Η σινοαμερικανική αντιπαλότητα, στους μεγαλύτερους κινδύνους για το 2019

Η σινοαμερικανική αντιπαλότητα, στους μεγαλύτερους κινδύνους για το 2019

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O λαϊκισμός στην Ευρώπη, η αντιπαλότητα ΗΠΑ – Κίνας, το ένθερμο πολιτικό κλίμα στην Ουάσιγκτον, η αβεβαιότητα για το Brexit και ο σκληρός ανταγωνισμός στην ψηφιακή τεχνολογία είναι κάποιοι από τους μεγαλύτερους κινδύνους που διατρέχει ο κόσμος μέσα στο 2019, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών συμβούλου Eurasia Group. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι προέρχονται από τη λήψη λανθασμένων αποφάσεων εκ μέρους υψηλών αξιωματούχων είτε σε κυβερνήσεις είτε σε διεθνείς οργανισμούς. Κατά την Eurasia Group είναι αρνητική η προοπτική για τις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, της Ρωσίας με τις γειτονικές χώρες, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η Eurasia Group εστιάζει στην αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα επί διακυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ. Σήμερα, η Ουάσιγκτον έχει ανατρέψει εξ ολοκλήρου το φιλικό κλίμα που εξομάλυνε την αντιπαλότητα των δύο ισχυρών χωρών όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αναμένεται δε πως θα υπάρξουν και άλλες διαφωνίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου στον τομέα της τεχνολογίας, της οικονομίας και της ασφάλειας.

Μία ακόμη ανησυχητική παράμετρος είναι ο λαϊκισμός στην Ευρώπη. Στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον επόμενο Μάιο αναμένεται να κερδίσουν έδρες οι ευρωσκεπτικιστές είτε ανήκουν στην Ακροδεξιά είτε στην Ακροαριστερά. Βασικό χαρακτηριστικό των ευρωσκεπτικιστών σήμερα είναι ότι ασκούν κριτική και παραβλέπουν τους κανόνες της Ε.Ε. Εάν τα κόμματα αυτά διευρύνουν τη σφαίρα επιρροής τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τότε θα είναι δυσκολότερη η λειτουργία της Ε.Ε. Χαοτική, ταυτόχρονα, θα είναι η πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ, προβλέπει το Eurasia Group. Το κλίμα θα είναι εξαιρετικά ευμετάβλητο στην Ουάσιγκτον, αλλά είναι απίθανη η αποπομπή του Αμερικανού προέδρου. Οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν, παράλληλα, να κατοχυρώσουν την ισχύ τους στον κυβερνοχώρο, μια προοπτική που μπορεί να έχει επιπτώσεις. Είναι πολύ πιθανό να αναχαιτιστεί η τεχνολογική πρόοδος όσο οι ΗΠΑ δημιουργούν εμπόδια σε προμηθευτές εξαρτημάτων από το εξωτερικό για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ενόψει των εκλογών στην Ουκρανία αυτόν τον Μάρτιο είναι σχεδόν βέβαιο πως η Ρωσία θα αποπειραθεί να αναμειχθεί για να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Η Μόσχα θεωρεί πως μπορεί να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην πολιτική της Ουκρανίας, καθώς οι χώρες έχουν στενές ιστορικές, πολιτικές και πολιτισμικές σχέσεις. Τέλος, το Brexit παραμένει ένα από τα πιο αινιγματικά «κεφάλαια» στη διεθνή επικαιρότητα. Είναι σχεδόν απίθανο να κερδίσει η Τερέζα Μέι, πρωθυπουργός της Βρετανίας, την έγκριση του Κοινοβουλίου για τη συμφωνία που έχει χαράξει με την E.E. Οπότε όλα τα σενάρια είναι πιθανά μια τριετία μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, συμπεριλαμβανομένης της άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή