Χαμηλό βαρομετρικό πάνω από τη Ζώνη Ευρώ

Χαμηλό βαρομετρικό πάνω από τη Ζώνη Ευρώ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται το κλίμα ανησυχίας για την προοπτική της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς οι σημαντικότερες οικονομίες της Ζώνης Ευρώ, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, αισθάνονται πλέον τον αντίκτυπο της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης και οι ιθύνοντες της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής επισημαίνουν την αβεβαιότητα που περιβάλλει το μέλλον της οικονομίας της Ζώνης Ευρώ.

Η Γαλλία, η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της ζώνης, που μέχρι προσφάτως παρουσίαζε τη μεγαλύτερη αντίσταση στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, σημείωσε τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων δυόμισι ετών κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ η Γερμανία ετοιμάζεται να περικόψει δαπάνες για να επιτύχει τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Στην Ιταλία, άλλωστε, την τρίτη σε μέγεθος ευρωπαϊκή οικονομία, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε θεαματικά τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, η γαλλική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε χθες ότι η αύξηση του γαλλικού ΑΕΠ υποχώρησε στο 0,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, του οποίου η ανάπτυξη αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο 0,4% από την αρχική εκτίμηση του 0,5%. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το τέταρτο τρίμηνο του 1998 και επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των περισσότερων οικονομικών αναλυτών. Την ανησυχία που εμπνέει η επιβράδυνση της γαλλικής οικονομίας επιχείρησε να κατευνάσει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος τόνισε ότι δεν συντρέχει λόγος να αναθεωρήσει τις προβλέψεις για συνολική ανάπτυξη κατά 2,3% κατά το τρέχον έτος. Αντίθετα, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, προέβλεψε μεν ότι η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας θα ενισχυθεί κάπως κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους φθάνοντας στο 0,4%, αλλά εξέφρασε επιφυλακτικότητα τονίζοντας ότι «πάντα αναθεωρούνται οι αρχικές εκτιμήσεις».

Εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Χανς Αϊχελ, παραδέχθηκε χθες ότι η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα του ενδέχεται να μη φθάσει στο στόχο του 2,25%, ενώ τόνισε ότι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα, η κυβέρνηση θα πρέπει να περικόψει δαπάνες και ειδικότερα τις χορηγήσεις στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας που καταβάλλει τα επιδόματα ανεργίας. Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Αύγουστο στο 120,8 από το 124,2 στο οποίο βρισκόταν τον Ιούλιο, ενώ σχετική έρευνα μεταξύ των καταναλωτών κατέδειξε ότι σημαντική μερίδα των Ιταλών προεξοφλεί άνοδο των τιμών μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο ISAE, έχει επιδεινωθεί αισθητά η ψυχολογία των καταναλωτών σε ό,τι αφορά τις δυνατότητές τους για αποταμιεύσεις. Την εικόνα της αβεβαιότητας επιβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος της Bundesbank, Ερνστ Βέλτεκε, τονίζοντας ότι «η οικονομική κατάσταση εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα», μολονότι εξέφρασε την εκτίμηση ότι η οικονομία της Ζώνης Ευρώ θα επωφεληθεί από την υποχώρηση του πληθωρισμού.

Σε γενικές γραμμές αυτό το οποίο αξίζει να τονισθεί είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο προσπαθεί να βρει το ρυθμό του και κυρίως να μπορέσει να επαναπροσεγγίσει τα επίπεδα των 2.600 μονάδων. Είναι γεγονός ότι, στην παρούσα φάση, η χρηματιστηριακή αγορά αναμένει ένα σοκ από το χώρο των επιχειρήσεων και ειδικότερα από τις ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να τονωθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών, που συνεχίζει να βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή