Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας

Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκαν χθες οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Κινέζους αξιωματούχους, σημειώνοντας πρόοδο στην επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών. Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο πότε θα επικυρωθεί μια συμφωνία μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών. Παρ’ όλα αυτά μπορεί να προχωρήσουν οι συνομιλίες μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου εντός του τρέχοντος μηνός. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία. Επειτα από αυτό έχει δρομολογηθεί επίσκεψη του αντιπροέδρου της Κίνας, Λίου Χε στις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες για την επίτευξη μιας συμφωνίας πριν από την προθεσμία που έχει θέσει ο Λευκός Οίκος στις 2 Μαρτίου. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε, η αμερικανική κυβέρνηση θα αυξήσει τους δασμούς, συνολικά, στα δύο τρίτα των εισαγόμενων προϊόντων από την Κίνα. «Είμαι αισιόδοξος και θεωρώ πως θα σημειωθεί πρόοδος», σχολιάζει ο Ντιν Πίνκερτ, πρώην μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ και νυν συνεταίρος στη νομική εταιρεία Hughes Hubbard & Reed. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεχνοκρατών θα διαρκούσαν δύο ημέρες αλλά κράτησαν τελικά τρεις, καθώς οι Αμερικανοί ζήτησαν από τους Κινέζους ομολόγους τους να εξηγήσουν με λεπτομέρεια πώς θα υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους, σύμφωνα με πηγές της Ουάσιγκτον. Το Πεκίνο έχει υποβάλει διάφορες προτάσεις για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, αλλά η κυβέρνηση Τραμπ θεωρούσε πως ήταν αόριστες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη δέσμευση για τη διόρθωση άδικων πρακτικών στο εμπόριο.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πως η Κίνα υποχρεώνει τις ξένες εταιρείες να μοιράζονται την τεχνολογία τους με κινεζικές εάν επιθυμούν να αναπτύξουν δραστηριότητα στη χώρα. Οι ΗΠΑ διαμαρτύρονται, επίσης, για τις μεγάλες επιδοτήσεις που παραχωρεί η κινεζική κυβέρνηση σε εταιρείες στο πλαίσιο του φιλόδοξου προγράμματος «Made in China 2025» για την ανάδειξη της χώρας σε τεχνολογική υπερδύναμη.

Η Κίνα αρνείται πως υιοθετεί άδικες πρακτικές. Εχει επίσης υποσχεθεί να βελτιώσει το νομικό πλαίσιο για την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων και να καταργήσει την υποχρέωση των ξένων εταιρειών να παρέχουν ελεύθερη πρόσβαση στην τεχνολογία τους.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Κίνα έχουν συμφέρον να επιτευχθεί μια συμφωνία. Συμφέρει τον Αμερικανό πρόεδρο να σταθεροποιηθούν οι ευμετάβλητες αγορές. Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που έχουν αποδυναμωθεί λόγω της επιβράδυνσης της υπ’ αριθμόν 2 οικονομίας του κόσμου.

Ενα από τα μεγαλύτερα εμπόδια ως προς την επίτευξη μιας συμφωνίας είναι πως το υπουργείο Εμπορίου, Οικονομικών και ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, έχουν διαφορετική ατζέντα. Ετσι, δυσχεραίνεται η επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα καθώς θα πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των ΗΠΑ από τρεις πλευρές. Ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, έχει προβάλει υψηλές απαιτήσεις. Για να τις ικανοποιήσει η Κίνα θα πρέπει να αλλάξει τις δομές της οικονομίας της. Οπως δήλωσε ο Τραμπ τον περασμένο μήνα, ο Λάιτχαϊζερ θα είναι ο κεντρικός διαπραγματευτής στις εμπορικές διαβουλεύσεις με την Κίνα. Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος ζητεί από την Κίνα να εισάγει περισσότερα τρόφιμα, φυσικό αέριο και άλλα προϊόντα από τις ΗΠΑ. Το Πεκίνο δεν έχει φέρει αντιρρήσεις σε αυτό. Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών ασκεί πιέσεις για μια άμεση συμφωνία ώστε να μην επιβληθούν επιπλέον δασμοί εις βάρος της Κίνας. Μέχρι σήμερα έχουν φορολογηθεί οι εισαγωγές από την Κίνα, συνολικής αξίας περίπου 250 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή