Στο δίκτυο της Euronext οδεύει και το νορβηγικό χρηματιστήριο Oslo Bors

Στο δίκτυο της Euronext οδεύει και το νορβηγικό χρηματιστήριο Oslo Bors

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καλούς οιωνούς ξεκινάει για την Euronext η μάχη προκειμένου να προσθέσει ακόμα ένα ευρωπαϊκό χρηματιστήριο στο δίκτυό της, το νορβηγικό Oslo Bors. Στην πλειοψηφία τους οι μέτοχοι του νορβηγικού χρηματιστηρίου (ποσοστό 50,6%) έχουν συγκατατεθεί να πωλήσουν στην Euronext τα μερίδιά τους. Η τελευταία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των χρηματιστηρίων του Παρισιού, του Αμστερνταμ, των Βρυξελλών, του Δουβλίνου και της Λισσαβώνας. Το τίμημα για το Oslo Bors, στο Οσλο, ανέρχεται σε 625 εκατομμύρια ευρώ. Το Euronext ανέφερε ότι η πώληση των μετοχών εκ μέρους της πλειοψηφίας των μετόχων του Oslo Βors αναμένεται να γίνει πριν από την επίσημη δημοπρασία, η οποία τοποθετείται στις αρχές του 2019. Εντούτοις, η Μπέντε Λάντσνες, η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας συμμετοχών Oslo Bors VPS, που έχει στην ιδιοκτησία της το νορβηγικό χρηματιστήριο, διεμήνυσε στην Euronext ότι η προσέγγισή της ήταν απροσδόκητη και ότι θα αναζητήσει εναλλακτικές.

Διερεύνηση

Η εταιρεία συμμετοχών Oslo Bors VPS ανέφερε ότι θα οργανώσει συνάντηση με τους εκπροσώπους της Euronext στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ, παράλληλα, προσέλαβε σε ρόλο συμβούλου την Arctic Securities. «Eίμαστε ανοιχτοί να έχουμε επαφές και συζητήσεις με άλλους ενδιαφερόμενους πέραν του δικτύου της Euronext», τόνισε η Μπέντε Λάντσνες. «Θέλουμε μία ευρύτερη προσέγγιση, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι για τους μετόχους μας θα υπάρξει και η βέλτιστη απόδοση». Προσέθεσε, μάλιστα, η διευθύνουσα σύμβουλος της Oslo Βοrs VPS, ότι η προσφορά της Euronext προκάλεσε έκπληξη. «Δεν γνωρίζαμε εκ των προτέρων πως θα την υπέβαλαν – ενημερωθήκαμε ότι διεξήχθη δημοπρασία και η καλύτερη προσφορά ήταν της Euronext», διευκρίνισε.

Η Euronext μέχρι σήμερα έχει ένα ποσοστό της τάξεως του 5,1% στο χρηματιστήριο του Οσλο. Εάν το μερίδιό της πρόκειται να αυξηθεί πέραν του 10%, αυτό απαιτεί την έγκριση της νορβηγικής κυβέρνησης. Αν και ορισμένοι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης διατυπώνουν τις επιφυλάξεις τους, μέλη της κυβέρνησης θεωρούν ότι υπάρχουν οφέλη από μια δυνητική εξαγορά. Επισημαίνουν πως μέσω υψηλότερων επενδύσεων από την Euronext στη νέα τεχνολογία χρηματιστηριακών συναλλαγών θα προσφέρονται αναβαθμισμένες και φθηνότερες υπηρεσίες στους Νορβηγούς επενδυτές. «Εχει ενδιαφέρον να αναμένουμε και τις αντιδράσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου του χρηματιστηρίου του Οσλο», προσέθεσαν οι κύκλοι της κυβέρνησης. Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών της Νορβηγίας δήλωσε ότι θα λάβει θέση επί του ζητήματος, όταν και εάν κατατεθεί μία προσφορά από την Euronext.

Η εν λόγω εταιρεία, η οποία δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2000 και έχει κεφαλαιοποίηση 3,8 τρισ. ευρώ, επιδιώκει να επεκτείνει και να εμπλουτίσει το δίκτυο των χρηματιστηρίων της ανά την Ευρώπη – στην Euronext είναι εισηγμένες αυτή τη στιγμή 1.300 εταιρείες. Εντούτοις, όπως επισημαίνει σχετικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, οι ευκαιρίες οι οποίες υπάρχουν για επέκταση είναι ελάχιστες. Κι αυτό συμβαίνει, είτε επειδή τα επιμέρους χρηματιστήρια υπάγονται σε μεγαλύτερους ομίλους, όπως είναι εκείνος του χρηματιστηρίου του Λονδίνου (London Stoch Exchange) ή του Nasdaq Ιnc., είτε οι μέτοχοί τους δεν θέλουν να θυσιάσουν την αυτονομία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή