Ο Λιικάνεν προηγείται στην κούρσα για τη διαδοχή Ντράγκι

Ο Λιικάνεν προηγείται στην κούρσα για τη διαδοχή Ντράγκι

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ερκι Λιικάνεν, πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, είναι ο επικρατέστερος μεταξύ των υποψηφίων για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Financial Times μεταξύ 24 οικονομολόγων.

Η οκταετής θητεία του Μάριο Ντράγκι λήγει τον Οκτώβριο του 2019 και ο διάδοχός του αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο του 2019.

Ο Ερκι Λιικάνεν αποτελούσε το μακροβιότερο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, μέχρι την αποχώρησή του από την κεντρική τράπεζα της Φινλανδίας το καλοκαίρι. Επιπλέον, υπήρξε επικεφαλής της συμβουλευτικής επιτροπής στις Βρυξέλλες για την αναδιαμόρφωση των τραπεζών μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων οικονομολόγων θεωρεί πως ο Ερκι Λιικάνεν δεν είναι ο ικανότερος υποψήφιος.

Ωστόσο, οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν πως ο Φινλανδός τραπεζίτης αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της ΕΚΤ, καθώς ο Μπενουά Κερέ, ο οποίος θεωρήθηκε ικανότερος, είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και δεν επιτρέπεται να αναλάβει δεύτερη θητεία.

Ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο Γάλλος τραπεζίτης θα εξαιρεθεί από τον συγκεκριμένο κανόνα. Υποψήφιος για την ανάληψη της προεδρίας είναι και ο Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, τον οποίο έξι από τους οικονομολόγους θεωρούν ικανό διάδοχο του Μάριο Ντράγκι.

Τέταρτος στην κατάταξη της δημοσκόπησης από τους Financial Times είναι ο Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας. Ο Βάιντμαν δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής, ιδίως στους Γάλλους, καθώς αρνήθηκε να υποστηρίξει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης και γενικότερα την επεκτατική νομισματική πολιτική που ακολουθεί ο Ντράγκι. Ο Γερμανός τραπεζίτης είχε προβάδισμα σε παλαιότερες δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, η Αγκελα Μέρκελ προτιμά να διασφαλίσει ότι η προεδρία της Κομισιόν θα καταλήξει σε Γερμανό υποψήφιο και συνεπώς δεν υποστηρίζει τον Βάιντμαν για την προεδρία της ΕΚΤ. Αγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρον αναμένεται να συγκρουστούν για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επίσης θα επιλεχθεί το 2019.

Σε περίπτωση που επικρατήσει ο υποψήφιος που θα προτείνει η Γερμανίδα καγκελάριος, τότε το πιθανότερο είναι πως την προεδρία της ΕΚΤ θα αναλάβει Γάλλος. Αντίθετα, εάν επιλεγεί ο εκλεκτός του Εμανουέλ Μακρόν, την προεδρία της ΕΚΤ αναμένεται να αναλάβει τραπεζίτης της Βόρειας Ευρώπης. Πέντε οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση πιστεύουν πως διάδοχος του Μάριο Ντράγκι θα είναι ο Ολι Ρεν, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας χτης Φινλανδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή