Το ρευστό είναι ο «βασιλιάς» το 2019

Το ρευστό είναι ο «βασιλιάς» το 2019

8' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eίναι δύσκολο εγχείρημα να διαμορφώσει κανείς προβλέψεις για το 2019 κάτω από τη συγκεκριμένη οικονομική και γεωπολιτική συγκυρία. Είναι πολλαπλές οι παράμετροι που βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2018. Αναμφισβήτητα περιπλέκεται το οικονομικό τοπίο μέσα στο 2019, καθώς δεν έχουν επιλυθεί καίρια ζητήματα από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας μέχρι το Brexit. Kάποιοι από τους ισχυρότερους τραπεζικούς ομίλους, εταιρείες επενδύσεων και αναλύσεων κάνουν μια απόπειρα για να σχηματίσουν μια εικόνα για το 2019, δίνοντας τη δική τους εκτίμηση στο πρακτορείο Bloomberg για τις επικείμενες εξελίξεις στις αγορές, στη νομισματική πολιτική, στο εμπόριο, στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό.

Κοινό συμπέρασμα είναι πως η μεταβλητότητα στις αγορές θα παραμείνει υψηλή μέσα στο 2019, με τα παραδοσιακά επενδυτικά καταφύγια να έρχονται ξανά στο προσκήνιο. Χαρακτηριστική είναι η φράση της Bank of America: το ρευστό είναι ο βασιλιάς το 2019.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης των «πρωταγωνιστών» της παγκόσμιας οικονομίας το 2019 είναι ένα από τα πιο ακανθώδη θέματα. Ιδιαίτερα όσο οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη συνεχίζουν τη σταδιακή εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής τους ύστερα από τη σταθερή παροχή ρευστότητας και των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων επί σειρά ετών.

Οι αγορές ήδη προετοιμάζονται για μετριοπαθέστερους ρυθμούς ανάπτυξης στον ανεπτυγμένο και αναδυόμενο κόσμο. Η Bank of America Merrill Lynch διαβλέπει πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης 1,4% στην Ευρώπη και την Ιαπωνία. Στο 4,6% προβλέπει πως θα κινηθεί η ανάπτυξη στις οικονομίες του αναδυόμενου κόσμου. Η οικονομία της Κίνας θα συνεχίσει να επιβραδύνεται. Ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα το β΄ εξάμηνο του 2019 όσο θα φθίνει η επίδραση των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, δηλαδή της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων που τέθηκε σε εφαρμογή προ 12μήνου. Αναμένεται, επίσης, σταδιακή ενίσχυση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ το 2019 ύστερα από την υποχώρηση της ανεργίας στο χαμηλό 65ετίας, οδηγώντας σε μεγαλύτερη αύξηση των μισθών.

Το ρευστό είναι ο «βασιλιάς» το 2019-1

Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων δεν θα ξεπεράσουν το 3,5%, ενώ υπό δοκιμασία θα τεθούν οι υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια, σύμφωνα με την BNP Paribas. Καλύτερες αναμένεται να είναι οι αποδόσεις των μετοχών στην Ευρώπη, καθώς οι αποτιμήσεις τους είναι χαμηλότερες. Καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ολοκλήρωσε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων θα ενισχυθούν αλλά δεν θα ξεπεράσουν το 1% μέχρι τα τέλη του έτους, εκτιμά η BNP Paribas. «Υπάρχει προοπτική υποχώρησης των χρηματιστηριακών αγορών το επόμενο 12μηνο, ιδιαίτερα το β΄ εξάμηνο όσο οι επενδυτές θα προεξοφλούν την επόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας», παρατηρεί η Credit Suisse.

Τα επιτόκια

Σε αυτό το σκηνικό, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να προχωρήσει σε δύο ακόμη αυξήσεις του βασικού επιτοκίου της, αλλά όχι περισσότερες, σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα Natwest. Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια της καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019. Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στις αγορές από την τελευταία συνεδρίαση της Fed –λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού παρά την προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για ανάπτυξη–, οι κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας θα παρακολουθούνται στενά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει έντονες διακυμάνσεις στις αγορές μετοχών και ομολόγων, προειδοποιεί η Bank of America Merrill Lynch. Παρ’ όλα αυτά, δεν αναμένεται μεγάλη επιδείνωση των συνθηκών στις αγορές. Βέβαια, η νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ θα συνεχίζει να επηρεάζει την αγορά των εταιρικών ομολόγων, η οποία ανέρχεται στο 45% του αμερικανικού ΑΕΠ – εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Στον «χορό» του εμπορικού πολέμου και του Brexit οι αγορές

Στις πολιτικές εξελίξεις και στο παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να επικεντρωθούν οι επενδυτές φέτος. Ο εμπορικός πόλεμος που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ κατά της Κίνας, μαζί με τη μάχη των δύο δυνάμεων για την υπεροχή στον τεχνολογικό κλάδο, θα παίζει κυρίαρχο ρόλο στο κλίμα των αγορών, τονίζει η BlackRock.

Ο επενδυτικός κολοσσός διαβλέπει πως οι κίνδυνοι στο παγκόσμιο εμπόριο θα επηρεάζουν περισσότερο τις τιμές σε κάθε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων συγκριτικά με έναν χρόνο πριν. Η ισχύς του δολαρίου θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Η Bank of America Merrill Lynch θεωρεί, μάλιστα, πως θα αποδυναμωθεί το δολάριο έναντι του ευρώ και του γιεν κατά τη διάρκεια του 2019.

Μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα θα ενίσχυε τις πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ μέχρι το 2020, εκτιμά η TS Lombard. Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση των μεταξύ τους εμπορικών διαφορών. Επί του παρόντος, όμως, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα μια ουσιαστική πρόοδος στις διμερείς σχέσεις τους.

Ο εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, είπε μέσα στην εβδομάδα πως η Ουάσιγκτον δεν θα πρέπει να δεχθεί «κενές υποσχέσεις» από το Πεκίνο.

Το ρευστό είναι ο «βασιλιάς» το 2019-2

Οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβάλει μόνον δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα, συνολικού ύψους 250 δισ. δολαρίων. Δασμοί στις ΗΠΑ ισχύουν, επίσης, στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από όλες τις χώρες του κόσμου εκτός της Αυστραλίας και της Αργεντινής. Παραμένει, επίσης, ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν δασμοί στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ε.Ε., όπως είχε απειλήσει επανειλημμένως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκρατημένα αισιόδοξες είναι, επί το πλείστον, τράπεζες, επενδυτικές εταιρείες και εταιρείες ερευνών για τις συνθήκες αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στα τέλη Μαρτίου του 2019. «Θεωρούμε πως η Βρετανία θα αποφύγει ένα σκληρό Brexit διότι ή η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι θα καταφέρει να περάσει μια συμφωνία αποχώρησης από το Κοινοβούλιο ή η χώρα θα “παγώσει” μονομερώς τη διαδικασία», προβλέπει η ελβετική επενδυτική τράπεζα Lombard Odier. Και τα δύο σενάρια θα ενισχύσουν τη στερλίνα. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται η εταιρεία ερευνών TS Lombard, προβλέποντας πως το Brexit, αν και συνεχίζει να προκαλεί πολιτικούς τριγμούς στη χώρα, δεν θα επηρεάσει δραματικά την ανάπτυξη της Βρετανίας, εφόσον η αβεβαιότητα αυτή θα τερματιστεί μέσα σε λίγους μήνες.

Ο ιταλικός κίνδυνος

Μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα διαπιστώνει κανείς για την Ιταλία. Η βρετανική Natwest προβλέπει πως θα κλιμακωθούν οι πιέσεις στην Ιταλία, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στις αγορές. Η ιταλική κυβέρνηση κατάφερε στα τέλη Δεκεμβρίου να εξασφαλίσει την έγκριση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της χώρας ύστερα από μια πολύμηνη διαμάχη για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο σε χρυσό, ομόλογα και νομίσματα

Η υψηλή μεταβλητότητα και η αναζήτηση επενδυτικών καταφυγίων προβλέπεται να εξελιχθούν σε βασικές τάσεις των αγορών.

Η στροφή των επενδυτών σε καταφύγια ήταν αισθητή στην πρώτη συνεδρίαση του 2019, έπειτα από την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν υποχώρηση της δραστηριότητας στον μεταποιητικό κλάδο της Κίνας πρώτη φορά το τελευταίο 19μήνο. Η τιμή του χρυσού οδηγήθηκε στο υψηλό εξαμήνου, ενώ οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011. «Οι αγορές στις ΗΠΑ θα παραμείνουν εκτεθειμένες σε μεγάλες διακυμάνσεις το 2019 λόγω των υψηλών τόνων που διατηρούν οι πολιτικοί στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο», σχολιάζει η TS Lombard. Μερίδα οικονομικών αναλυτών δεν αποκλείει, μάλιστα, η επόμενη ύφεση στις ΗΠΑ να μην προκληθεί από υπερθέρμανση της οικονομίας, αλλά από μεγαλύτερη υποτίμηση των αξιών στις αγορές.

«Οσο εισερχόμαστε στο 2019, οι έντονες διακυμάνσεις των αγορών και η πιθανή ολοκλήρωση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων από τη Fed θα δώσουν ώθηση στην τιμή του χρυσού, η οποία προβλέπεται να φθάσει στα 1.300 δολάρια την ουγγιά το επόμενο 12μηνο», διαβλέπει ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος UBS. Η Bank of America Merrill Lynch θεωρεί πως η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα κινηθεί στα 1.296 δολάρια την ουγγιά ή μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 1.400 δολάρια χάρη στο δίδυμο έλλειμμα των ΗΠΑ (δημοσιονομικό και ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) και τα μέτρα στήριξης της κινεζικής οικονομίας. Στις ΗΠΑ, η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 35% στο 21% έναν χρόνο πριν οδηγεί σε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Την ίδια ώρα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2008 κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2018. Στο δίδυμο έλλειμμα αποδίδουν το γεγονός ότι το δολάριο δεν έχει ενισχυθεί τόσο όσο θα ανέμενε κανείς από την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

«Το γιεν είναι το νόμισμα που προτιμούμε περισσότερο», τονίζει η Russell Investments. Το ιαπωνικό νόμισμα εξακολουθεί να κινείται σε ελκυστικά επίπεδα και άρα έχει περιθώρια περαιτέρω ανόδου, επισήμανε η επενδυτική εταιρεία με έδρα το Σιάτλ.

Στις αγορές εμπορευμάτων και ειδικότερα του πετρελαίου καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η κινεζική οικονομία. «Στήριξη στις τιμές των εμπορευμάτων θα δοθεί, κυρίως, από το εάν παραμείνει ισχυρή η ζήτηση στην Κίνα», παρατηρεί η Credit Suisse. Κατά τη διάρκεια του 2017, η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ στην κατανάλωση πετρελαίου, εισάγοντας 8,4 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση. Οικονομολόγοι της Bank of America Merrill Lynch προβλέπουν πως η τιμή του αργού πετρελαίου θα κινηθεί στα 59 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του Brent στα 70 δολάρια το βαρέλι.

Το ρευστό είναι ο «βασιλιάς» το 2019-3

Η πιθανότητα μιας ύφεσης παραμένει απόμακρη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να προκληθεί μεγάλη αναταραχή στις αγορές, τονίζει ο επενδυτικός κολοσσός PIMCO. Εξάλλου, αυτό κατέστη σαφές από τις μεγάλες απώλειες που έχουν υποστεί οι δείκτες στη Wall Street και τον υπόλοιπο κόσμο κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Μια κρίση δεν είναι απαραίτητο να προκληθεί από την υπερθέρμανση της οικονομίας, αλλά από μια μεγάλη πτώση των τιμών στις αγορές. «Η μεταβλητότητα αποτελεί όλο και πιο πολύ συχνό φαινόμενο. Οι επενδυτές πρέπει να συνηθίσουν υπό αυτές τις συνθήκες μέσα στο 2019», γράφουν οι οικονομικοί αναλυτές της UBS. Οι ίδιοι θεωρούν πως οι επενδυτές πρέπει να εστιάσουν σε εταιρείες με σταθερές αποδόσεις και χαμηλή μόχλευση. Μια πτώση της τιμής του χρυσού κάτω από τα 1.200 δολάρια την ουγγιά θα είναι ελκυστική για να επενδύσει κανείς στο πολύτιμο μέταλλο.

Η οικονομία των ΗΠΑ

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί το 2019, αλλά δεν θα παγιδευτεί σε ύφεση η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, τουλάχιστον όχι νωρίτερα από το 2020. Οι προβλέψεις των αναλυτών συγκλίνουν σε αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), τηρώντας στη συνέχεια στάση αναμονής και παρακολουθώντας στενά την πορεία της οικονομίας.

Η Wall Street

Aκόμη και εάν επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, οι επενδυτές δεν αναμένουν να επαληφθεί το πρόσφατο ράλι της Wall Street. Ο δείκτης S&P 500 θα πρέπει να ενισχυθεί κατά 24% από το τελευταίο χαμηλό για να φθάσει το ρεκόρ των 2.925,51 μονάδων που είχε καταγράψει στις 3 Οκτωβρίου. Αναλυτές της αγοράς παραμένουν επιφυλακτικοί.

Ανοδικά το γιεν

Τα μεγαλύτερα «πρωτοχρονιάτικα» κέρδη της τελευταίας δεκαετίας παρουσίασε το ιαπωνικό νόμισμα. Το γιεν ενισχύθηκε έως και 2,5% έναντι του δολαρίου τις πρώτες ημέρες διαπράγματευσης του 2019 και επιβεβαιώνει την αναζήτηση καταφυγίου από τους επενδυτές. Εάν συνεχίσει να ενισχύεται, όμως, αναμένεται να πλήξει την ανταγωνιστικότητα των ιαπωνικών εξαγωγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή