Συρρίκνωση της κινεζικής βιομηχανικής δραστηριότητας για πρώτη φορά μετά απο δύο χρόνια

Συρρίκνωση της κινεζικής βιομηχανικής δραστηριότητας για πρώτη φορά μετά απο δύο χρόνια

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βιομηχανική δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε, για πρώτη φορά μετά απο δύο χρόνια, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με αποτελέσματα επίσημης έρευνας.

Το γεγονός αυτό εντείνει την πίεση, για τερματισμό της οικονομικής επιβράδυνσης, στο Πεκίνο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press, την στιγμή που αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο σχετικός δείκτης, μέσα απο τα στοιχεία της κινεζικής Στατιστικής Υπηρεσίας, αλλά και σχετικού οργανισμού του βιομηχανικού τομέα, έδειξαν ότι η βιομηχανική δραστηριότητα μειώθηκε σε 49,4% από 50%. Όταν ο δείκτης πέφτει κάτω από το 50% σημαίνει ότι η δραστηριότητα υποχωρεί, όπως αναφέρει το Associated Press.

Τα νούμερα του Δεκεμβρίου ήταν τα χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο του 2016 και σημειώθηκε η πρώτη μείωση από τον Ιούλιο του 2016.

Στο τρίτο τρίμηνο του χρόνου, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης της κινεζικής οικονομίας έπεσε στο χαμηλό επίπεδο, σε σχέση με άλλες χρονιές, του 6,5%. Η μείωση ήρθε παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αναστρέψει την κατάσταση, μέσω εντολών στις τράπεζες να αυξήσουν τον δανεισμό και την αύξηση των δημοσίων δαπανών.

Συρρίκνωση της κινεζικής βιομηχανικής δραστηριότητας για πρώτη φορά μετά απο δύο χρόνια-1

Οι αναλυτές περιμένουν ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα «πέσει» στο 6,5% από το περσινό 6,7%. Κάποιοι όμως  βιομηχανικοί τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και οι πωλήσεις ακινήτων, έχουν δεχθεί ισχυρότερο πλήγμα από άλλους. «Η πίεση στην οικονομία είναι ακόμη έντονη», λέει ο οικονομολόγος Ζάνγκ Λίκουν.

Οι συνολικές παραγγελίες και οι εξαγωγές «υποφέρουν» από χαμηλή ζήτηση τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Ο ρυθμός ανάπτυξης των εισαγωγών συνέχισε να σημειώνει αύξηση τους τελευταίους μήνες του 2018 παρά την επιβολή δασμών από τον πρόεδρο Τραμπ.

Οι εξαγωγές στον υπόλοιπο κόσμο όμως μειώθηκαν σημαντικά τον Νοέμβριο και οι αναλυτές αναμένουν μία μείωση της αμερικανικής ζήτησης νωρίς το 2019.

Αυτό περιπλέκει την κατάσταση για τους Κινέζους ηγέτες που προσπαθούν να αναστρέψουν το οικονομικά κλίμα και να αποτρέψουν το πολιτικό κόστος των απολύσεων, όπως αναφέρει το Associated Press.

Οι απεσταλμένοι της Κίνας και των ΗΠΑ θα συναντηθούν νωρίς μέσα στον Ιανουάριο με την πρόθεση να λύσουν τις διαφορές του και να σταματήσουν τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο κρατών.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Τραμπ δήλωσε μέσω tweet ότι είναι αισιόδοξος για τη συμφωνία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Κινέζο πρόεδρο.

«Η συμφωνία πηγαίνει μία χαρά. Αν πραγματοποιηθεί η συμφωνία θα είναι πολύ κατανοητή, καλύπτοντας όλα τα σημεία που υπάρχουν διαφωνίες. Σημειώνεται μεγάλη πρόοδος!».

Οι οικονομολόγοι όμως πιστεύουν ότι το μορατόριουμ 90 ημερών μεταξύ των δύο πλευρών δεν θα είναι αρκετό για να βρεθεί συμφωνία.

Η κινεζική οικονομική δραστηριότητα είχε ήδη αρχίσει να σημειώνει πτώση μετά τους περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση στον τραπεζικό δανεισμό το 2017, για να αντιμετωπίσει μία ραγδαία αύξηση του χρέους.

Οι συνέπειες που είχε στην οικονομία ήταν πιο μεγάλες από ότι περίμενε η κινεζική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να η κυβέρνηση να «χαλαρώσει » τον έλεγχο στον τραπεζικό δανεισμό. Αυτό όμως έγινε σταδιακά με το φόβο της αναζωπύρωσης μίας αύξητικής τάσης του χρέους.

Οι Κινέζοι ηγέτες υποσχέθηκαν σε ετήσια έκθεση τους στα μέσα του Δεκεμβρίου ότι θα αυξήσουν τον ρυθμό ανάπτυξης, μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων και διευκόλυνσης του δανεισμού σε επιχειρηματίες, αλλά και άλλα μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή