Ο ΔΗΚΤΗΣ (19/10/18)

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βενιζελικός ο Τσακαλώτος

Ονομάζει τον εαυτό του αριστερό, αλλά συχνά-πυκνά εκδηλώνει συμπάθεια –έστω και με νουθεσίες– στην ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, παραλληλίζοντας ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ με τη μεγάλη παράταξη των βενιζελικών, που την πολεμούσαν οι αντιβενιζελικοί, όπως –θεωρεί– ότι κάνει τώρα η Νέα Δημοκρατία στον Τσίπρα. «Αυτή είναι η παράταξη της Δεξιάς. Δεν σας νοιάζει τίποτα», είπε, κάνοντας άλμα ενός αιώνα, από τη φράση στο ημερολόγιο του Ιωάννη Μεταξά «να υπάγει ο τόπος μας εις το διάβολον διά να μην έρθει ο Βενιζέλος». Να θεωρήσουμε ότι ο κ. Τσακαλώτος βλέπει το κόμμα του να εντάσσεται σιγά σιγά στο κατεστημένο της αστικής δημοκρατίας; Σίγουρα τον επηρέασε, πάντως, ο ιστορικός Μαυρογορδάτος, του οποίου το βιβλίο για τον εθνικό διχασμό διάβασε στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ασία. Γυρίζοντας είχε ταυτιστεί με τους βενιζελικούς!

Δελτίο καιρού παίρνουν κάθε μέρα οι αλυσίδες ηλεκτρικών

Το δελτίο καιρού παρακολουθούν με προσήλωση οι αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών. Και αυτό, διότι ένας βαρύς χειμώνας προκαλεί αύξηση στις πωλήσεις κλιματιστικών, θερμαντικών σωμάτων και αφυγραντήρων. Πρόκειται για μερικές από τις λύσεις στις οποίες έχουν στραφεί τα ελληνικά νοικοκυριά στα χρόνια της κρίσης λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και της μη λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης σε πολλές πολυκατοικίες. Από την άλλη, το φετινό ήπιο καλοκαίρι προκάλεσε μείωση των κλιματιστικών μηχανημάτων.

Περισσότερα κινητά στη μετά μνημόνιο εποχή

Οι ανάγκες επικοινωνίας στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι αυξάνονται μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Το υπουργείο προχωρεί στη διενέργεια διαγωνισμού για 165 νέες συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του. Ο διαγωνισμός θα γίνει με συνοπτικές διαδικασίες, με βασικό κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά. Για τις νέες συνδέσεις το υπουργείο θα διαθέσει το ποσό των 49.600 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ ή διαφορετικά το ποσό των 300 ευρώ κατά μέσον όρο για κάθε σύνδεση, η οποία θα συνοδεύεται και από μία καινούργια συσκευή.

Προσπάθεια εξόδου της Nexans από το Χ.Α.

Προαιρετική δημόσια πρόταση για την εξαγορά των μειοψηφιών της Nexans Hellas υπέβαλε η γαλλική εταιρεία. Η τελευταία ελέγχει το 88,57% της ελληνικής Nexans και στόχος της είναι η απόκτηση του υπολοίπου 11,43% των μετοχών, με στόχο την έξοδο της μετοχής από την κύρια αγορά του Χ.Α. Η γαλλική Nexans προσφέρει για κάθε μετοχή 1,60 ευρώ σε μετρητά. Η τιμή της μετοχής χθες έκλεισε στο 1,25 ευρώ, ενώ η μέση σταθμισμένη χρηματιστηριακή τιμή των τελευταίων 6 μηνών ήταν 1,37. Τέλος, ο σύμβουλος αποτίμησης της αξίας της μετοχής της εταιρείας, Euroxx, έδωσε ως δίκαιη τιμή μετοχής το 1,43 ευρώ.

Να μη μείνει στα χαρτιά η ενίσχυση της ΟΚΕ

Την ενίσχυση της συνεργασίας της με την ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας) αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Η σχετική εισήγηση έγινε από τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση (φωτ.), ο οποίος είχε δεσμευθεί γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΟΚΕ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Στην πράξη, η Διάσκεψη αποφάσισε την προώθηση του ρόλου της ΟΚΕ, όπως αυτός προβλέπεται από το Σύνταγμα και από τον Κανονισμό της Βουλής, με την ενίσχυση του θεσμοθετημένου διαλόγου στο στάδιο της επεξεργασίας των νομοσχεδίων στις Διαρκείς Επιτροπές. Η ΟΚΕ χαιρέτισε την απόφαση ως ένα σημαντικό βήμα για το μέλλον του διαλόγου στη χώρα μας. Το οποίο βέβαια δεν αρκεί να ανακοινώνεται, πρέπει και να τηρείται. Για τον λόγο αυτό, επισημαίνει η Επιτροπή, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης πρέπει να… θυμίσει στους υπουργούς να αποστέλλουν έγκαιρα στην ΟΚΕ τα νομοσχέδια οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα, ώστε να εκφράζεται η σχετική γνώμη στο προβλεπόμενο από τη νομοθεσία χρονικό διάστημα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή