Ο ΔΗΚΤΗΣ (12/12/18)

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξησε φόρους για… να τους μειώσει

Θέλει άλλα 3-4 χρόνια στη θέση του υπουργού Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως είπε στη Νέα Υόρκη. Κατανοητό, γιατί να μην τα θέλει; Τι σκοπεύει να κάνει όμως στη διάρκειά τους; «Θα έθετα ως προσωπικό στόχο ένα νέο φορολογικό σύστημα, το οποίο θα ήταν πολύ πιο απλό, πολύ πιο σταθερό και δίκαιο», είπε, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ομιλία του στο Capital Link. Με άλλα λόγια, ο υπουργός θέλει να παραμείνει στη θέση του για να μειώσει, βελτιώσει κ.τ.λ. τους φόρους που ο ίδιος έβαλε τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια. Γιατί, όπως ο ίδιος είπε, δεν ήταν όλοι οι φόροι που η Ελλάδα υποχρεώθηκε να επιβάλει στη διάρκεια της κρίσης σωστοί και δίκαιοι. Να, λοιπόν, που ο κ. Τσακαλώτος μοιράζει τώρα φοροελαφρύνσεις, ενόψει εκλογών και σ’ ένα κοινό που επιθυμεί να ακούει τέτοιες υποσχέσεις. Τι άλλο θα ακούσουμε; Μα ότι θα φροντίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να μην υπάρξει υπαναχώρηση στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Ναι, το είπε και αυτό.

Ποιοι θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα την Παρασκευή

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος θα δουν να πιστώνεται την Παρασκευή 14 του μήνα στους λογαριασμούς τους το έκτακτο βοήθημα. Οσοι πρόλαβαν και υπέβαλαν αιτήσεις οι οποίες εγκρίθηκαν, έως χθες, θα λάβουν το μέρισμα πριν από τα Χριστούγεννα. Βέβαια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, πληρωμές θα επαναληφθούν και στις 28 Δεκεμβρίου, για όσους υποβάλλουν αιτήσεις το αργότερο έως τις 21 του μήνα. Υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν μείνει χρήματα, καθώς τα προβλήματα έχουν μειωθεί αισθητά και όσα υπάρχουν αντιμετωπίζονται κατά κύριο λόγο στα ΚΕΠ, αλλά και σε ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ.

Αναβλήθηκε η συζήτηση για την Hellenic Steel

Για τις 28 Ιανουαρίου 2019 αναβλήθηκε η συζήτηση της συμφωνίας εξυγίανσης και μεταβίβασης της Hellenic Steel στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Η συζήτηση είχε προγραμματισθεί για την Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018, αλλά δόθηκε αναβολή ύστερα από αίτημα του ΕΦΚΑ. Το παραπάνω παρατείνει, βεβαίως, τη λύση στην εταιρεία. Το θετικό είναι ότι, όπως πληροφορείται η στήλη, ο υποψήφιος επενδυτής φέρεται να παρουσίασε τα στοιχεία εκείνα που αποδεικνύουν τη φερεγγυότητά του.

Θα επανεξετάσει τον ΕΦΚ στον καφέ

Τη δέσμευση ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καφέ ανέλαβε ο αρχηγός της Ν.Δ. κατά τη συνάντηση που είχε χθες με το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ενωσης Καφέ. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών ενημέρωσαν τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει ο εν λόγω φόρος σε επαγγελματίες και καταναλωτές, ζητώντας την κατάργησή του. Ας σημειωθεί ότι ο ΕΦΚ οδήγησε σε αύξηση της τιμής από 10% έως 30%, με τη μεγαλύτερη αύξηση στη λιανική τιμή να έχει επέλθει στον ελληνικό καφέ.

«Χρειαζόμαστε εμπνευσμένες ηγεσίες»

«Σήμερα δεν ζούμε άλλη μία περίοδο αλλαγών, αλλά την αλλαγή μιας περιόδου» που απαιτεί εμπνευσμένες ηγεσίες, με βούληση, γνώση και αποφασιστικότητα, καλούς manager αλλά και κοινωνική ευαισθησία, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας (φωτ.) μιλώντας στο 11ο CEO Summit της ΕΕΔΕ με βασικό θέμα: «Τι ηγεσία θέλουμε;». Ο κ. Φέσσας επισήμανε ότι η εθνική οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, καθώς οι επιχειρήσεις προσλαμβάνουν κόσμο και αμείβουν καλύτερα τους εργαζομένους, όσο τους επιτρέπει η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, ωστόσο η κρίση αφήνει πίσω της μια βαριά κληρονομιά έχοντας μεγεθύνει παλιά διαρθρωτικά προβλήματα και δημιουργήσει νέα. «Η δουλειά που πρέπει να κάνουμε για να βελτιώσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης και να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, προφανώς, δεν σταματάει εδώ. Και μας αφορά όλους. Τους επιχειρηματίες, τα στελέχη μας, τους ανθρώπους του πνεύματος, τη Δικαιοσύνη και φυσικά τους πολιτικούς. Απαιτεί μια εθνική κινητοποίηση», τόνισε ο κ. Φέσσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή