Πωλείται ένα κομμάτι της ιστορίας του κοσμοπολίτικου Μανχάταν

Πωλείται ένα κομμάτι της ιστορίας του κοσμοπολίτικου Μανχάταν

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει ταυτιστεί με την πόλη αλλά και διαχρονικά με τον αμερικανικό κινηματογράφο, προσφέρεται προς πώληση. Πρόκειται για το Κράισλερ Μπίλντινγκ (Chrysler Building), το οποίο έχει 77 ορόφους και θεωρείται από τα πιο μεγαλειώδη οικοδομήματα του κόσμου. Κατασκευάστηκε κατ’ επιθυμία του δημιουργού της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας, Γουόλτερ Κράισλερ.

Ολοκληρώθηκε το 1930 και για σχεδόν ένα χρόνο διατηρούσε τα πρωτεία ως το υψηλότερο κτίριο του κόσμου. Σήμερα οι ιδιοκτήτες αυτού του διάσημου αρ ντεκό οικοδομήματος, δηλαδή η κατασκευαστική νεοϋορκέζικη εταιρεία Tishman Spreyer και το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Αμπου Ντάμπι, ανέθεσαν την προετοιμασία της πώλησης στην CBRE.

Πωλείται ένα κομμάτι της ιστορίας του κοσμοπολίτικου Μανχάταν-1

Το υπερπολυτελές αρ ντεκό οικοδόμημα των 77 ορόφων και των 34 ανελκυστήρων έχει ύψος σχεδόν 320 μέτρων, εγκαινιάστηκε το 1930 και παρέμεινε το υψηλότερο στον κόσμο έως το 1931, οπότε το ξεπέρασε το Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ. Η κατασκευή του στοίχισε 15 εκατ. δολάρια.

Tα σχετικά ανέφερε η πρόεδρος της CBRE, Ντάρσι Στάρκομ, η «βασίλισσα των ουρανοξυστών», όπως την αποκαλεί η Wall Street Journal, μιας και έχει πωλήσει αρκετούς ουρανοξύστες στις ΗΠΑ – και μάλιστα, έχει πουλήσει τα περισσότερα οικιστικά και εμπορικά ακίνητα στην ιστορία. Η εκτίμηση της αξίας του κτιρίου της Chrysler, το οποίο είχε στεγάσει τα γραφεία της εταιρείας από το 1930 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1950, παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση. Επενδυτές στην αγορά ακινήτων πιστεύουν, πάντως, πως θα είναι δύσκολο να εξασφαλιστούν τα 800 εκατ. δολ. που αρχικά κατέβαλε για να το αποκτήσει το Αμπου Ντάμπι. Το κεφάλαιο αυτό κάλυπτε το 90% του ακινήτου και δόθηκε το 2008, λίγο πριν ξεσπάσει η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και οι τιμές ακινήτων καταβαραθρωθούν.

Εποχές

Εκτοτε τα πράγματα άλλαξαν και σήμερα το Κράισλερ Μπίλντιγκ, ύψους σχεδόν 320 μέτρων, συναγωνίζεται με άλλα νεότερα κτίρια για ενοίκους. Και τα νεότερα έχουν να προσφέρουν παράθυρα από το πάτωμα μέχρι την οροφή, καθώς και σύγχρονες ανέσεις, όπως τεράστια μπαλκόνια, οικολογική θέρμανση και τέλεια γυμναστήρια και πισίνες. Οι ιδιοκτήτες του οικοδομήματος, το Αμπου Ντάμπι και η Tishman Spreyer, ευελπιστούν να προσελκύσουν ξένους επενδυτικούς οίκους ή έναν δισεκατομμυριούχο, που θα θέλει να έχει στην κατοχή του ένα κομμάτι της ιστορίας του Μανχάταν.

Πωλείται ένα κομμάτι της ιστορίας του κοσμοπολίτικου Μανχάταν-2

Το πολυτελές λόμπι του ξενοδοχείου έχει επενδυθεί με πανάκριβο αφρικανικό μάρμαρο.

Λόγου χάριν, μια κινεζική ασφαλιστική εταιρεία απέκτησε το ξενοδοχείο Γουόλντορφ Αστόρια της Νέας Υόρκης αντί 1,85 δισ. δολαρίων. Βέβαια, η συντήρηση του 90χρονου Κράισλερ Μπίλντινγκ είναι πολυέξοδη, ενώ στις δαπάνες του ιδιοκτήτη πρέπει να συνεκτιμηθεί και η εκμίσθωση του οικοπέδου. Και αυτή η δαπάνη θα διαμορφώσει αναλόγως και την τιμή πώλησης. «Ισως υπάρχει ένας δισεκατομμυριούχος που θα εμφανιστεί και θα πει “θέλω να μάθει ο κόσμος πως είμαι ο ιδιοκτήτης του Κράισλερ Μπίλντιγκ”», παρατηρεί η Aντελαΐντ Πολζινέλι, αντιπρόεδρος της εταιρείας κτηματομεσιτικών υπηρεσιών Compass. «Οταν ένα πράγμα χαλάσει σε ένα προπολεμικό κτίριο, ο χρόνος επισκευής είναι μεγαλύτερος, γιατί πρέπει να βρεις τον ένα και μοναδικό τεχνίτη που ξέρει να το φτιάξει». Το κτίριο οικοδομήθηκε τη διετία 1928-1930 και ήταν ουσιαστικά ένας αγώνας δρόμου με αντίπαλο την Bank of Manhattan για την τότε υψηλότερη κατασκευή του κόσμου.

Αρχιτέκτονας ήταν ο Γουίλιαμ βαν Αλεν, ο οποίος αρχικά συνεργάστηκε με τον κατασκευαστή Γουίλιαμ Ρέινολντς και στη συνέχεια με τον ίδιο τον Γουόλτερ Κράισλερ. Το 1929, η Bank of Manhattan γιόρταζε το γεγονός πως είχε κατασκευάσει το υψηλότερο κτίριο διεθνώς, υπερβαίνοντας κατά 28 μέτρα το Κράισλερ Μπίλντινγκ. Τότε, μέσα σε 90 λεπτά οι Κράισλερ και Βαν Αλεν ύψωσαν κωδωνοστάσιο, που καθιστούσε το Κράισλερ Μπίλντινγκ το υψηλότερο του κόσμου.

Ο Γουόλτερ Κράισλερ πλήρωσε εξ ολοκλήρου για το έργο, μιας και ήθελε να το κληροδοτήσει στα παιδιά του. Κατά τον Αμερικανό φωτογράφο Τζέιμς Μαρ, το Chrysler Building γεννήθηκε λόγω της ύβρεως του Γουόλτερ Κράισλερ. Ηθελε να έχει στο κτίριο ένα πολυτελές διαμέρισμα και χώρους γραφείων, αλλά και μία τουαλέτα, την υψηλότερη στο Μανχάταν, από όπου να κοιτάζει από θέση ισχύος όλους τους υπόλοιπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή