Απειλή για τον ΟΠΕΚ η πτώση των τιμών του πετρελαίου

Απειλή για τον ΟΠΕΚ η πτώση των τιμών του πετρελαίου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου κατά 15% από την αρχή του έτους και κατά 32% το τέταρτο τρίμηνο πλήττει έντονα τα έσοδα και συνεπώς τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ. Παράλληλα, εντείνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση προβλημάτων στην προμήθεια των αγορών εξαιτίας ενδεχόμενων κοινωνικών ταραχών. Με την τιμή του πετρελαίου Brent στα 55 δολάρια το βαρέλι, μόνο οι πολύ πλούσιοι και το Κουβέιτ θα καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες τους το 2019. Σημαντικά μέλη του ΟΠΕΚ όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και το Ιράν χρειάζονται πολύ υψηλότερη τιμή του πετρελαίου ώστε να αντλήσουν τα έσοδα που χρειάζονται για να εκτελέσουν τον προϋπολογισμό τους.

Το ίδιο ισχύει και για μέλη του ΟΠΕΚ, όπως οι Λιβύη, Νιγηρία και Βενεζουέλα, που βρέθηκαν στη δίνη έντονων ταραχών ή ακόμη και εμφυλίου πολέμου στο πρόσφατο παρελθόν εξαιτίας της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου. Καθώς υποχωρούν τα έσοδα από την πώληση πετρελαίου, οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών ενδέχεται να αντιμετωπίσουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις εξαιτίας της υποχώρησης της ανάπτυξης και της ανόδου της ανεργίας. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις θα διαθέτουν λιγότερα χρήματα για επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στον πετρελαϊκό τομέα προκειμένου να συνεχιστεί η παραγωγή. «Με τις τιμές στα σημερινά επίπεδα, δίνεται υπερβολική προσοχή στο αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο και όχι αρκετή στον ΟΠΕΚ», σχολιάζει στο Bloomberg ο Ολιβιέ Ζακόμπ, διευθυντής της ελβετικής εταιρείας συμβούλων Petromatrix.

Απ’ όλα τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ, μόνο το Κουβέιτ και το Κατάρ (το οποίο αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ την 1η Ιανουαρίου) μπορούν να καλύψουν τις δημοσιονομικές τους δαπάνες με τιμή του Brent κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ. Το Κατάρ χρειάζεται τιμή τουλάχιστον στα 44 δολάρια το βαρέλι, ενώ Λιβύη και Αλγερία χρειάζονται τιμή στα 10 δολάρια το βαρέλι. Κατά τον Τζέισον Τούβι, αναλυτή στην Capital Economics, η Σαουδική Αραβία χρειάζεται τιμή πετρελαίου στα 80 δολάρια το βαρέλι για να καλύψει τα έξοδα του προϋπολογισμού για το 2019.

Στα τέλη του 2015, όταν η Σαουδική Αραβία είχε επιβάλει την πολιτική «παραγωγής κατά βούληση» που είχε οδηγήσει στην υπερπροσφορά πετρελαίου, η κοινωνική αναταραχή είχε σαρώσει τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ με αποτέλεσμα η παραγωγή να μειωθεί κατά 2,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Βέβαια, η μείωση οφειλόταν εν μέρει και στις κυρώσεις που είχε επιβάλει η Δύση στο Ιράν. Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου είχε επιταχύνει την κατάρρευση της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Βενεζουέλας και είχε οδηγήσει στην επανεμφάνιση βίαιων συγκρούσεων στην περιοχή της Νιγηρίας, απ’ όπου προέρχεται ο βασικός όγκος πετρελαίου της χώρας. Εκτοτε, και παρά το γεγονός πως οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν, η μείωση της παραγωγής πετρελαίου έχει περιοριστεί σε 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή