Ο ΔΗΚΤΗΣ (11/12/18)

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανήλθε ο εφιάλτης του ξαφνικού θανάτου

Τρέχουν και δεν φτάνουν στο υπουργείο Ενέργειας από την περασμένη Παρασκευή, καθώς μια δικαστική απόφαση αναβίωσε τον εφιάλτη ενός ξαφνικού θανάτου της ΛΑΡΚΟ. Η υπερχρεωμένη εταιρεία είχε κάνει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ που απειλούσε να της κατεβάσει τον διακόπτη, καθώς της χρωστάει πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα, προς μεγάλη ικανοποίηση της ΔΕΗ, η οποία αποφάσισε κάποια στιγμή, αντί να συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του χρηματοδότη της ΛΑΡΚΟ, να πετάξει το μπαλάκι στην κυβέρνηση για να βρει επιτέλους κάποια λύση με τη μεταλλευτική βιομηχανία. Με την «καυτή πατάτα» πλέον να βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης, ο κ. Σταθάκης θα κάνει, λέει, ανακοινώσεις σήμερα. Εν τω μεταξύ, ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει να δίνει ρεύμα στη ΛΑΡΚΟ. Δεδομένου ότι η ΛΑΡΚΟ δεν συνηθίζει να πληρώνει ρεύμα, το πιθανότερο είναι ότι ο λογαριασμός θα επιμεριστεί σε όλους τους προμηθευτές, και από αυτούς σε όλους τους καταναλωτές.

Σε Ελληνα επιχειρηματία το 2,9% της MLS

Σε Ελληνα επιχειρηματία που δραστηριοποιείται εκτός της αγοράς πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών μεταβιβάστηκε, την περασμένη Παρασκευή, το 2,9% της MLS αντί περίπου 1,6 εκατ. ευρώ. Πωλητής ήταν ο πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρείας, Γιάννης Καματάκης, η συμμετοχή του οποίου υποχώρησε από 52,1% σε 49,2%. Τα στελέχη της εταιρείας δεν αποκάλυψαν τον αγοραστή των μετοχών. Σημειώνεται ότι στην MLS συμμετέχει από το 2014 με μερίδιο 5,1% εταιρεία συμφερόντων του πρώην εμίρη του Κατάρ, Χαλίντ Γιασίμ αλ Θανί.

Δεν έπεισε η προσφορά για το τουρκικό «στοίχημα»

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός παραχώρησης του 10ετούς δικαιώματος εκμετάλλευσης του αθλητικού στοιχήματος στην Τουρκία (Ιddaa). Η Turkcell, μητρική εταιρεία η Inteltek, ανακοίνωσε την ακύρωση του διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου. Μοναδική προσφορά που κατατέθηκε ήταν εκείνη της Inteltek, θυγατρικής εταιρεία της Turkcell (55%), και της Intralot (45%), αλλά φαίνεται ότι δεν ικανοποίησε τις τουρκικές αρχές. H Inteltek θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της υποστηρίζοντας το παιχνίδι, βάσει του συμβολαίου της, έως το τέλος Αυγούστου 2019.

Ο νέος κύκλος ομιλιών για την οικονομία

Με πρώτο ομιλητή τον καθηγητή Οικονομικών του London Business School Ηλία Παπαϊωάννου (φωτ.) ξεκινά μεθαύριο Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, η φετινή σειρά συζητήσεων που οργανώνει η κεντρική τράπεζα με Ελληνες οικονομολόγους και πανεπιστημιακούς καθηγητές, πάνω σε ελληνικά και διεθνή οικονομικά θέματα. Θέμα της ομιλίας του κ. Παπαϊωάννου θα είναι «Η πολιτική οικονομία του λαϊκισμού». Οικοδεσπότης θα είναι ο «δικός μας» δημοσιογράφος Γιάννης Παλαιολόγος. Στόχος της Τράπεζας, που οργανώνει φέτος για δεύτερη χρονιά τις συζητήσεις αυτές, είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη διαλόγου σε θέματα οικονομίας και να προωθήσει τον οικονομικό αλφαβητισμό.

Πώς «βλέπουν» το σχέδιο της ΤτΕ

To σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τα κόκκινα δάνεια είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και ορισμένες ελληνικές τράπεζες ανέφεραν ότι ο SSM εξέφρασε επιφυλάξεις όσον αφορά το μέγεθος του SPV (40 δισ. ευρώ), ενώ η μεταφορά των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων μπορεί να συνιστά κρατική ενίσχυση. Αυτά επισημάνθηκαν στο συνέδριο που διοργάνωσε η Goldman Sachs στο Λονδίνο την περασμένη Παρασκευή, με την παρουσία στελεχών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Παράλληλα, η Eurobank ανέφερε ότι προχωράει στην εφαρμογή του σχεδίου επιθετικής μείωσης των NPEs, η Alpha Bank σημείωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπαραγάγει το μοντέλο εταιρικής αναδιάρθρωσης της Eurobank, προκειμένου να διαγράψει τον κίνδυνο αραίωσης (dilution), η Εθνική σημείωσε ότι θα χρειαστεί να εκδώσει ομόλογα Tier-2, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του πυλώνα 2 (P2G), ενώ η Πειραιώς σκοπεύει να εκδώσει τίτλο Tier 2 το 2019 και «επιπλέον εργαλεία» το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή