Ο ΔΗΚΤΗΣ (09/11/18)

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας διορισμός με πολλά αναπάντητα ερωτήματα

Κάλεσμα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει δημοσίως σε μία σειρά από ερωτήματα που συνδέονται με την ποινική δίωξη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ κ. Θεόδωρου Κιτσάκου απευθύνει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. μία ημέρα μετά την κατάθεση στη Βουλή ερώτησης για το ίδιο θέμα από τους βουλευτές του κόμματος κ. Κέστα Σκρέκα και Νίκο Παναγιωτόπουλου. Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός καλείται να απαντήσει, για ποιους λόγους διορίστηκε ο κ. Κιτσάκος επικεφαλής της ΔΕΠΑ όταν είχε στο παρελθόν διατελέσει γενικός διευθυντής της ΕLFE που είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης της ΔΕΠΑ. Επίσης, γιατί η παραίτηση του κ. Κιτσάκου ζητήθηκε στα τέλη του 2017, όταν ήταν γνωστό στην κυβέρνηση ότι ήδη ελεγχόταν για τις ενέργειές του από τον Μάρτιο του ίδιους έτους. Και, τέλος, πώς εξηγείται ότι ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κ. Γιώργος Παντελής απομακρύνθηκε από τη θέση του στις 2 Μαΐου του 2017, δηλαδή ακριβώς την ημέρα που ζήτησε στοιχεία για την εν λόγω υπόθεση.

Στο επίκεντρο οι ενδιάμεσες εκπτώσεις

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις βρέθηκαν, όπως πληροφορείται η στήλη, στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης για το λιανεμπόριο, που πραγματοποιήθηκε υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου. Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εμπόρων φέρεται να ζήτησαν την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, θεσμός με τον οποίο είχαν διαφωνήσει από το 2013, όταν θεσπίστηκαν. Το θέμα παραπέμφθηκε να συζητηθεί στο πλαίσιο μιας… επιτροπής, οπότε οι ενδιαφερόμενοι καλό είναι να μην αναμένουν αλλαγές και μάλιστα γρήγορα.

Σήμερα η απόφαση για το «σήμα» στο μέλι

Τον κανονισμό απονομής ελληνικού σήματος στο μέλι αναμένεται να αποφασίσει σήμερα η αρμόδια επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή. Πρόκειται για το τέταρτο προϊόν για το οποίο καταρτίζεται σχετικός κανονισμός, καθώς προηγήθηκαν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αλκοολούχα ποτά, οι επιτραπέζιες ελιές και το ελαιόλαδο. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να συζητηθούν οι σχετικοί κανονισμοί για τα έπιπλα, τα παιχνίδια, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα προϊόντα αργυροχρυσοχοΐας.

Με τη μεγαλύτερη πτώση τιμών στα ακίνητα

Στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες σημειώθηκε μείωση των τιμών των ακινήτων την περίοδο 2010-2017 φιγουράρει η Ελλάδα σε σχετικό πίνακα στην έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρώπη. Η πτώση είναι της τάξης του 30%. Ακολουθούν η Κύπρος, η Ιταλία και η Ισπανία, με μειώσεις περίπου 20%. Στον αντίποδα, οι τιμές των ακινήτων στην Ισλανδία αυξήθηκαν κατά 60%, στην Εσθονία κατά 50% και στη Σουηδία κατά 40%. Κοντά στον μέσο όρο δανειακής επιβάρυνσης στην Ευρώπη βρίσκονται, εξάλλου, τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, ενώ οι πιο υπερχρεωμένοι είναι οι Δανοί.

Συνταξιούχοι αναζητούν διέξοδο στη Βουλγαρία

Μπορεί η χώρα μας να συγκαταλέγεται μεταξύ των προορισμών για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους συνταξιούχους, όμως οι δικοί μας απόμαχοι της δουλειάς, που είδαν τις συντάξεις τους να περικόπτονται ακόμη και 20 φορές στη διάρκεια της παρατεταμένης κρίσης χρέους, κοιτάζουν τώρα να ζήσουν τα στερνά τους χρόνια στον φθηνότερο βόρειο γείτονα της Ε.Ε., τη Βουλγαρία. Τη μετανάστευση των Ελλήνων στη γείτονα χώρα, προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν με τις πενιχρές τους συντάξεις, διαπιστώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Το κόστος ζωής –το χαμηλότερο στην Ε.Ε.– ήταν τον περασμένο χρόνο το μισό από εκείνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Στη Σόφια η βενζίνη στοιχίζει 1,15 ευρώ το λίτρο, στην Αθήνα περίπου 1,60. Ο εσπρέσο κοστίζει 2,30 ευρώ, η ίδια μάρκα στην Ελλάδα 4,70 ευρώ. Το εισιτήριο στο μετρό 80 λεπτά, ενώ στην Αθήνα 1,40. Οσο για τις χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας, είναι οι μισές απ’ ό,τι στην Ελλάδα, αναφέρει το άρθρο, που παρουσιάζει τη Βουλγαρία σαν παράδεισο για τους Ελληνες συνταξιούχους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή