Δεν «βλέπουν» να έρχεται στις αγορές ο… Αη Βασίλης

Δεν «βλέπουν» να έρχεται στις αγορές ο… Αη Βασίλης

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ απώλειες εμφάνιζαν πριν από το κλείσιμο και οι δείκτες στην αμερικανική αγορά. Οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η οποία θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της αύριο Τετάρτη. Και αυτές θα διαμορφώσουν το γενικότερο κλίμα, είτε αμβλύνοντας είτε επιτείνοντας την αβεβαιότητα μέχρι την εκπνοή της χρονιάς. Επιπλέον, οι ενδείξεις για την πορεία των καταναλωτικών αγορών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς δεν είναι καθόλου καλές. Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI, ο οποίος παρακολουθεί την κίνηση των 47 μεγαλύτερων διεθνών χρηματιστηρίων, είχε χθες κάμψη 0,7%.

Ο Dow Jones και ο S&P 500 σημείωναν πτώση πριν από το κλείσιμο της τάξεως του 1,68% και 1,71% αντιστοίχως. «Εάν ο Αγιος Βασίλης δεν εμφανιστεί σύντομα, τότε οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην αμερικανική αγορά θα ολοκληρώσουν το 2018 με αρνητικό πρόσημο», επισήμαναν, χαριτολογώντας αναλυτές της Rabobank. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με κάμψη της τάξεως του 1,14%. Συνολικά στη Γηραιά Ηπειρο, από το Λονδίνο και το Μιλάνο μέχρι το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη, οι αντίστοιχοι δείκτες έχουν απολέσει από τις αρχές του 2018 και μέχρι σήμερα ποσοστό από 10% έως 17% της αξίας τους. «Ορισμένοι επενδυτές είχαν προετοιμαστεί για ένα ράλι στις μετοχές ενόψει εορτών –το επονομαζόμενο “ράλι το Αη Βασίλη”– αλλά δεν υπάρχει τέτοιο κλίμα», παρατηρεί ο επενδυτικός οίκος Bernstein.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια, αλλά το σημαντικότερο μήνυμα για τους επενδυτές είναι η κατεύθυνση που θα δώσει για τις επόμενες κινήσεις της το 2019. Οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 αναθεωρούνται προς τα κάτω λόγω εμπορικού πολέμου και Brexit. Χθες, το ευρώ ενισχύθηκε προς το δολάριο κατά 0,3%, στο 1,1341 δολάριο.

Στην Ευρώπη οι δείκτες δέχθηκαν πλήγμα μετά την προειδοποίηση για χαμηλότερα των αναμενομένων κερδών από την ηλεκτρονική εταιρεία ένδυσης ASOS. H σουηδική εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων ηλεκτρικών συσκευών Dometic υποχώρησε 5,3%. Στο Λονδίνο o FTSE 100 έκλεισε χθες με πτώση 1,05%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με -0,86%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -1,11%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με -1,15% και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 με -0,83%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή