Ο ΔΗΚΤΗΣ (02/12/18)

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και οι… λιανέμποροι αναμένουν  κοινωνικό μέρισμα, αναδρομικά

Δεν είναι μόνο οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, οι ένστολοι και γενικώς όσοι περιμένουν την καταβολή αναδρομικών που αναμένουν με προσδοκία την 14η Δεκεμβρίου 2018. Είναι και οι λιανέμποροι, καθώς μέρος από αυτά τα χρήματα που θα καταβληθούν –ό,τι περισσέψει μετά την κάλυψη βασικών αναγκών και την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων και λογαριασμών– θα «πέσει» στην αγορά. Μάλιστα, δύο ημέρες μετά την 14η Δεκεμβρίου (ημερομηνία που πιθανώς θα καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα) τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Η Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 είναι η πρώτη από τις τρεις Κυριακές που τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά, στο πλαίσιο του διευρυμένου ωραρίου για την πραγματοποίηση των χριστουγεννιάτικων αγορών. Τα καταστήματα επιτρέπεται, επίσης, να είναι ανοιχτά την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Δεν επηρεάζει την αξιολόγησή της από την S&P η απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να μην πληρώσει για το 2018 το κουπόνι των CoCos. Η απόφαση είναι χωρίς επίπτωση, δηλαδή δεν οδηγεί σε μετατροπή των CoCos σε μετοχές. Με την απόφαση αυτή η Τράπεζα Πειραιώς θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 36 μονάδες βάσης και –όπως επισημαίνει η S&P– θα περιορίσει την πίεση στα κεφάλαια της τράπεζας. Ο οίκος αξιολόγησης προσθέτει, επίσης, ότι η τράπεζα θα επωφεληθεί κεφαλαιακά κατά περίπου 50 μονάδες βάσης από την αναγνώριση της διάθεσης περίπου 1,9 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και από την πώληση θυγατρικών στην Αλβανία και στη Βουλγαρία. Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα για την κάλυψη των αναγκών του δυσμενούς σεναρίου, η διοίκηση της τράπεζας παρέπεμψε για το 2019 εφόσον εξομαλυνθούν οι συνθήκες στις αγορές.

Φτωχό το έξτρα επίδομα θέρμανσης

Μόνο 15 εκατ. ευρώ θα διατεθούν τελικά από το υπερπλεόνασμα για να δοθεί διορθωτική επιδότηση στους περυσινούς δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Το ποσό δηλαδή είναι ακριβώς το ίδιο με πέρυσι, αν και είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για αύξησή του. «Αυτοί που πήραν επιδότηση πετρελαίου το 2017, θα πάρουν συμπληρωματικό ποσό και φέτος συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ», είπε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σε ραδιοφωνική της συνέντευξη «Στο Κόκκινο» την Παρασκευή. Η απόφαση συμπλήρωσε θα υπογραφεί σύντομα. Οσο για τη φετινή περίοδο είπε ότι θα δοθεί αύξηση στο επίδομα, λόγω αυξημένης τιμής πετρελαίου. Για να δούμε…

Προς πώληση η Eurobank Property Services

Εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες και σε άλλα ανοιχτά «μέτωπα» της Eurobank, που επίσης σχετίζονται με τον κλάδο των ακινήτων. Ο λόγος για τη θυγατρική Eurobank Property Services, η οποία ούτως ή άλλως είχε τεθεί σε διαδικασία πώλησης κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών. Οι εξελίξεις με την Grivalia και τη δημιουργία νέας εταιρείας διαχείρισης ακινήτων της τράπεζας αναμένεται να επιταχύνουν και τις κινήσεις για την πώληση της Eurobank Property Services, για την οποία πλέον το ενδιαφέρον έχει αναζωπυρωθεί. Βασικό αντικείμενο της εταιρείας ήταν η πραγματοποίηση εκτιμήσεων ακινήτων, αλλά και η διαχείριση ακινήτων.

Παράλληλα, μέχρι σήμερα, η εταιρεία «έτρεχε» σειρά πρωτοβουλιών για πωλήσεις ακινήτων της τράπεζας, έχοντας ενεργό ρόλο στη διαχείριση μέρους του χαρτοφυλακίου της τράπεζας. Στελέχη της αγοράς ακινήτων σημειώνουν ότι αν η Eurobank Property Services «προικιστεί» και με κάποια σύμβαση διαχείρισης των ενεχύρων μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα εξασφαλιστεί άμεσα αγοραστής και μάλιστα σε υψηλό τίμημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή