Πιέσεις Τραμπ προς Fed για μη αύξηση επιτοκίων δανεισμού

Πιέσεις Τραμπ προς Fed για μη αύξηση επιτοκίων δανεισμού

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα πίεση άσκησε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προκειμένου να μην αυξήσει εκ νέου το επιτόκιο δανεισμού, εξακολουθώντας να υπονομεύει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας. Η Fed αναμένεται σήμερα στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της να αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού κατά 0,25%. «Ελπίζω πως τα στελέχη της Fed θα διαβάσουν το κύριο άρθρο της Wall Street Journal προτού κάνουν ακόμη ένα λάθος», ανήρτησε στο Τwitter ο Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενος σε άρθρο της εφημερίδας WSJ με τίτλο «Καιρός για μια παύση από τη Fed». Το συγκεκριμένο άρθρο προτρέπει το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μην προβεί σε περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου όσο ο πληθωρισμός είναι χαμηλός και ενώ αναμένεται να επιβραδυνθεί η οικονομία της χώρας.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση μεγαλύτερη από 500 μονάδες τη Δευτέρα και έχει υποχωρήσει κατά 12% από τις αρχές Οκτωβρίου. Ο Ντόναλντ Τραμπ στην ίδια ανάρτηση προειδοποίησε τους κεντρικούς τραπεζίτες να μην επιδεινώσουν την έλλειψη ρευστότητας, που όπως υποστήριξε υπάρχει ήδη στην αμερικανική αγορά. «Σταματήστε με τα 50 δισ.», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος ενδεχομένως στην τρέχουσα πολιτική της Fed να πουλάει ομόλογα ύψους 50 δισ. κάθε μήνα. «Νιώστε την αγορά και μη βασίζεστε σε ασήμαντους αριθμούς. Καλή τύχη», συμπλήρωσε.

Ενδέχεται πράγματι να υπάρχουν οικονομικοί λόγοι, ώστε ο Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρος της Fed, να μην αυξήσει σήμερα το επιτόκιο δανεισμού για ένατη φορά από το 2015. Ωστόσο, αν το έκανε, θα μπορούσε να θεωρηθεί πως υποκύπτει στις απαιτήσεις του Αμερικανού προέδρου υπονομεύοντας καίρια την αξιοπιστία της Fed. Τη Δευτέρα ο Τραμπ είχε επικρίνει δημοσίως την ομοσπονδιακή τράπεζα για ακόμη μία φορά, γράφοντας στο Twitter: «Να μη διανοηθεί καν» να αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή