Ο ΔΗΚΤΗΣ (04/12/18)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όριο για την προστασία πρώτης κατοικίας

Στις 200.000-250.000 ευρώ θέλει να κρατήσει η κυβέρνηση το μέγιστο όριο αντικειμενικής αξίας πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται από τον πλειστηριασμό. Αυτό συζητήθηκε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Επιτροπή Παραγωγής και Ελέγχου Κυβερνητικού Εργου του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή του Αλέκου Φλαμπουράρη. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο –ο οποίος όμως λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018– η μέγιστη αντικειμενική αξία που μπορεί να έχει η πρώτη κατοικία για να προστατεύεται από τον πλειστηριασμό είναι 280.000 ευρώ για έγγαμο οφειλέτη με τρία παιδιά. Κατάληξη στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το ποιο θα είναι το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη δεν υπάρχει ακόμη. Ωστόσο, τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι πολλά και περιλαμβάνουν από ολιγόμηνη παράταση, έως αυστηροποίηση των κριτηρίων υπαγωγής και επιδότηση της δόσης δανείου.

Αποχωρεί από την Glencore o Αριστοτέλης Μυστακίδης

Την αποχώρηση του επικεφαλής της εμπορίας χαλκού, δισεκατομμυριούχου Αριστοτέλη Μυστακίδη, ανακοίνωσε η Glencore. O 56χρονος Ελληνας, ο οποίος σύμφωνα με το περιοδικό Forbes είναι από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, κατέχει το 3,2% της εταιρείας και είναι ένας από τους πιο ισχυρούς εμπόρους χαλκού στον κόσμο. Πρόσφατα βρέθηκε υπό έντονες πιέσεις έπειτα από σειρά ερευνών των αρχών των ΗΠΑ σχετικά με συναλλαγές της εταιρείας στο Κονγκό, ενώ και οι καναδικές αρχές διερευνούν τις λογιστικές πρακτικές της εταιρείας. Τη θέση του αναλαμβάνει ο Νίκος Παρασκευάς.

Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από τη Wind

Πρόγραμμα μίνι εθελουσίας εξόδου από τη Wind. Η διοίκηση προσφέρει τη δυνατότητα αποχώρησης σε όσους το επιλέξουν εξαιτίας της μετεγκατάστασης μέρους εργαζομένων από το κτίριο της Λ. Αθηνών 106 σε άλλη εγκατάσταση εντός Αττικής. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι καθαρά προαιρετική και προσφέρει, εκτός της νόμιμης αποζημίωσης, έως και 20 μισθούς επιπλέον, ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για ένα έτος και ειδικές προσφορές σε υπηρεσίες της εταιρείας (υπηρεσίες κινητής, σταθερής, Internet, τηλεόρασης).

Δύο «πράσινες» συνεργασίες από τη ΔΕΗ

Συνεργασία με αμερικανικό όμιλο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και με ελληνικό όμιλο στα αιολικά προανήγγειλε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης (φωτ.), μιλώντας χθες στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Οπως είπε, η ΔΕΗ θα μετατραπεί σε «πράσινη» εταιρεία μέσω επενδύσεων όπως το μεγάλο φωτοβολταϊκό των 200 μεγαβάτ στα εξαντλημένα ορυχεία της Πτολεμαΐδας. Ανακοίνωσε επίσης ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε συζητήσεις για την κατασκευή ακόμα ενός φωτοβολταϊκού-μαμούθ ισχύος 150 μεγαβάτ. Στόχος της επιχείρησης μετά και την απορρόφηση της 100% θυγατρικής ΑΠΕ Ανανεώσιμες, είναι η εγκατάσταση 2 γιγαβάτ ΑΠΕ έως το 2030 ώστε να γίνει πρώτη στην αγορά φωτοβολταϊκών και γεωθερμίας και τρίτη στα αιολικά.

QCM: νέος στόχος, εταιρεία που «έβλεπε» Ελλάδα

H καναδική εταιρεία φαρμακευτικής κάνναβης Aphria Inc, η οποία είναι εισηγμένη στην Νέα Υόρκη με κεφαλαιοποίηση 2 δισ. δολ., αποτελεί το νέο «στόχο» του QCM (του fund που αποκάλυψε την υπόθεση της Folli Follie), όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Γκάμπριελ Γκρέγκο (φωτ.) σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον Γκρέγκο, ο οποίος αποκαλεί την Aphria «μαύρη τρύπα», πρόκειται για εταιρεία «κέλυφος» (shell company), η οποία δημιουργήθηκε για να διοχετεύει χρήματα από τους επενδυτές στις τσέπες επιχειρηματιών. Η εταιρεία στην ουσία δεν έχει ταμειακά διαθέσιμα, δεν έχει πωλήσεις, και εξαγόρασε ενεργητικό –το οποίο δεν έχει καμία αξία– σε εξωφρενικές τιμές. Οι εξαγορές της το τελευταίο διάστημα αγγίζουν τα 700 εκατ. δολ., ενώ η διεύθυνση των γραφείων της τζαμαϊκανής εταιρείας Marigold που απέκτησε πρόσφατα βρίσκεται σε εγκαταλελειμμένο κτίριο. Μετά την αποκάλυψη, η μετοχή της «βούτηξε» 30%. Αξίζει να σημειώσουμε πως η Aphria είχε εκφράσει ενδιαφέρον στις αρχές της χρονιάς για επενδύσεις στην Ελλάδα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή