Ο ΔΗΚΤΗΣ (14/11/18)

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποίηση EBRD για τις μεταρρυθμίσεις

Πιστή υλοποίηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και ενίσχυση των δεσμών με τις γειτονικές χώρες αποτελούν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), τις τρεις προτεραιότητες για την ελληνική κυβέρνηση το 2019. Σε έκθεσή της η τράπεζα επισημαίνει ότι «η ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτάται από τις διαρκείς μεταρρυθμίσεις κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο και οποιαδήποτε οπισθοχώρηση από αυτές, ή η αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση της χώρας, θα μπορούσε να καταστρέψει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να υποβαθμίσει τις προοπτικές για την ανάπτυξη». Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, η EBRD τονίζει ότι οι καθυστερήσεις συγκρατούν σημαντικές επενδυτικές ροές, ενώ τονίζει την ανάγκη να προωθήσει η Ελλάδα σημαντικά διασυνοριακά έργα υποδομών και ενέργειας, αξιοποιώντας την παρούσα συγκυρία.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ για τον ΟΣΕ

Αφού επί πολλά χρόνια οι σταθμοί των τρένων της χώρας μας παρέμεναν χωρίς ανυψωτικούς μηχανισμούς αμαξιδίων ΑμεΑ, τώρα θα γεμίσει από ανυψωτικούς μηχανισμούς. Ο ΟΣΕ ήδη έχει παραλάβει δύο μηχανισμούς για την κάλυψη των αναγκών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και προετοιμάζεται να αποκτήσει άλλους 25. Προφανώς, ο Οργανισμός θέλει να καλύψει τις ανάγκες όλων των σταθμών που διαθέτει στη χώρα μας. Μέχρι όμως τον περασμένο Μάιο δεν υπήρχε ούτε ένας μηχανισμός ανύψωσης και οι ανάπηροι μεταφέρονταν –τις λιγοστές φορές που χρειάστηκε– με τα… χέρια. Η άρνηση μάλιστα ενός από αυτού να δεχθεί αυτές τις υπηρεσίες ανέδειξε το πρόβλημα στη χώρα μας.

Ραντεβού στη Ν. Υόρκη δίνει ο ΟΔΔΗΧ με τους επενδυτές

Μία πρώτη εικόνα για το χρονοδιάγραμμα της εξόδου στις αγορές το 2019 θα δοθεί από το οικονομικό επιτελείο στις 10 Δεκεμβρίου στη Ν. Υόρκη, σε επενδυτικό συνέδριο το οποίο διοργανώνει η Capital Link. Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, κ. Δ. Τσάκωνας, θα συμμετάσχει σε πάνελ με θέμα τις επενδύσεις στα ελληνικά ομόλογα, μαζί με στελέχη ελληνικών και ξένων τραπεζών, ενώ στο συνέδριο θα παρευρεθούν οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης. Το επόμενο έτος ο ΟΔΔΗΧ προγραμματίζει να αντλήσει από τις αγορές περίπου 7 δισ.

Μήνυμα Στουρνάρα προς πολλούς αποδέκτες

Στη Γενεύη σε εκδήλωση του International Center for Monetary and Banking Studies μιλούσε χθες ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας (φωτ.) με θέμα τα διδάγματα της ελληνικής κρίσης. Ενα σημείο της ομιλίας του, ωστόσο, είχε αποδέκτες στην Ελλάδα. «Ενα σημαντικό δίδαγμα (σ.σ.΅ της κρίσης) είναι ότι πρέπει να θωρακιστεί η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, τόσο απέναντι σε πολιτικές παρεμβάσεις όσο και απέναντι σε επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία μερικές φορές επιχειρούν να ασκήσουν επιρροή στις εποπτικές και άλλες αρμοδιότητες των κεντρικών τραπεζών. Οι κεντρικές τράπεζες, από την πλευρά τους, έχουν καθήκον να λένε την αλήθεια, να εξηγούν την κατάσταση της οικονομίας και να παρουσιάζουν τις προβλέψεις τους ανεπηρέαστες από οποιαδήποτε εξωτερική επιρροή». Μένει να φανεί εάν οι αποδέκτες έλαβαν το μήνυμα.

«Δίκαιη μετάβαση» στην πράσινη ενέργεια

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τη στήριξη της πρότασης δημιουργίας του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης με προϋπολογισμό 4,8 δισ. ευρώ, που αφορά τις περιοχές που εξαρτώνται από τον άνθρακα, έκανε η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη (φωτ.). «Στη δική μου χώρα, την Ελλάδα, είναι η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και η περιοχή της Μεγαλόπολης. Εργαζόμενοι εξαρτώνται από τα κοιτάσματα του λιγνίτη. Κοινωνίες εξαρτώνται από τα κοιτάσματα του λιγνίτη. Οφείλουμε άμεσα να στείλουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, ότι η σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα, εκτός από απαραίτητη για τη ζωή των ανθρώπων, θα γίνει χωρίς να αφήσει πίσω της ανέργους. Χωρίς να αποκλείσει κανέναν που σήμερα η δουλειά του εξαρτάται από τον άνθρακα. Θα γίνει δίκαια, θα γίνει με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τόνισε η κ. Σπυράκη, καλώντας τον επίτροπο Ετινγκερ και τους συναδέλφους της στο Ευρωκοινοβούλιο να στηρίξουν την πρόταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή