Μείωση 25% των εξαγορών και συγχωνεύσεων το δ΄ τρίμηνο του 2018

Μείωση 25% των εξαγορών και συγχωνεύσεων το δ΄ τρίμηνο του 2018

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη πτώση σημείωσαν οι συμφωνίες στον τομέα των εξαγορών και των συγχωνεύσεων (Ε&Σ) το δ΄ τρίμηνο, από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που σημειώθηκαν στις αρχές του έτους, αντικατοπτρίζοντας το πλήγμα που έχει υποστεί η επιχειρηματική εμπιστοσύνη από το γενικευμένο κλίμα απαισιοδοξίας στις αγορές. Πρόκειται για μια πτώση της τάξεως του 25%, με το σύνολο των συμφωνιών που έχουν συναφθεί από τις αρχές Οκτωβρίου να φθάνουν τα 761 δισ. δολάρια αντί του 1,2 τρισ. δολαρίων που σημειώθηκε το α΄ και το β’ τρίμηνο, σε μεμονωμένη βάση. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως οι κινεζικές εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει διασυνοριακές εξαγορές 182 δισ. δολαρίων από τις αρχές του έτους, αντανακλώντας άνοδο 17% από το 2017. Αντίθετα, οι διασυνοριακές εξαγορές από αμερικανικές εταιρείες έχουν μειωθεί κατά 15%.

Νευρικότητα

Η πτώση της δραστηριότητας στον ευρύτερο τομέα των Ε&Σ αποδίδεται στη μεγάλη νευρικότητα που επικρατεί στις χρηματιστηριακές αγορές και στην πολιτική προστατευτισμού που ενθαρρύνεται από τις ΗΠΑ. «Εάν δεν αποκατασταθεί η σταθερότητα στις αγορές, τότε είναι πιθανό να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις το 2019», δήλωσε στους Financial Times ο Σκοτ Μπάρσαϊ, δικηγόρος στην Paul/Weiss.

Μόνον μια μεγάλη συμφωνία πραγματοποιήθηκε το δ΄ τρίμηνο του 2018. Αφορά την εξαγορά της εταιρείας cloud computing Red Hat από την ΙΒΜ έναντι 32 δισ. δολαρίων. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως υπάρχουν ακόμη περιθώρια για τη σύναψη μεγάλων συμφωνιών στο μέλλον παρά το απαισιόδοξο περιβάλλον που επισκιάζει τις αγορές από τον Οκτώβριο. Ο Χέρναν Κριστέρνα, ένας από τους επικεφαλής του παγκόσμιου τμήματος Ε&Σ στην JPMorgan Chase, επεσήμανε πως τα ρυθμιστικά εμπόδια στη σύναψη συμφωνιών «τροφοδοτούν ένα κλίμα αβεβαιότητας ως προς τη σύναψη συμφωνιών».

Κάποια από αυτά τα ρυθμιστικά εμπόδια αποβλέπουν στη θωράκιση τεχνολογιών. Αυτήν την εβδομάδα, η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ έθεσε σε εφαρμογή αυστηρότερους κανόνες για τις εξαγορές γερμανικών εταιρειών με στρατηγικό ρόλο στην οικονομία. Η απόφαση ελήφθη καθώς κινεζικές επιχειρήσεις αποκτούν μεγάλη πρόσβαση στην τεχνολογική υποδομή της Ευρώπης όσο το Πεκίνο θωρακίζει τον δικό της αντίστοιχο κλάδο από ξένα συμφέροντα, τόνισαν αναλυτές στο πρακτορείο Reuters.

Μέχρι σήμερα το Βερολίνο δεν χρειάστηκε να μπλοκάρει εξαγορά γερμανικής εταιρείας από κινεζική. Μετά τις κατηγορίες των ΗΠΑ για κατασκοπεία από την κινεζική Huawei και τις προειδοποιήσεις τους στους συμμάχους τους όμως, η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία σκέπτονται εάν τελικά θα επιτρέψουν στον κινεζικό κολοσσό να συμμετάσχει στις δημοπρασίες των δικτύων 5ης γενιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή