Αντληση κεφαλαίων με εγγυήσεις Δημοσίου ο στόχος της Βanca Carige

Αντληση κεφαλαίων με εγγυήσεις Δημοσίου ο στόχος της Βanca Carige

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιταλική τράπεζα Carige, δέκατη σε μέγεθος τράπεζα της Ιταλίας, ανακοίνωσε χθες ότι θα αντλήσει κεφάλαια με την εγγύηση του ιταλικού κράτους αλλά δεν θα ζητήσει τη διάσωσή της με χρήματα των φορολογουμένων. Θα εκμεταλλευθεί, εν ολίγοις, τη μία από τις δυνατότητες που της προσέφερε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός συνασπισμός των Ντι Μάιο – Σαλβίνι, όταν παρουσίασε σχέδιο διάσωσής της και προκάλεσε την αντίδραση τόσο της αντιπολίτευσης όσο και κυβερνητικών βουλευτών.

Χωρίς ακόμη να έχει δώσει το πράσινο φως η Κομισιόν, το σχέδιο που επιλέγει η Carige στην πράξη σημαίνει πως το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών θα παρέχει εγγυήσεις για τα ομόλογα που θα εκδώσει εφεξής η τράπεζα, καθώς και για τα ποσά που θα δανειστεί από την Τράπεζα της Ιταλίας. Οπως, πάντως, τόνισε χθες, η Carige δεν εξετάζει παρά μόνον ως «οριακή περίπτωση» τη δεύτερη δυνατότητα που της πρότεινε ο κυβερνητικός συνασπισμός Ντι Μάιο – Σαλβίνι να ζητήσει άμεση κρατική ενίσχυση ως «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση». Αναλυτές του Reuters επισημαίνουν, όμως, στην περίπτωση που η Carige βρεθεί στην ανάγκη να ζητήσει κρατική ενίσχυση, το αίτημά της ενδέχεται να προσκρούσει στις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο λόγος είναι ότι η τελευταία, χρονικά, μεγάλη τράπεζα της Ιταλίας που παρουσιάζει πρόβλημα έχει καταθέσεις μόλις 16 δισ. ευρώ και δάνεια 15 δισ. ευρώ. Εν ολίγοις δεν μπορεί να θεωρηθεί συστημική όπως, για παράδειγμα, η Monte dei Paschi, και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να δικαιούται τη λεγόμενη «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση». Ομως ο κυβερνητικός συνασπισμός του Κινήματος 5 Αστέρων και της Λέγκας επιχειρεί να επιστρατεύσει τον ίδιο μηχανισμό με τον οποίο διασώθηκαν στο παρελθόν μεγάλες ιταλικές τράπεζες όπως η Monte dei Paschi το 2017. Η «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση» αποτελεί ένα είδος μερικής κρατικοποίησης μιας τράπεζας και στοχεύει στο να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρύτερου τραπεζικού συστήματος.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες ότι βρίσκεται σε επαφή με τη Ρώμη και εξετάζει τα μέσα που προτίθεται να διαθέσει το ιταλικό κράτος για την Carige. Προ δύο ετών, πάντως, η Κομισιόν ενέκρινε παρόμοιο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας για δύο μάλλον μικρές τράπεζες της Ιταλίας, τις Banca Popolare di Vicenza και τη Veneto Banca. Στο μεταξύ, πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού να στηρίξει την τράπεζα με χρήματα των Ιταλών φορολογουμένων αποτελεί στροφή 180 μοιρών για το Κίνημα των 5 Αστέρων, καθώς στο παρελθόν είχε επικρίνει σθεναρά την τακτική αυτή. Η απόφαση επικρίνεται από την αντιπολίτευση, με τον πρώην πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, να σχολιάζει με μήνυμά του στο Twitter ότι «αρκούσαν 10 λεπτά μιας νυχτερινής συνάντησης του υπουργικού συμβουλίου για να αποκηρύξουν πέντε χρόνια γεμάτα ψέματα και εναντίον μας προσβολές». Το σχέδιο έχει, πάντως, τη στήριξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, που, μεταξύ άλλων, έχει προτείνει να παρέμβει μία μεγαλύτερη τράπεζα και να αναλάβει την Carige. Σημειωτέον ότι η ΕΚΤ, που την περασμένη εβδομάδα διόρισε τρεις επιτρόπους στην Carige, έχει συστήσει στην τράπεζα να αναζητήσει εταίρο για συγχώνευση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών του κλάδου, η Carige πρέπει να πουλήσει μη εξυπηρετούμενα δάνειά της αξίας τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ για να γίνει ελκυστική σε οποιονδήποτε υποψήφιο εταίρο για συγχώνευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή