Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονα ανοδική ήταν η χθεσινή πορεία για τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, δείχνοντας πως κλείνουν με κέρδη μία χρονιά με ακραίες μεταβολές και δραστικές απώλειες στη διάρκειά της. Στην αμερικανική αγορά, επίσης, χθες πριν από το κλείσιμο οι δείκτες εμφάνιζαν άνοδο. Ο Dow Jones και ο S&P 500 ενισχύονταν κατά 0,29% και 0,27% αντίστοιχα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 είχε ανέλθει στη διάρκεια της συνεδρίασης έως και κατά 2,2%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδά του σε διάστημα εβδομάδος – τελικώς ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με άνοδο 2,02%. Επίσης, το 2,2% συνιστά τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή άνοδό του τους τελευταίους εννέα μήνες.

Συνολικά, πάντως, από τις αρχές της χρονιάς ο Stoxx Europe 600 έχει χάσει το 14% της αξίας του. Στη δε Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατά την τελευταία συνεδρίαση του 2018 έκλεισε με άνοδο της τάξεως του 1,71%. Εντούτοις, συνολικά από τις αρχές του έτους και μέχρι χθες ο DAX είχε απολέσει σχεδόν το 18% της αξίας του. Αυτή είναι η σοβαρότερη κάμψη από εκείνη του 43% το 2008, τη χρονιά που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με άνοδο 1,74%, στο Λονδίνο ο FΤSE 100 με +2,27%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με +1,44% και στη Μαδρίτη με +1,55% ο ΙΒΕΧ. To ευνοϊκό κλίμα στη Γηραιά Ηπειρο διαμορφώθηκε από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, η οποία επηρέασε συνεπακόλουθα τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών, όπως η BP στο Λονδίνο – η τιμή της μετοχής της τελευταίας είχε ανέλθει έως και 3,14% στη χθεσινή συνεδρίαση.

Οι επενδυτές εκφράζουν τις ανησυχίες τους μήπως η μειωμένη διάθεση ανάληψης ρίσκου, είτε πρόκειται για τοποθετήσεις σε «μαύρο χρυσό» είτε σε μετοχές, πρέπει να ερμηνευθεί ως ένδειξη επιβράδυνσης της οικονομίας. Μεταξύ των εταιρειών με τις καλύτερες επιδόσεις συγκαταλέγεται στον κλάδο της μεταποίησης η AMS, της οποίας η τιμή της μετοχής είχε τη μεγαλύτερη άνοδο στον Stoxx 600 κατά 8%, ενώ στον κλάδο των τραπεζών ξεχώρισε η μετοχή της ελβετικής UBS, η οποία παρουσίασε άνοδο της τάξης του 4,08%. «Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από το στοιχείο του αγνώστου – η αγορά προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της, εξ ου και οι δραματικές αλλαγές», επισημαίνει ο Τζέρεμι Μπράιαν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην επενδυτική εταιρεία Gradient Investments.

Στη διεθνή χρηματαγορά o δείκτης του δολαρίου έναντι «καλαθιού» ισχυρών νομισμάτων υποχώρησε 0,2% σε ναδίρ επτά εβδομάδων και πλέον. Το ευρώ εμφάνισε άνοδο 0,2% ως προς το δολάριο και διαμορφώθηκε χθες στο 1,1449 δολάριο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδά του σε διάστημα πέντε εβδομάδων και πλέον. Τέλος, στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου είχε άνοδο. Στην αμερικανική αγορά το αργό Νέας Υόρκης ανέκαμψε 0,8%, στα 44,97 δολάρια το βαρέλι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή