Υπέρ της εξόδου χωρών από την Ευρωζώνη ο Ισινγκ

Υπέρ της εξόδου χωρών από την Ευρωζώνη ο Ισινγκ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιδέα της εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη δεν θα πρέπει να θεωρείται πλέον ταμπού, δήλωσε χθες ο Οτμαρ Ισινγκ, ένας από τους αρχιτέκτονες του κοινού νομίσματος και ο πρώτος οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Ισινγκ δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη γερμανική εφημερίδα Der Taggesspiegel ότι θα πρέπει να εξετάζεται η έξοδος ενός κράτους από την Ευρωζώνη όταν αυτό δεν σέβεται τους δημοσιονομικούς κανόνες της νομισματικής ένωσης.

Το ευρώ «μπορεί να επιζήσει μόνον αν συμμορφώνονται όλες οι χώρες με τις δεσμεύσεις τους», είπε ο Ισινγκ. «Μέχρι τώρα, δεν προβλέπεται η έξοδος μιας χώρας από τη νομισματική ένωση – η είσοδός της θεωρείται αμετάκλητη, αιώνια κατά κάποιον τρόπο», δήλωσε ο Γερμανός πρώην κεντρικός τραπεζίτης. «Ωστόσο, το ζήτημα της αποχώρησης (από την Ευρωζώνη) δεν θα πρέπει να είναι πλέον ταμπού εάν μια χώρα, ή ακόμη και αρκετές χώρες, προβαίνει σε παραπτώματα και προκαλεί ακραία σύγκρουση». Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ ανέδειξε συγκεκριμένα την Ιταλία ως ιδιαίτερο πρόβλημα, υποστηρίζοντας πως «όχι μόνο παραβιάζει τις δεσμεύσεις τις οποίες είχε αναλάβει η χώρα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά επίσης καυχάται για την ηθελημένη παραβίαση των κανόνων».

Η ιταλική κυβέρνηση είχε συγκρουστεί επί μήνες με την Ε.Ε. με αντικείμενο τον προϋπολογισμό του 2019, προτού τελικά καταλήξει σε συμβιβασμό στα μέσα Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση συνεργασίας που ανέλαβε την εξουσία στην Ιταλία στα τέλη Μαΐου είχε στείλει στην Επιτροπή προσχέδιο προϋπολογισμού, που προέβλεπε δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 2,4% του ιταλικού ΑΕΠ, από 1,8% το 2018. Η Κομισιόν είχε απαντήσει απορρίπτοντας, για πρώτη φορά στην ιστορία της, προσχέδιο προϋπολογισμού κράτους-μέλους προβλέποντας πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας θα ανέλθει το 2019 στο 2,9% και το 2020 στο 3,1% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή