Δίσεκτο το… 2019 για τους Ιταλούς λαϊκιστές

Δίσεκτο το… 2019 για τους Ιταλούς λαϊκιστές

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιταλική κυβέρνηση μπορεί να επιβίωσε το 2018, καταλήγοντας σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό την τελευταία στιγμή, αλλά δεν θα προκαλέσει έκπληξη εάν η ασταθής λαϊκιστική συμμαχία διαλυθεί το 2019 οδηγώντας σε πρόωρες εκλογές. Ερχεται μία χρονιά όπου οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο, οι πραγματικές δυνάμεις της κυβέρνησης, θα συγκρουστούν για το ποιος θα επικρατήσει και παράλληλα θα προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποσχέσεις για χαμηλότερο συνταξιοδοτικό όριο και προνόμια υπέρ των φτωχών, ενώ έχουν περικόψει τη χρηματοδότηση για τις υποσχέσεις αυτές.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν ο Σαλβίνι θα κυνηγήσει την εξουσία προκαλώντας την κατάρρευση της κυβέρνησης και εκμεταλλευθεί τη δημοτικότητά του στις κάλπες.

Υψηλοί αξιωματούχοι της Λέγκας πιέζουν τον Σαλβίνι να δώσει τέλος στην κυβέρνηση, ιδίως εάν το κόμμα έχει μεγάλη επιτυχία στις Ευρωεκλογές, και να προσπαθήσει να διεξάγει πρόωρες εκλογές, ώστε να αρπάξει την πρωθυπουργία. Ο ευρωσκεπτικιστής Σαλβίνι έχει αυτοπαρουσιαστεί ως υπερασπιστής των δυνάμεων που αναζητούν εθνική κυριαρχία και εχθροί του είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και τα πανευρωπαϊκά ιδεώδη του. Σε συνέντευξή του στην ιταλική Corriere della Sera τη Δευτέρα, ο Σαλβίνι δήλωσε ότι δεν βλέπει κανέναν «κίνδυνο για την κυβέρνηση στους ερχόμενους μήνες». Η απόφαση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εξαρτάται από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, που πιθανότατα θα θέλει να επιμηκύνει τη θητεία της τρέχουσας κυβέρνησης.

Χάρη στην πίεση που άσκησε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, καθώς και οι αγορές, ο Σαλβίνι και o Ντι Μάιο διασφάλισαν ανακωχή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περικόπτοντας έναν προϋπολογισμό που αρχικά οι Βρυξέλλες θεώρησαν «πρωτοφανή» παραβίαση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.

Ο Τρία χαιρέτισε την Κυριακή τον προϋπολογισμό λέγοντας ότι «έχουμε αποφύγει πλήρως κάθε υπόνοια Italexit» και «βάζουμε ένα τέλος στον αγώνα δρόμου των σπρεντ», τη διαφορά αποδόσεων από τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες θα εξακολουθούν να επιβλέπουν την επίδοση της Ιταλίας. «Θα επιβλέπουμε προσεκτικά την εκτέλεση του προϋπολογισμού», ανάρτησε στο Twitter ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί. «Θα ήθελα να επαναλάβω ότι ο διάλογος με την Επιτροπή εστίασε μόνο στον σεβασμό των κανόνων μας και ποτέ σε μεμονωμένα μέτρα!». Το σχόλιο αυτό είναι δυσοίωνο, καθώς τα οικονομικά σχέδια της Ιταλίας ενίσχυσαν τις ανησυχίες των επενδυτών για το υπέρογκο χρέος της χώρας και οι οικονομολόγοι ανησυχούν πως η οικονομία θα περιπέσει σε ύφεση.

Η Ρώμη περιέκοψε τις προβλέψεις του ΑΕΠ της για το 2019 στο 1% από 1,5%. Η ιταλική κυβέρνηση υπονομεύεται περισσότερο, επειδή φημολογείται ότι ορισμένοι υπουργοί πρόκειται να απομακρυνθούν, παρά τις δημόσιες διαψεύσεις – η τελευταία ήταν οπτική, με τον Τρία να βρίσκεται στο πλευρό του Κόντε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Κάτω Βουλή την Κυριακή, ύστερα από φήμες ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει την απομάκρυνση του Τρία. Εξαντλημένοι από τη διαμάχη με τις Βρυξέλλες και την πίεση έγκρισης του προϋπολογισμού από τη Βουλή πριν από τη λήξη της προθεσμίας στις 31 Δεκεμβρίου, οι ηγέτες της Ιταλίας χρειάζονται ένα διάλειμμα.

«Τώρα θα μας χαρίσουμε λίγες μέρες ξεκούρασης», δήλωσε ο Κόντε μετά την τελική ψηφοφορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή