Στο 72% αυξήθηκε η απασχόληση στη Φινλανδία

Στο 72% αυξήθηκε η απασχόληση στη Φινλανδία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απασχόληση στη Φινλανδία ανήλθε τον Νοέμβριο στο 72%, στόχο που είχε θέσει το 2015 η –νέα τότε– κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιούχα Σίπιλα, όταν η απασχόληση βρισκόταν στο 68%. «Εξαιρετικά νέα για τα Χριστούγεννα. Επιτεύχθηκε ο στόχος της κυβέρνησης για απασχόληση στο 72%», έγραψε στο Twitter o Φινλανδός πρωθυπουργός που ετοιμάζεται για τις εκλογές του επόμενου Απριλίου. Η ανεργία τον Νοέμβριο (εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία) καταγράφηκε στο 7,1%, μειωμένη σημαντικά από το 8,2% όπου βρισκόταν τον Νοέμβριο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία της φινλανδικής στατιστικής υπηρεσίας. Φυσικά, ποσοστό απασχόλησης 72% είναι πολύ υψηλό αν συγκριθεί με το 54,1% που ήταν στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Το ποσοστό απασχόλησης στη Φινλανδία (ως προς το σύνολο του πληθυσμού που βρίσκεται σε ηλικίας εργασίας 15-64 ετών) είναι σημαντικά υψηλότερο και από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που ήταν 66,9% το πρώτο τρίμηνο του 2018, ωστόσο είναι χαμηλότερο από το ποσοστό απασχόλησης στις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες που αποτελούν και το άμεσο μέτρο σύγκρισης για τη Φινλανδία. Στην Ισλανδία, για παράδειγμα, το πρώτο τρίμηνο του 2018 το ποσοστό απασχόλησης ήταν 85%, επίδοση που είναι η υψηλότερη μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ. Η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης είναι κρίσιμης σημασίας για τα δημόσια οικονομικά της Φινλανδίας διότι καταγράφεται γήρανση του πληθυσμού, με αποτέλεσμα λιγότεροι άνθρωποι να εργάζονται και να καταβάλλουν φόρους με τους οποίους υποστηρίζονται οι συνταξιούχοι και φυσικά η γενικότερη πολιτική του κράτους. Ωστόσο τα επόμενα χρόνια θα είναι πιο δύσκολα εξαιτίας της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και της συνεπαγόμενης μείωσης των εξαγωγών αλλά και εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού στη χώρα.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, η οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7% το 2018, αλλά θα επιβραδυνθεί στο 1,9% το 2019 και στο 1,5% το 2020, κυρίως εξαιτίας της υποχώρησης των εξαγωγών λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Μάλιστα οι προβλέψεις της Τράπεζας της Φινλανδίας είναι πιο αισιόδοξες από αυτές του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει ανάπτυξη 2,5% φέτος και 1,5% το 2019. Ο διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας Ολι Ρεν κάλεσε την περασμένη Τετάρτη την κυβέρνηση της χώρας να σχηματίσει απόθεμα που θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει ώστε να στηρίξει την οικονομία σε περιόδους οικονομικής κρίσης ή συρρίκνωσης. «Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή ώστε να ενισχύσουμε τους προφυλακτήρες των δημοσίων οικονομικών και να προετοιμαστούμε πιο εντατικά για την επόμενη ύφεση», είπε ο παλιός επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόσθεσε πως δεν θέλει να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, αλλά σημείωσε πως η δημοσιονομική πολιτική της δεν είναι όσο αυστηρή θα επιθυμούσε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή