ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Κόντε υποσχέθηκε επεκτατική πολιτική στην οικονομία

Ο Κόντε υποσχέθηκε επεκτατική πολιτική στην οικονομία

Η ιταλική κυβέρνηση συνεργασίας θα εξακολουθήσει να ασκεί επεκτατική πολιτική και θα ολοκληρώσει την πενταετή θητεία της, υποσχέθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa. Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξήγησε πως ο δημοσιονομικός προϋπολογισμός για το 2019 δείχνει ξεκάθαρα τους επεκτατικούς στόχους της χώρας όσον αφορά την οικονομία και τόνισε πως αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει εξαιτίας των αλλαγών που έγιναν μετά τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. «Είμαι οπλισμένος με μεγάλη αντοχή για συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα: μόνον τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Κόντε σχολίασε πως οι μακρές διαπραγματεύσεις προκάλεσαν καθυστερήσεις στην παρουσίαση του τελικού προϋπολογισμού στη Βουλή, προκαλώντας αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση. Μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσαν ότι πρόκειται να ζητήσουν από ανώτατο δικαστήριο της χώρας να ερμηνεύσει κατά πόσον είναι συνταγματική η προσκόμιση του προϋπολογισμού τόσο κοντά στη λήξη της προθεσμίας, ισχυριζόμενοι ότι δεν υπήρχε χρόνος να συμβουλευτούν το γράμμα του νόμου.

Ο Κόντε στη συνέντευξή του δήλωσε πως η αργοπορία ήταν επιβαλλόμενη λόγω των σύνθετων διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Υστερα από πολλές εβδομάδες έντονων συζητήσεων, Ρώμη και Βρυξέλλες κατέληξαν σε συμβιβασμό την περασμένη Τετάρτη και ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση συνεργασίας περιόρισε το έλλειμμα στο 2,04 % του ΑΕΠ, ενώ αρχικά είχε προτείνει 2,4 % του ΑΕΠ. Επιπλέον, η Ρώμη αναθεώρησε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας για το 2019 από 1,5 % στο 1,0 %. Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός εγκρίθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής από τη Γερουσία και παραπέμπεται εκ νέου στην Κάτω Βουλή, όπου αναμένεται να ψηφιστεί πριν από τη λήξη της προθεσμίας, στις 31 Δεκεμβρίου.