Δεν βλέπει υποβάθμιση στην Ευρωζώνη το 2019 η Moody’s

Δεν βλέπει υποβάθμιση στην Ευρωζώνη το 2019 η Moody’s

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι οικονομικές προοπτικές για τα κράτη της Ευρωζώνης θα παραμείνουν σταθερές το 2019, καθώς πρώτη φορά από το 2007 καμία χώρα δεν απειλείται με πιστοληπτική υποβάθμιση το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s. Οι ρυθμοί ανάπτυξης στην περιοχή θα είναι φυσιολογικοί και το συνολικό χρέος των κυβερνήσεων θα μειωθεί, όπως προβλέπει η Moody’s. Από τα 19 μέλη της Ευρωζώνης, τα 15 έχουν σταθερές οικονομικές προοπτικές, ενώ 4 κράτη, μεταξύ αυτών η Ελλάδα, έχουν θετικές προοπτικές.

«Παρότι η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής θα επιβραδυνθεί το 2019 στο 1,9 %, θα παραμείνει αρκετά ισχυρή, ώστε να υποστηρίζει τον δανεισμό», σχολίασε ο Στέφεν Ντάικ, διευθυντικό στέλεχος της Moody’s. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως οι συνεχώς αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας αποτελούν τους μεγαλύτερους εξωτερικούς κινδύνους για την οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης. Το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλείται από τη δυνητική κλιμάκωση του οικονομικού προστατευτισμού και της αυξημένης ανησυχίας για την πορεία της οικονομικής πολιτικής, η οποία προκαλείται από τον πολιτικό κατακερματισμό.

Εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος οι ΗΠΑ να επιβάλουν αυξημένους δασμούς σε αυτοκίνητα και εξαρτήματα οχημάτων από την Ευρώπη, παρά την «εκεχειρία» που είχε επιτευχθεί τον Ιούλιο του 2018 μεταξύ Τραμπ και Γιούνκερ όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ τους. Ενδεχόμενη επιβολή επιπλέον δασμών θα επηρέαζε περισσότερο τη γερμανική και τη σλοβακική οικονομία. Επιπλέον, αβεβαιότητα σπέρνει και η επικείμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ενωση. Περισσότερο εκτεθειμένες οικονομικά σε ένα σκληρό Brexit είναι οι Ιρλανδία, Ολλανδία, Βέλγιο, Κύπρος, Μάλτα, εξαιτίας των στενών εμπορικών και οικονομικών δεσμών που διατηρούν. Αβεβαιότητα για το μέλλον προκαλεί και η πολιτική ασυνέχεια που χαρακτηρίζει τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. Οι παραδοσιακές κοινοβουλευτικές ισορροπίες μεταβάλλονται συνεχώς, με αποτέλεσμα σε εθνικό επίπεδο να μην υλοποιούνται ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του ευρώ.

Επιπλέον, ο οίκος Moody’s δεν προβλέπει καμία ουσιαστική μεταβολή στα δημοσιονομικά μεγέθη και στο χρέος της Ευρωζώνης το 2019. Περίπου τα μισά κράτη της περιοχής αναμένεται να εμφανίσουν δημοσιονομικό έλλειμμα και αυτό της Ευρωζώνης προβλέπεται να αυξηθεί ελάχιστα στο 0,9 % του ΑΕΠ. Το συνολικό χρέος της περιοχής βρίσκεται στο 84 % του ΑΕΠ, πολύ ψηλότερα σε σχέση με το ποσοστό πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και θα συνεχίσει να μειώνεται σταδιακά. Κράτη της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, δεν αναμένεται να βελτιώσουν την αξιολόγησή τους εξαιτίας του μεγάλου χρέους που διατηρούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή