Ο ΔΗΚΤΗΣ (20/11/18)

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχίες στη ΔΕΠΑ και στην κυβέρνηση

Κορυφώνεται η αγωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών για την ολοκλήρωση της εξαγοράς του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ, μετά και τη νέα μετάθεση απόφασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για αύριο. Αν και η αναβολή της απόφασης αποδίδεται στην έλλειψη απαρτίας της ολομέλειας της αρμόδιας Αρχής, όλο και περισσότεροι τη συνδέουν στην πραγματικότητα με τις αντιρρήσεις της Μotor Oil και ενισχύονται οι εκτιμήσεις για έγκριση της συγκέντρωσης υπό όρους και συγκεκριμένα ανάληψης από τη ΔΕΠΑ δεσμεύσεων έναντι του ανταγωνισμού. Mια τέτοια εξέλιξη ανησυχεί κυβέρνηση και μετόχους της ΔΕΠΑ όχι μόνο για τις καθυστερήσεις που θα προκαλέσει στην ολοκλήρωση του σχεδίου απόσχισης και ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, αλλά και γιατί περιορίζει τα σχέδιά της στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον της αγοράς φυσικού αερίου. Αυτό που με βεβαιότητα, πάντως, τονίζουν από πλευράς της ΔΕΠΑ είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πλήρης ανατροπή της εξαγοράς, αφού υπάρχει θετική εισήγηση προς την ολομέλεια.

Στο κυνήγι του «μαύρου» χρήματος πάμε καλά

Συνήθως στις περισσότερες εκθέσεις ή στις αξιολογήσεις η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει στην αξιολόγηση που έκανε η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force – FATF) για τα μέτρα που έχει λάβει για την καταπολέμηση των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα» μαύρου χρήματος) και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Ο υψηλός βαθμός συνεργασίας των ελληνικών αρχών είναι ένα από τα ευρήματα της έκθεσης των αξιολογητών που μπορεί να χαρακτηριστεί θετική.

Η κατάληψη, οι συλλήψεις και η έλλειψη προσωπικού

Στη σύλληψη δύο εργαζομένων του ΕΦΚΑ προέβη η αστυνομία, με αφορμή την κατάληψη που πραγματοποιείται για 12η ημέρα στη Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής του πρώην ΟΑΕΕ. Οι εργαζόμενοι διώκονται αυτεπάγγελτα ύστερα από μήνυση που κατέθεσε «αγανακτισμένη» πολίτης. Η ομοσπονδία των εργαζομένων στα Ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) καταγγέλλει τη διοίκηση του ΕΦΚΑ «ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την εξέλιξη», καθώς με τη σκόπιμη αναβλητικότητά της στο αίτημά τους για ενίσχυση με προσωπικό των υπηρεσιών του πρώην ΟΑΕΕ, οδήγησε ουσιαστικά στην αναπόφευκτη αστυνομική παρέμβαση.

Τρίτη συνεχόμενη θητεία για τον Αρθούρο Ζερβό

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανανεώθηκε η θητεία του καθηγητή Αρθούρου Ζερβού ως προέδρου του παγκοσμίου Δικτύου Πολιτικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας REN 21. Η εκλογή του κ. Αρθούρου Ζερβού έγινε κατά τη διάρκεια των εργασιών του REN21 Academy, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 200 μέλη από 150 οργανισμούς εκπροσωπώντας 80 χώρες, με αντικείμενο την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στους τομείς θέρμανσης, μεταφορών και εξελιγμένων ενεργειακών συστημάτων. «Θα συνεχίσω με πείσμα τις προσπάθειες για την υλοποίηση του οράματος για μια παγκόσμια οικονομία βασισμένη σε ΑΠΕ», δήλωσε ο κ. Ζερβός.

Κύμα αντιδράσεων για τις αλλαγές

«Ενδο-μηχανικές» διαμάχες έχει προκαλέσει το προεδρικό διάταγμα, με το οποίο πρόσφατα το υπουργείο Υποδομών καθόρισε το επάγγελμα του μηχανικού. Χθες ο πανελλήνιος σύλλογος των τοπογράφων-μηχανικών ανακοίνωσε και αυτός ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ κατά του διατάγματος, υποστηρίζοντας ότι «παραχωρεί» και στους πολιτικούς μηχανικούς το τεχνικό αντικείμενο των τοπογράφων. Ανάλογη θέση πήρε προ ημερών και η Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), διατυπώνοντας την ίδια κατηγορία αλλά… με πιο ασαφή τρόπο. Στο ΣτΕ έχει εξαγγείλει ότι θα προσφύγει και το ΓΕΩΤΕΕ, υποστηρίζοντας ότι το διάταγμα παραχωρεί στους μηχανικούς επαγγελματικό αντικείμενο των γεωτεχνικών. Κοινός τόπος των αντιδράσεων φαίνεται να είναι η περιγραφή του επαγγέλματος του πολιτικού μηχανικού, που μετατρέπεται σε… υπερ-μηχανικός. Το Τεχνικό Επιμελητήριο χαιρέτισε, πάντως, την έκδοση του διατάγματος και χαρακτήρισε τη διαδικασία κατάρτισής του υποδειγματική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή