Μετωπική σύγκρουση Τραμπ με τις κινεζικές ZTE και Huawei

Μετωπική σύγκρουση Τραμπ με τις κινεζικές ZTE και Huawei

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει προεδρικό διάταγμα με τη νέα χρόνια, μέσω του οποίου θα απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες να προμηθεύονται τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό από τις κινεζικές Huawei και ΖΤΕ. Tα σχετικά ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές αποκλειστικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Το προεδρικό διάταγμα θα έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος για λόγους εθνικής ασφαλείας και θα εκδοθεί, ενώ, παράλληλα, σημειώνεται πρόοδος στις σινοαμερικανικές διαπραγματεύσεις και αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα μεταβεί στο Πεκίνο στις 7 Ιανουαρίου.

Διάταγμα

Ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως και πολλοί άλλοι στην αμερικανική κυβέρνηση, ισχυρίζεται πως οι δύο προαναφερθέντες τεχνολογικοί κολοσσοί ενεργούν για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης, κάνοντας κατασκοπεία εις βάρος των Αμερικανών μέσω του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Οι ΖΤΕ και Huawei συνιστούν δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στην Κίνα. Εάν δε εκδοθεί το προαναφερθέν διάταγμα, αυτό θα είναι και το τελευταίο βήμα της κυβέρνησης Τραμπ κατά των δυο εταιρειών – ειδικά η ΖΤΕ είχε βρεθεί και προ καιρού στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον, η οποία τον Αύγουστο την έφερε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, διακόπτοντας προσωρινά την αγορά εξοπλισμού από μεγάλες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ. Αξίζει να επισημανθεί στο σημείο αυτό ότι η κίνηση του διατάγματος μελετάται οκτώ μήνες και πλέον. Εάν τελικώς αποφασιστεί, θα εκδοθεί αρχές Ιανουαρίου και θα είναι εντολοδόχος το υπουργείο Εμπορίου. Το υπουργείο θα απαγορεύσει σε αμερικανικές επιχειρήσεις να προμηθεύονται τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό από ξένες εταιρείες, που λογίζονται εθνικά επικίνδυνες. Αν και το διάταγμα δεν αναμένεται να κατονομάσει συγκεκριμένα τις ZTE και Huawei, ωστόσο, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξει σχετική ερμηνεία από το υπουργείο Εμπορίου. Είναι σημαντικό να κινητοποιηθεί αυτή τη στιγμή η αμερικανική κυβέρνηση, ενόσω οι μεγάλοι όμιλοι κατασκευής δικτύων αναζητούν συνεταίρους για την επόμενη φάση της τεχνολογίας 5ης γενιάς.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χουά Τσουνιίνγκ, τόνισε ότι εφόσον ακόμα δεν εξεδόθη το διάταγμα, ο όποιος σχολιασμός είναι πρόωρος. «Ορισμένες χώρες επικαλούμενες την εθνική ασφάλεια και χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο επινοούν αξιόποινες πράξεις για να πολιτικοποιήσουν και να παρεμποδίσουν απλές δραστηριότητες στην ανταλλαγή τεχνολογίας», προσέθεσε. Μεταξύ των μεγαλύτερων πελατών των ΖΤΕ και Ηuawei συγκαταλέγονται οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ. Και αυτοί φοβούνται, μήπως το προεδρικό διάταγμα τους υποχρεώσει να αποσύρουν και τον υφιστάμενο εξοπλισμό τους, που είναι κινεζικής κατασκευής, και μάλιστα χωρίς να αποζημιωθούν. Κύκλοι του κλάδου τηλεπικοινωνιών διερωτώνται εάν είναι νόμιμο κάτι τέτοιο. Αξίζει να αναφερθεί πως ενώ οι μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ διέκοψαν τις σχέσεις με τη Huawei ειδικά, οι μικρότερες σε αγροτικές περιοχές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν και τη ZTE – ο δικός τους εξοπλισμός είναι φθηνότερος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή