H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H χθεσινή τρομοκρατική επίθεση είναι κάτι περισσότερο από μια ευθεία επίθεση εναντίον του αμερικανικού συστήματος, που δέσποζε «ανυποψίαστο», σίγουρο και θρασύ στην παγκόσμια σκηνή. Πρόκειται για μια επίθεση κατά της ιμπεριαλιστικής αμερικανικής ιδεολογίας στον πολιτικοστρατιωτικό και οικονομικό τομέα. Πάντως, ένα είναι σίγουρο ότι «έγραφε ιστορία». H νοσηρή επίθεση στην καρδιά της εξουσίας και του χρήματος, καθιερώνει πλέον ένα αρχέτυπο πρότυπο για τον 21ο αιώνα. H καμπύλη της ανόδου και της πτώσης δεν απεικονίζει ακόμη τη διάσταση των γεγονότων. H Wall Street και το δολάριο με την τεράστια δυναμική τους αλλά και με την αδιόρατη αδυναμία τους δευσμεύουν τους πάντες. «O πόλεμος των αγορών» θα οξυνθεί… αλλά τις εξελίξεις θα τις κρίνει η αντοχή του τραπεζικού συστήματος. Χθες, έκλεισαν για να αποφευχθεί η συντριβή. Ωστόσο, το χρηματιστηριακό κραχ δεν απεφεύχθη στη Φραγκφούρτη και στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Το χθεσινό κραχ στην Ευρώπη ξεπέρασε το κραχ της «Μαύρης Δευτέρας», 19 Οκτωβρίου του 1987, που ξεκίνησε από τη Wall Street και επεκτάθηκε σε όλον τον κόσμο. Το διεθνές χρηματιστηριακό κραχ του Οκτωβρίου του 1987, ήταν απλώς ένα κραχ… Να θυμίσω ότι τη «Μαύρη Δευτέρα», 19 Οκτωβρίου, η Wall Street κατέρρευσε στις 508 μονάδες (-22%), σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία της. Χθες, το χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης έχανε 11,60% (- 540 μονάδες), που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στη μεταπολεμική ιστορία του, όταν η απειλή βόμβας διέκοψε τη λειτουργία του. Συγκρίνοντας τις δύο περιπτώσεις, αντιλαμβάνεται κανείς τι έγινε και με κλειστή τη Wall Street και το Νasdaq.

Τώρα ο τρόμος επικεντρώνεται στην αντοχή του τραπεζικού συστήματος της Αμερικής. Να επισημανθεί πως λειτούργησαν στην Ουάσιγκτον οι Νομισματικές Αρχών των ΗΠΑ, καθώς εδρεύει εκεί η FED, με στόχο να περιορισθούν οι τριγμοί στο τραπεζικό σύστημα. Οντως, η αμερικανική οικονομία θα κινδυνεύσει… από την πιστωτική ασφυξία, καθώς απειλείται άμεσα και σοβαρά ολόκληρο το χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ. Να επισημανθεί ότι η πρόσκρουση της Wall και του Nasdaq θα είναι άκρως αιματηρή… Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος.

Επίσης, οι τριγμοί θα εξαρτηθούν και από τη φυγή των επενδυτών σε ασφαλή(:) καταφύγια. Χθες, το «flight to quality» το κέρδισε το ελβετικό φράγκο. H νεοϋορκέζικη αγορά αγωνιά ιδιαίτερα μήπως τα τεράστια ιαπωνικά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί σ’ αυτήν, τελικώς, αποσυρθούν, παρασύροντας και τη Wall Street και το δολάριο. Μη έχοντας καμία δυνατότητα αντίστασης το δολάριο υπέστη την αρνητική επίδραση της έντονης επίθεσης… Το αμερικανικό νόμισμα «δέσμιο», ήταν αναπόφευκτο να παρασύρεται από τη νέα ιστορική κρίση. Βεβαίως, το Μανχάταν τρομοκρατήθηκε… Φυσικά, η στήλη δεν έχει αυταπάτες… Το καπιταλιστικό σύστημα κλυδωνίζεται μεν, αλλά δεν πεθαίνει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή