Αναταράξεις στις αγορές προκαλεί η κόντρα με Fed

Αναταράξεις στις αγορές προκαλεί η κόντρα με Fed

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάταιη ήταν κάθε απόπειρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να καθησυχάσει τους επενδυτές για το ενδεχόμενο απόλυσης του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ. Πληροφορίες του πρακτορείου Reuters αποκάλυψαν το Σαββατοκύριακο πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συζητούσε την απόλυση του επικεφαλής της Fed κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών. Αλλά η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν να χαμηλώσει τους τόνους, μάλλον πέτυχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη νευρικότητα στις αγορές, οι οποίες βάλλονται από τον Οκτώβριο.

Ο κ. Μνούτσιν δήλωσε μέσω Twitter το απόγευμα της Κυριακής πως είχε επικοινωνήσει με τους επικεφαλής των έξι ισχυρότερων τραπεζών των ΗΠΑ, οι οποίοι «επιβεβαίωσαν πως υπάρχει άφθονη ρευστότητα για την παροχή δανείων στους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και άλλες δραστηριότητες». Η τοποθέτηση αυτή του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ πρόσθεσε μια ακόμη ανησυχία στους επενδυτές εκτός των φόβων για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, το Brexit ή τη διαμάχη Ρώμης – Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό. Μέχρι την Κυριακή δεν είχε αναρωτηθεί κανείς εάν τίθεται ζήτημα επαρκούς ρευστότητας στις αγορές. Ομως, τα τηλεφωνήματα του κ. Μνούτσιν και η χθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση με την ομάδα εργασίας για τις χρηματοοικονομικές αγορές προκάλεσαν φόβους για επιδείνωση των ήδη δυσμενών συνθηκών στις αγορές.

Ο κ. Τραμπ δεν έχει κρύψει τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική που ακολουθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα με επικεφαλής τον κ. Πάουελ. Τελευταία φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε δριμεία κριτική στη Fed ήταν την περασμένη εβδομάδα. Είχε προηγηθεί η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για την τέταρτη αύξηση του βασικού επιτοκίου μέσα στο 2018. Τη φημολογία των τελευταίων ημερών για την απόλυση του κ. Πάουελ, όμως, έσπευσε να διαψεύσει ο κ. Μνούτσιν, καθώς κορυφώθηκε η νευρικότητα στους επενδυτικούς κύκλους. Την περασμένη εβδομάδα, η Wall Street κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες της τελευταίας δεκαετίας. Ο δείκτης S&P 500 παρουσίασε εβδομαδιαίες απώλειες 7,1%, ενώ η πτώση του Nasdaq κινήθηκε στο 20%. «Θα πίστευε κανείς πως θα επικρατούσε κλίμα σταθερότητας μετά τη χειρότερη εβδομάδα από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008», σχολίασε ο Τσακ Καμέλο, διευθύνων σύμβουλος της Essex Financial Services. «Αντί αυτού, εισπράττουμε το αντίθετο», πρόσθεσε ο ίδιος. Χθες τα προθεσμιακά συμβόλαια στους δείκτες Dow Jones και S&P 500 κινούνταν πτωτικά πριν από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης, προμηνύοντας ένα αρνητικό επενδυτικό κλίμα στη Wall Street. «Προσωπικά θεωρώ πως η στάση του κ. Μνούτσιν είναι ανησυχητική», σχολιάζει ο Σκοτ Λανς, διευθυντικό στέλεχος στην Titus Wealth Management. «Καλεί τους επικεφαλής τραπεζών και ρωτά για τη ρευστότητα που διαθέτουν. Αυτό δεν με κάνει να νιώθω πιο ήσυχος», προσθέτει ο κ. Λανς.

Συναντήσεις δρομολογεί το ΥΠΟΙΚ

Συνάντηση με αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δρομολόγησε χθες αρμόδιο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, στο πλαίσιο ομάδας εργασίας, λόγω της αναταραχής που προκλήθηκε από φήμες για την απόλυση του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ. Ωστόσο, το κλίμα αβεβαιότητας που ήδη επικρατεί στις αγορές εδώ και ένα τρίμηνο επιδεινώθηκε περαιτέρω. Τις πρώτες ώρες της χθεσινής συνεδρίασης στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq κατέγραφαν απώλειες πάνω από 1,3%.

Μερίδα οικονομικών αναλυτών υπενθυμίζει πως οι χρηματιστηριακοί δείκτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα λόγω του διετούς ράλι των μετοχών από την εκλογή του Τραμπ, τον Νοέμβριο του 2016. Εκτοτε ο δείκτης S&P 500 έχει καταγράψει συνολικά άνοδο 18%, παρά την πτώση της τάξεως του 17% που παρουσιάζεται από τον Οκτώβριο. Παρ’ όλα αυτά, ελλοχεύουν κίνδυνοι για ακόμη μεγαλύτερες απώλειες. «Ο Τραμπ επαίρετο για το καλό που έχει κάνει στην οικονομία και στις αγορές. Σήμερα κατηγορεί τον Πάουελ για τις απώλειες, αντί τον εαυτό του», παρατηρεί ο Ρικ Μπέσινγκορ, ιδρυτής της Bensignor Group, απευθυνόμενος στο Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή