Με αργούς ρυθμούς οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

Με αργούς ρυθμούς οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υψηλή μεταβλητότητα των αγορών, το τεταμένο κλίμα στο παγκόσμιο εμπόριο και την αβεβαιότητα που επισκιάζει την παγκόσμια ανάπτυξη συζήτησαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, θεωρώντας πως έχουν το περιθώριο να «είναι υπομονετικοί» με την αύξηση του κόστους δανεισμού στην αμερικανική οικονομία. Οπως έδειξαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, οι αξιωματούχοι της Fed υιοθέτησαν μια πιο επιφυλακτική στάση ως προς την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, ιδιαίτερα όταν οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία είναι υποτονικές.

Υπενθυμίζουμε πως η συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο είχε προκαλέσει την αρνητική αντίδραση των αγορών. Είχε αποφασίσει να αυξήσει τα επιτόκια και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να το επαναλάβει δύο φορές μέσα στο 2019. Δόθηκε, επίσης, η εντύπωση πως η ομοσπονδιακή τράπεζα αποστασιοποιείται από την απαισιοδοξία που είχε κυριαρχήσει στις αγορές, παρά την προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για την αμερικανική οικονομία. Ομως η χθεσινή δημοσίευση των πρακτικών σχηματίζει την εικόνα μιας Fed που συζήτησε τις απότομες διακυμάνσεις των αγορών και την επιδείνωση της προοπτικής για την παγκόσμια οικονομία.

Με τα νέα δεδομένα, μερίδα αναλυτών θεωρεί πιθανή μία μόνον αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, γεγονός που συνετέλεσε στο θετικό κλίμα που επικράτησε χθες στα χρηματιστήρια. Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισε η ομαλή διεξαγωγή των τριήμερων συνομιλιών μεταξύ μελών της κινεζικής και της αμερικανικής κυβέρνησης, αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί η τελική συμφωνία ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο. Οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 στη Wall Street σημείωναν άνοδο άνω του 0,6% λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ενώ ο δείκτης Nasdaq ενισχυόταν περίπου 1%. Τα επενδυτικά καταφύγια τέθηκαν στο περιθώριο, παρασύροντας το δολάριο σε πτώση έναντι της στερλίνας και του ευρώ. Στη Φρανκφούρτη, ο Dax ενισχύθηκε 0,83%, ο Cac-40 στο Παρίσι 0,84%, ο FTSE-100 στο Λονδίνο 0,66% και ο FTSE Mib στο Μιλάνο 0,94%. Ανοδο 4,92% παρουσίασε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, φθάνοντας τα 52,23 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent αναρριχήθηκε 4,43% στα 61,32 δολάρια το βαρέλι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή