Αναταραχή από τη μείωση πωλήσεων της Apple στην Κίνα

Αναταραχή από τη μείωση πωλήσεων της Apple στην Κίνα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναταραχή προκλήθηκε χθες στις διεθνείς κεφαλαιαγορές μετά την ανακοίνωση της Apple ότι οι μειωμένες πωλήσεις iPhone στην Κίνα την υποχρεώνουν να αναθεωρήσει προς τα κάτω τα προβλεπόμενα έσοδά της – κι αυτό επαληθεύει τον χαρακτηρισμό της εταιρείας ως «βαρόμετρου της διεθνούς οικονομίας». Συγκεκριμένα, η Apple αργά τη νύχτα της Τετάρτης, μετά το κλείσιμο της Γουόλ Στριτ, ανακοίνωσε πρώτη φορά σε 16 χρόνια πως αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις εσόδων. O διευθύνων σύμβουλός της Τιμ Κουκ ανέφερε ότι το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2018 (το πρώτο για το οικονομικό έτος της Apple) οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στα 84 δισ. δολάρια, έναντι προβλέψεων από 89 έως και 93 δισ. δολάρια.

Αναταραχή

Η τιμή της μετοχής της Apple κατρακύλησε κατά 8,5% στις συναλλαγές μετά το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς την Τετάρτη, ενώ όταν άνοιξαν οι αγορές σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη χθες Πέμπτη, επικράτησε μεγάλη αναστάτωση. Πριν από το κλείσιμο, στην αμερικανική αγορά ο δείκτης S&P 500 εμφάνιζε δραστικές απώλειες 1,87% και 2,2% ο Dow Jones. Οι επενδυτές, φοβούμενοι τα επίχειρα από την εξασθένηση της ζήτησης από την Κίνα, στράφηκαν σε ασφαλή καταφύγια, όπως το γιεν, ενώ προχώρησαν σε μαζική πώληση μετοχών των ομίλων υψηλής τεχνολογίας.

Οι δε αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν στις πρωινές συναλλαγές στα χαμηλότερα επίπεδά τους κατά στην τελευταία διετία. Οπως επισημαίνει στους New York Times ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics Μαρκ Ζάντι, «η Apple είναι ο προάγγελος γεγονότων – γιατί το iPhone είναι ένα προϊόν που όλοι το ξέρουν και το αγοράζουν. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δεν το αγοράσουν, σημαίνει πως τα βγάζουν πέρα δύσκολα ή στρέφονται σε άλλες συσκευές».

Το συγκεκριμένο προϊόν έχει ζωτική σημασία για την Apple, διότι της προσφέρει τα σχεδόν δύο τρίτα των συνολικών της εσόδων. Επιπλέον, της προσφέρει πρόσθετα κέρδη από προϊόντα συνδεόμενα με τα iPhone, όπως είναι τα ρολόγια Apple Watch, καθώς και από υπηρεσίες όπως η παροχή μουσικών κομματιών Apple Music, επισημαίνει το Bloomberg. «Αν και είχαμε αντιληφθεί τις δυσκολίες στις αναδυόμενες αγορές, δεν είχαμε προβλέψει το μέγεθος της επιβράδυνσης στην Κίνα», τόνισε ο κ. Κουκ. O Nτάνιελ Αϊβς, αναλυτής της Wedbush Securities, δίνει το στίγμα, λέγοντας τα εξής: «Το σοκαριστικό δεν είναι η υστέρηση έναντι του στόχου της Apple, αλλά η μεγάλη απόκλιση από αυτόν και το ότι αυτή αφορά αποκλειστικώς και μόνον την αγορά της Κίνας. Οι επενδυτές κατελήφθησαν εξαπίνης». Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πόσο η αναδίπλωση στην Κίνα επηρεάζει και άλλες αμερικανικές εταιρείες, όπως εκείνες στον τομέα της τεχνολογίας και του αυτοκινήτου. Ούτως ή άλλως, παρατηρείται έντονη νευρικότητα στις αγορές και οι μετοχές των ομίλων υψηλής τεχνολογίας, που στήριξαν το ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον το 2018, τώρα λειτουργούν ως τροχοπέδη. Σημειωτέον πως τα iPhone εξαιρούνται από τους δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ σε προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα (και τα iPhone εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία) – άρα δεν ακρίβυναν περαιτέρω λόγω των επιπλέον δασμών. Εντούτοις, ο Τιμ Κουκ επισήμανε ότι η εμπορική διένεξη μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου και η συνεπαγόμενη αβεβαιότητα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές επηρεάζουν τη συμπεριφορά των Κινέζων καταναλωτών και τα κέρδη της Apple. Ωστόσο, στις ΗΠΑ και σε άλλες ανεπτυγμένες αγορές, όπως η Γερμανία και η Νότια Κορέα, τα έσοδά της στο τέλος του 2018 έφθασαν σε επίπεδα-ρεκόρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή