«Φρένο» σε εξαγορές από Κινέζους βάζει το Βερολίνο

«Φρένο» σε εξαγορές από Κινέζους βάζει το Βερολίνο

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρότερους κανόνες υιοθετεί η Γερμανία για να θωρακίσει στρατηγικά οικονομικά συμφέροντα από τη διείσδυση κινεζικών επιχειρηματικών συμφερόντων που έχουν στενούς δεσμούς με το Πεκίνο. Το Βερολίνο θα μπορεί να παρεμβαίνει σε εξαγορά πάνω από το 10% των μετοχών μιας γερμανικής εταιρείας από ξένο επενδυτή εάν διακυβεύεται το εθνικό συμφέρον. Η απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ, καθώς κινεζικές επιχειρήσεις αποκτούν μεγάλη πρόσβαση στην τεχνολογική υποδομή της Ευρώπης όσο το Πεκίνο θωρακίζει τον δικό της αντίστοιχο κλάδο από ξένα συμφέροντα. Προηγουμένως, η κυβέρνηση είχε δικαίωμα να παρεμβαίνει όταν το 25% μιας γερμανικής εταιρείας με στρατηγικό ρόλο για τη χώρα θα εξαγοραζόταν από ξένη επιχείρηση.

«Η Γερμανία αποτελεί μια ανοικτή οικονομία και είναι ευπρόσδεκτες οι επενδύσεις από το εξωτερικό. Αυτό θα ισχύει πάντα. Αλλά, παράλληλα, δεν πρέπει να είμαστε αφελείς», δήλωσε ο Γιόαχιμ Φάιφερ, εκπρόσωπος οικονομικών υποθέσεων στην κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ και μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης. Από το 2004, όταν τέθηκε πρώτη φορά σε ισχύ ο νόμος που έδινε το δικαίωμα παρέμβασης για την εξαγορά πάνω από το 25% μιας γερμανικής εταιρείας από ξένους, δεν έχει εφαρμοστεί από καμία γερμανική κυβέρνηση. Τον Αύγουστο όμως το Βερολίνο είχε προειδοποιήσει πως θα ασκούσε βέτο στην απόπειρα εξαγοράς της Leifeld, η οποία κατασκευάζει εξοπλισμό για τον κλάδο πυρηνικής ενέργειας, από την κινεζική Yantai Taihai. Τελικά, η απόπειρα εξαγοράς εγκαταλείφθηκε. Μετά τις κατηγορίες των ΗΠΑ για κατασκοπεία από την κινεζική Huawei και τις προειδοποιήσεις τους στους συμμάχους τους, η Γερμανία μαζί με τη Βρετανία και τη Γαλλία σκέφτονται εάν τελικά θα επιτρέψουν στον κινεζικό κολοσσό να συμμετάσχει στις δημοπρασίες των δικτύων 5ης γενιάς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή