Οι επενδυτές αμφισβητούν την ευθυκρισία της Fed

Οι επενδυτές αμφισβητούν την ευθυκρισία της Fed

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια δύσκολη συγκυρία για τις αγορές, οι επενδυτές αμφισβητούν την ευθυκρισία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), εντείνοντας ακόμη περισσότερο τις πτωτικές τάσεις που ήδη κυριαρχούν στη Wall Street. Μετά την ολοκλήρωση της προχθεσινής συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ μετέφερε μηνύματα που επιδείνωσαν το κλίμα απαισιοδοξίας, το οποίο έχει αναπτυχθεί στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο από τον Οκτώβριο. Ενας από τους ισχυρότερους επενδυτές στον κλάδο των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), ο δισεκατομμυριούχος Ντέιβιντ Τέπερ, είπε στο CNBC πως είναι πια σαφές πως χάθηκε το δίχτυ ασφαλείας που παρείχε η Fed στις αγορές από τότε που επικεφαλής ήταν ο Αλαν Γκρίνσπαν. Με τον έναν τρόπο ή τον άλλον, η Fed παρείχε μια προστασία στις μετοχές από τη «Μαύρη Δευτέρα» της Wall Street τον Οκτώβριο του 1987, εξήγησε ο κ. Τέπερ, πρόεδρος της Appaloosa Management.

Η Fed ανακοίνωσε προχθές νέα αύξηση του κόστους δανεισμού στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, αν και ο κ. Πάουελ δήλωσε πως «υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας» για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων. Μολονότι ο επικεφαλής της Fed είπε πως τα βασικά μεγέθη της οικονομίας παραμένουν ισχυρά και δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που να προμηνύουν ύφεση στην οικονομία, η Fed αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, από το 2,5% στο 2,3% και από το 2% στο 1,9%, αντίστοιχα. Δεδομένων των νέων, χαμηλότερων προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας, η Fed τείνει σε δύο αυξήσεις του βασικού επιτοκίου το 2019 και όχι τρεις που είχε αφήσει να εννοηθεί τον Σεπτέμβριο πως θα κάνει. Η αύξηση του βασικού επιτοκίου την Τετάρτη κατά 25 μονάδες βάσης στο φάσμα του 2,25% με 2,5% είναι η τέταρτη που έχει πραγματοποιηθεί μέσα στο 2018 και η ένατη από τον Δεκέμβριο του 2015.

Η χαριστική βολή δόθηκε προχθές στις αγορές, όταν ο κ. Πάουελ είπε πως η Fed θα συνεχίσει κανονικά με τη μείωση του χαρτοφυλακίου της σε αμερικανικά ομόλογα, «παραβλέποντας ακόμη και τα παράπονα του Αμερικανού προέδρου στο Τwitter», όπως έγραψε ο Νιλ Ερβιν στους New York Times. «Εκείνη τη στιγμή, οι μετοχές αντέστρεψαν την πορεία τους σε πτώση και ξεκίνησε το ράλι στις τιμές των αμερικανικών ομολόγων», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μακ Γκιρ, επικεφαλής στον τομέα στρατηγικής επιτοκίων της Rabobank στο Λονδίνο. Οι αγορές εξέλαβαν την αμετακίνητη στάση της Fed όσον αφορά τη μείωση των τοποθετήσεων σε ομόλογα ως υπερβολικά αυστηρή.

Τέλος, ο κ. Πάουελ είπε πως οι επόμενες κινήσεις της Fed θα χαράσσονται ανάλογα με τα στοιχεία που θα ανακοινώνονται για την οικονομία (data depedence). Αυτή η προσέγγιση διαφέρει από την καθοδήγηση για τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής (forward guidance) που έδιναν οι προκάτοχοι του κ. Πάουελ και χρησιμεύαν ως ένα σημείο αναφοράς. Κι όμως, ο κ. Πάουελ έδωσε μια μορφή καθοδήγησης όταν προέβλεψε πως η Fed θα προχωρήσει σε δύο αυξήσεις του βασικού επιτοκίου, προκαλώντας σύγχυση στους επενδυτές για την προσέγγιση της Fed στη χάραξη νομισματικής πολιτικής.

Φόβοι χρηματιστηριακής κρίσης

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ έπρεπε να διατηρήσουν λεπτές ισορροπίες στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας και τη συνακόλουθη συνέντευξη Τύπου. Εάν η Fed δεν προχωρούσε στην αύξηση των επιτοκίων τότε οι επενδυτές θα θεωρούσαν πως η ομοσπονδιακή τράπεζα υπό την ηγεσία του κ. Πάουελ θα λειτουργούσε με γνώμονα την προστασία των μετοχών από μεγάλες απώλειες, σχολιάζει ο Νιλ Ιρβιν των New York Times. «Θα φαινόταν, επίσης, πως οι επιθέσεις του Αμερικανού προέδρου επηρεάζουν τη συμπεριφορά της Fed», σχολιάζει ο ίδιος. Πράγματι, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ασκήσει επανειλημμένως πιέσεις στη Fed να μην αυξήσει τα επιτόκια. Αν και η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και η ανεργία είναι χαμηλή, οικονομολόγοι και επενδυτές είναι προβληματισμένοι για το μέλλον, σε μια περίοδο που η νομισματική πολιτική δεν είναι υποστηρικτική όπως ήταν επί σειράν ετών. Ηδη, οι μετοχές του 60% των εταιρειών που συνθέτουν τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 έχουν σημειώσει απώλειες της τάξεως του 20% από το υψηλότερο επίπεδο που σημειώθηκε πρόσφατα, κορυφώνοντας φόβους για μια κρίση στην αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή