Ο ΔΗΚΤΗΣ (13/12/18)

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποίηση Μοσκοβισί για τις συντάξεις

Την ικανοποίησή του για τη μη περικοπή των συντάξεων, μετά τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή, εξέφρασε χθες ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί (φωτ.). Ο Γάλλος πολιτικός υποστήριξε, μάλιστα, ότι «η Επιτροπή ουδέποτε θεώρησε ότι οι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις χρειάζονταν, είτε για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος είτε για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του επόμενου έτους». Θυμίζουμε ότι το ΔΝΤ θεωρούσε το μέτρο διαρθρωτικό, λόγω των προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος που συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού. Η Επιτροπή είχε συναινέσει στη λήψη του μέτρου, προκειμένου να μην αποχωρήσει το Ταμείο από το πρόγραμμα, αλλά τώρα είναι φανερό ότι «απεξαρτήθηκε». Τόσο, που ο κ. Μοσκοβισί είπε χθες ότι η μη περικοπή των συντάξεων είναι «καλά νέα για τον ελληνικό λαό και ισχυρό μήνυμα κατά της λιτότητας».

«Κλείνουν θέση» πριν κατασκευασθεί

Ηδη από το στάδιο κατασκευής της δεύτερης φάσης του εμπορικού πάρκου Smart Park, η «Γιαλού εμπορική και τουριστική Α.Ε.», θυγατρική της εταιρείας REDS, μέλος του ομίλου «Ελλάκτωρ», έχει ήδη μισθώσει ποσοστό άνω του 50% της συνολικής υπό κατασκευής επιφάνειας σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης προϊόντων ένδυσης, υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού, αθλητικών ειδών και επίπλων. Ειδικότερα έχει προχωρήσει σε υπογραφή δεσμευτικών προσυμφωνιών με την Decathlon, την Marks and Spencer, τη «Διάφανο» και την Bo Concept για την ανάπτυξη ομώνυμων καταστημάτων λιανικής.

Ηλεκτρονικοί λογαριασμοί για να αποφύγουν το χαράτσι

Από το «χαράτσι» του ενός ευρώ τρέχουν να σωθούν οι καταναλωτές της ΔΕΗ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΔΕΗ για τις εγγραφές στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Ebill. Mέσα σε έναν μήνα οι εγγραφές αυξήθηκαν κατά 18%, ενώ το 49% των ενταγμένων παροχών στο Ebill έχει αποκτήσει ηλεκτρονικό λογαριασμό. Το ίδιο διάστημα οι ενεργοποιήσεις ηλεκτρονικού λογαριασμού αυξήθηκαν 107%. Οι καταναλωτές στρέφονται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για να αποφύγουν την επιβάρυνση του ενός ευρώ του έντυπου λογαριασμού από το νέο έτος.

Ταμείο στήριξης Δυτικής Μακεδονίας, Μεγαλόπολης

Τη δημιουργία Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης στον Προϋπολογισμό 2020-2027 της Ε.Ε. με πίστωση 4,8 δισ. ευρώ για τις περιοχές που βρίσκονται σε μετάβαση από τον άνθρακα, όπως είναι η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη, υποστήριξε στην ομιλία της στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη. Το ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει ήδη ψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο αλλά χρειάζεται την έγκριση του Συμβουλίου για να προχωρήσει, θα ενισχύσει περιοχές που εξαρτώνται από τον άνθρακα και βρίσκονται σε μετάβαση σε 12 κράτη-μέλη και 41 περιφέρειες.

Οδηγίες για διαγραφή αμφισβητούμενων οφειλών

Το αίτημα για τη διαγραφή «αμφισβητούμενων» οφειλών μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε, διευκρινίζει εγκύκλιος του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, υπογραμμίζοντας ότι δυνατότητα διαγραφής παρέχεται όμως για οφειλές έως 31/12/2016, βεβαιωμένες ή μη. Το ενδιαφέρον για τη διαγραφή οφειλών είναι μεγάλο, και όχι μόνο για τις 3 ομάδες ασφαλισμένων για τις οποίες έχουν ήδη εκδοθεί οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις. Ετσι, το υπουργείο Εργασίας σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι, με την υποβολή του σχετικού αιτήματος, επέρχεται διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης και στη συνέχεια, εφόσον το αίτημα εγκριθεί, γίνεται η διαγραφή του αντίστοιχου χρόνου. Εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, η οφειλή διαγράφεται για το σύνολο του παράλληλου χρόνου. Προσοχή όμως. Ο ασφαλισμένος δεν έχει τη δυνατότητα επιλογής μέρους της οφειλής. Επίσης, γνωστοποιείται ότι οι εισφορές που έχουν καταβληθεί δεν επιστρέφονται. Κατ’ επέκτασιν, επιβαρύνσεις από εκπρόθεσμη πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών δεν διαγράφονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή