Οι χθεσινές μαζικές ρευστοποιήσεις στην Wall Street διατηρούν τις ευρωπαϊκές μετοχές κοντά σε χαμηλό διετίας

Οι χθεσινές μαζικές ρευστοποιήσεις στην Wall Street διατηρούν τις ευρωπαϊκές μετοχές κοντά σε χαμηλό διετίας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χθεσινό μαζικό ξεπούλημα στην Wall Street οδήγησε σε απώλειες τις ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών με τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών να ηγούνται της πτώσης καθώς οι τιμές του πετρελαίου επέκτειναν τις απώλειές τους και η Royal Dutch Shell κατέγραψε βουτιά εν μέσω δημοσιευμάτων για πιθανή εξαγορά.

Στις 10:11 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,5%, πλησιάζοντας το χαμηλό διετίας στο οποίο υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα, με τις αυξανόμενες ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης να μετατοπίζουν την προσοχή στις πιθανές ενέργειες από τους φορείς χάραξης της πολιτικής.

Η ομιλία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, η οποία ήλπιζαν οι επενδυτές ότι θα μπορούσε να βελτιώσει το κλίμα, δεν είχε επίπτωση, μετατοπίζοντας την προσοχή στην αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξήσει τα επιτόκια στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της την Τετάρτη.

Σύμφωνα με χρηματιστές, μία πτωτική αναθεώρηση στις προβλέψεις της Fed για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων θα μπορούσε να προσφέρει στήριξη στις μετοχές. «…Το βασικό ερώτημα παραμένει: Θα αφαιρέσει ή θα συμπεριλάβει ο (επικεφαλής της Fed) Τζέι Πάουελ την αναφορά σε ‘σταδιακές αυξήσεις’ στο διάγραμμα με εκτιμήσεις για το 2019», ανέφερε ο Στίβεν Ινς, χρηματιστής στην εταιρία OANDA.

Από τις αρχές του έτους, ο δείκτης STOXX 600 έχει σημειώσει πτώση άνω του 12% και οδεύει προς τον τέταρτο κατά σειρά πτωτικό μήνα, εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομίας και της πολιτικής αστάθειας στην Ευρώπη.

Σήμερα, σχεδόν όλοι οι κλάδοι κινούνταν σε αρνητικό έδαφος, γεγονός που αποτυπώνει το πόσο εύθραυστο παραμένει το κλίμα.

Οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ και πλέον μηνών καθώς οι ανησυχίες για τη μελλοντική ζήτηση για πετρέλαιο εν μέσω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας οδήγησαν τις τιμές του αργού σε πτώση κατά 2%. Η μετοχή της Shell υποχώρησε κατά 1,8%, δεχόμενη πιέσεις και από δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η αγγλο-ολλανδική εταιρία βρίσκεται σε συνομιλίες για την εξαγορά της Endeavor Energy Resources έναντι περίπου 8 δισεκ. δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή