Οι τρομοκρατικές επιθέσεις… εκτίναξαν τον «μαύρο χρυσό»

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις… εκτίναξαν τον «μαύρο χρυσό»

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη αύξηση σημείωσε χθες η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μετά τις απίστευτες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του World Trade Center της Νέας Υόρκης και του αμερικανικού Πενταγώνου. Το χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης διέκοψε τη λειτουργία του λίγη ώρα μετά τις προσκρούσεις των αεροσκαφών στους «δίδυμους πύργους» της Νέας Υόρκης, λόγω των φόβων για νέο τρομοκρατικό χτύπημα, με αποτέλεσμα το σύνολο των εντολών να εκτελείται μέσω του Διεθνούς Χρηματιστηρίου Πετρελαίου του Λονδίνου.

Νωρίς χθες το μεσημέρι, στο Λονδίνο η τιμή των συμβολαίων παράδοσης προθεσμιακών συμβολαίων Οκτωβρίου για το Brent είχε διαμορφωθεί στα 31,05 δολάρια ανά βαρέλι, ενισχυμένο κατά 2,80 δολάρια που είναι και η υψηλότερη τιμή από τον Δεκέμβριο του 2000. Στη συνέχεια, όμως, η τιμή του βαρελιού υποχώρησε στα 29,30 δολάρια, αύξηση 1,85 δολαρίων στη διάρκεια της ημέρας, καθώς σημαντικός αριθμός επενδυτών προχώρησε σε ρευστοποίηση βραχυπρόθεσμων κερδών. Μεσίτες της αγοράς του Λονδίνου αποδίδουν την χθεσινή αύξηση της τιμής σε καθαρά ψυχολογικούς λόγους μετά τις χθεσινές πρωτοφανείς τρομοκρατικές επιθέσεις και την αβεβαιότητα που δημιούργησαν, καθώς, όπως τονίζουν, ο ομαλός και απρόσκοπτος εφοδιασμός των αγορών με πετρέλαιο δεν απειλείται.

Σημαντική όμως ήταν και η αύξηση στις τιμές των παραγώγων του πετρελαίου. Στις ευρωπαϊκές αγορές η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων βενζίνης ενισχύθηκε κατά 13 δολάρια, φθάνοντας στα 255,25 δολάρια ανά τόννο. H τιμή των αντίστοιχων συμβολαίων για το πετρέλαιο κίνησης ενισχύθηκε κατά 20 δολάρια, φθάνοντας στα 150 δολάρια ανά τόννο.

Σε δηλώσεις του λίγες ώρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Αλί Ροντρίγκεζ, τόνισε ότι τα μέλη του καρτέλ έχουν δεσμευθεί για τον διαρκή εφοδιασμό των αγορών με ικανές ποσότητες πετρελαίου και τη διατήρηση της τιμής του βαρελιού σε ικανοποιητικά επίπεδα. «Καμία ενέργεια δεν πρόκειται να μεταβάλει τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ για την εδραίωση της σταθερότητας στις διεθνείς αγορές πετρελαίου», κατέληξε ο κ. Ροντρίγκεζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή