντήσεις εμπειρογνωμόνων για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ξένους εμπειρογνώμονες φιλοξένησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τη διαχείριση των οφειλών προς την εφορία. Πρώτη φορά η ελληνική φορολογική διοίκηση, που είναι και μέλος του Ενδοευρωπαϊκού Οργανισμού Φορολογικών Διοικήσεων ΙΟΤΑ, φιλοξένησε συναντήσεις ομάδων εμπειρογνωμόνων για τη διαχείριση οφειλών (Meeting of Debt Management Area Group). Ολα τα μέλη παρουσίασαν παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Είναι ένα θέμα που αφορά τη χώρα μας, καθώς τα χρέη στην εφορία έχουν φθάσει τα 101,7 δισ. ευρώ.

Βρετανικά funds μείωσαν τις short θέσεις τους

Την περασμένη Πέμπτη έκλεισαν ή μείωσαν αρκετά τις αρνητικές τους θέσεις απέναντι στις ελληνικές τράπεζες τα βρετανικά funds, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τα οποία δείχνουν τις σημαντικές (άνω του 0,5%) short θέσεις που υπάρχουν στο Χ.Α. Μάλιστα, δεν εμφανίζονται πλέον (σημαντικές) αρνητικές θέσεις σε Εθνική και Alpha Bank, ενώ το Oceanwood Capital Management δεν φαίνεται να τηρεί αρνητικές θέσεις άνω του 0,5% για καμία τράπεζα. Το Lansdowne Partners συνεχίζει τα shorts του σε Eurobank (όπου τα αύξησε) και Πειραιώς.

Η Πειραιώς έχει μηδενίσει τον ELA

Εκ παραδρομής στο φύλλο της «Κυριακάτικης Καθημερινής» αναφέρεται η Πειραιώς ως μία από τις τράπεζες που θα μηδενίσει τον ELA έως τα τέλη του χρόνου. Το ακριβές είναι ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει μηδενίσει τον ELA από τον Ιούλιο και είναι, μαζί με την Εθνική, η δεύτερη ελληνική τράπεζα που έχει απεξαρτηθεί πλήρως από τον ακριβό ELA. Τον ίδιο δρόμο ακολουθούν κατά πόδας τόσο η Alpha Bank όσο και η Eurobank, που έχουν μειώσει σημαντικά τη χρηματοδότησή τους από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας της ΕΚΤ και αναμένεται να έχουν επίσης μηδενίσει την εξάρτησή τους έως τα τέλη του χρόνου.

Κοινό μέτωπο παλαιών μετόχων της «Νηρεύς»

Με κοινή θέση εμφανίζονται 7 παλαιοί μέτοχοι της «Νηρεύς», οι οποίοι εκπροσωπούν το 12,26% του μετοχικού κεφαλαίου της. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο ιδρυτής της εταιρείας Αρ. Μπελλές και το fund Linnaeus Capital Partners. Με χθεσινή τους ανακοίνωση δηλώνουν ότι εφεξής «θα ενεργούν συνδυασμένα και από κοινού (en block) σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για την πώληση στην εταιρεία Amerra Capital Management LLC του συνόλου των μετοχών που τα συμβαλλόμενα μέρη κατέχουν στη “Νηρεύς”». Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι στόχος των παραπάνω είναι να επιτύχουν καλύτερο τίμημα για τις μετοχές τους, όταν η Amerra προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών. Αυτό μένει να εξακριβωθεί από το 2019, καθώς η ολοκλήρωση της πώλησης της συμμετοχής που έχουν οι τράπεζες σε «Νηρεύς» και Σελόντα προς την Amerra δεν αναμένεται πριν από τα τέλη του 2018, καθώς αναμένεται η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή