ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: πρόβλεψη για επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,4% το 2019 από 1,7% φέτος

Ρωσία: πρόβλεψη για επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,4% το 2019 από 1,7% φέτος

Το 2019 δεν φαίνεται ευοίωνο για την οικονομία της Ρωσίας, που ενδέχεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω και να αντιμετωπίσει υψηλό πληθωρισμό. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν οικονομικοί αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και επικαλέστηκαν τον κίνδυνο νέων οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση, το υποτιμημένο ρούβλι αλλά και την αναμενόμενη αύξηση του ΦΠΑ.

Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας το 2018 συγκλίνουν σε μια αύξηση ΑΕΠ κατά 1,7%, ενώ για το 2019 δεν αναμένεται να υπερβεί το 1,4%. «Το επόμενο έτος θα είναι δύσκολο καθώς η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί όταν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ, ενώ ο πληθωρισμός θα βρίσκεται στα ύψη και τα επιτόκια το ίδιο», σχολιάζει μιλώντας στο Reuters ο Ολεγκ Κούζμιν, οικονομολόγος της Renaissance Capital. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως «κύριος παράγοντας κινδύνου για τη Ρωσία είναι οι κυρώσεις». Παράλληλα, όμως, αναμένεται πως θα επιταχυνθεί ο πληθωρισμός μετά την αύξηση του ΦΠΑ στο 20% από το 18%. Στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του 2018 η Τράπεζα της Ρωσίας χρειάστηκε να αυξήσει ήδη δύο φορές τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εκτίναξη του πληθωρισμού. Σύμφωνα, όμως, με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Ρωσία θα υπερβεί τον στόχο του 4% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα και θα επιταχυνθεί σε επίπεδα πάνω από το 5% μέχρι τα τέλη του 2019. Το ρούβλι ενδέχεται, άλλωστε, να πληγεί το επόμενο έτος, καθώς η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να αρχίσει ξανά τις αγορές συναλλάγματος.

Η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας παραμένει κάτω του μέσου όρου τα τελευταία χρόνια, καθώς το ρούβλι έχει υποτιμηθεί και η ισοτιμία του παραμένει ασταθής. Εξάλλου, οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει πτώση πλήττοντας τα έσοδα της Ρωσίας, ενώ οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία ΗΠΑ και Ε.Ε. μετά την προσάρτηση της Κριμαίας αναστέλλουν μερικώς την οικονομική δραστηριότητα. Στο μεταξύ, έχει μεσολαβήσει νέα κρίση τον Νοέμβριο, όταν ρωσικά πλοία κατέλαβαν τρία ουκρανικά σκάφη κατηγορώντας τα ότι παραβίασαν τα ρωσικά χωρικά ύδατα. Εκτοτε έχει επανέλθει η συζήτηση για ενδεχόμενη επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κυρίως από την Ουάσιγκτον. Η Ε.Ε. έχει αρνηθεί να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Μόσχας αλλά έχει παρατείνει μέχρι το 2019 την ισχύ των υφιστάμενων κυρώσεων, οι οποίες στοχεύουν στον αμυντικό μηχανισμό της Ρωσίας, στον ενεργειακό της κλάδο και στον τραπεζικό τομέα.

Στη διάρκεια του έτους, η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένως θέσει θέμα νέων κυρώσεων και μεταξύ άλλων έχει εξετάσει την προοπτική να θέσει περιορισμούς στην αγορά ρωσικών κρατικών ομολόγων.