Υπό τον φόβο εμπορικού πολέμου, αυξήθηκε το… εμπόριο

Υπό τον φόβο εμπορικού πολέμου, αυξήθηκε το… εμπόριο

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα απροσδόκητο δώρο φαίνεται πως έχει προσφέρει στην παγκόσμια οικονομία ο εμπορικός πόλεμος: μια μεγάλη αύξηση του εμπορίου. Υπό τον φόβο των νέων δασμών που θα επιβληθούν εάν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν καταλήξουν σε συμβιβασμό μέχρι την 1η Μαρτίου, οι αμερικανικές εταιρείες σπεύδουν να παραγγείλουν τεράστιο όγκο αγαθών για να αποφύγουν την αύξηση του κόστους στο εγγύς μέλλον. «Οι αποθήκες και τα κέντρα διανομής είναι πλήρη στη νότια Καλιφόρνια», επισημαίνει ο Φίλιπ Σάνφιλντ, εκπρόσωπος της εταιρείας που διαχειρίζεται το λιμάνι του Λος Αντζελες, και τονίζει ότι οι εταιρείες αντιμετωπίζουν λογιστικά προβλήματα στο λιμάνι του Σαν Πέδρο ακριβώς «επειδή υπάρχουν τόσο μεγάλα φορτία εκεί».

Οπως τονίζει ο Σάνφιλντ, το 2017 ήταν μια χρονιά με μεγάλη εμπορική κίνηση καθώς στη διάρκειά του κινήθηκαν στο λιμάνι του Λος Αντζελες περίπου 9,3 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, καταγράφοντας επίπεδο-ρεκόρ. Μετά την εμπορική κίνηση που κατεγράφη τον Δεκέμβριο στο ίδιο λιμάνι, όμως, το 2018 θα έχει σημειώσει ιστορικό ρεκόρ εμπορικών συναλλαγών. Η κίνηση στο λιμάνι του Λονγκ Μπιτς σημείωσε αύξηση πάνω από 7,3% στη διάρκεια του Νοεμβρίου, υπερβαίνοντας, έτσι, τα 7,5 εκατ. εμπορευματοκιβώτια του περασμένου έτους. Και βέβαια δεν είναι μόνον το εμπόριο της Αμερικής, που σίγουρα έρχεται πρώτη στον κόσμο σε αγορές προϊόντων. Πολλά στοιχεία καταδεικνύουν ότι το 2018 το διεθνές εμπόριο πήγε πάρα πολύ καλά. Παρά τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ να περιορίσει την όρεξη της χώρας του για ξένα προϊόντα, τον Οκτώβριο οι εισαγωγές των ΗΠΑ υπερέβησαν κάθε προηγούμενο ως προς την αξία τους.

Η εικόνα προκύπτει από τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Τον Οκτώβριο, όμως, και οι εξαγωγές των ΗΠΑ πλησίασαν το ιστορικό ρεκόρ μηνιαίων εξαγωγών που είχε καταγραφεί λίγους μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2018. Στο μεταξύ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προέβλεψε τον Σεπτέμβριο ότι η αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου θα επιβραδυνθεί φέτος κατά 0,8 εκατοστιαίες μονάδες στο 3,9%. Και πάλι, όμως, θα είναι πολύ μεγάλη εάν συγκριθεί με τα αντίστοιχα ποσοστά των τελευταίων ετών. Το 2016, για παράδειγμα, το διεθνές εμπόριο αυξήθηκε μόλις κατά 1,8%. Ακολουθεί, βέβαια, το 2019, που ενδεχομένως θα καταγράψει επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου. Η προοπτική αυτή ανησυχεί το λιμάνι του Λος Αντζελες, αλλά δεν είναι σαφές πότε θα τερματισθεί αυτή η αύξηση των εισαγωγών. Οι πρόεδροι των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, συμφώνησαν ανακωχή για 90 ημέρες και αναστολή των δασμών μέχρι την 1η Μαρτίου. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως εύκολα θα μπορούσε να παραταθεί η εκεχειρία για άλλες 90 ημέρες εάν οι δύο πλευρές σημειώσουν έστω και την ελάχιστη πρόοδο στις μεταξύ τους συνομιλίες. Πηγές προσκείμενες στις διμερείς επαφές αναφέρουν ότι την εβδομάδα που αρχίζει στις 7 Ιανουαρίου θα μεταβεί στο Πεκίνο αμερικανική αντιπροσωπεία για συνομιλίες. Θα είναι η πρώτη εκ του σύνεγγυς επαφή που θα έχουν οι δύο πλευρές μετά τη συνάντηση των δύο προέδρων την 1η Δεκεμβρίου στο Μπουένος Αϊρες.

Κίνα: πιέσεις στη μεταποίηση

Ο εμπορικός πόλεμος εντείνει την πίεση στον χειμαζόμενο μεταποιητικό τομέα της Κίνας σε μια στιγμή που η οικονομία επιβραδύνεται. Τον Νοέμβριο τα έσοδα των κινεζικών εταιρειών του κλάδου της μεταποίησης μειώθηκαν για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια. Εμφανίζονται μειωμένα κατά 1,8% στα 86,33 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας. Η εξέλιξη αντανακλά τη μειωμένη ζήτηση από το εξωτερικό, αλλά και από την εγχώρια αγορά, καθώς και την αύξηση του κόστους λειτουργίας των εταιρειών. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση στον μεταποιητικό τομέα θα εξακολουθήσει να επιδεινώνεται. Σύμφωνα με τον Νι Βεν, αναλυτή της Hwabao Trust, τα κέρδη των κινεζικών βιομηχανιών ενδέχεται να σημειώσουν μείωση κατά μέσον όρο 5% έως 10% το επόμενο έτος. Σημειωτέον ότι το τρίτο τρίμηνο η οικονομία της Κίνας σημείωσε τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Τα αίτια της επιβράδυνσης είναι, όμως, κατά κύριο λόγο ενδογενή αφού στην Κίνα βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκστρατεία περιορισμού του υπερβολικού χρέους και του δανεισμού, καθώς και μεγάλη επιβράδυνση στην αγορά στέγης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή