Η αυξανόμενη αβεβαιότητα ανησυχεί ΕΚΤ και Fed

Η αυξανόμενη αβεβαιότητα ανησυχεί ΕΚΤ και Fed

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία για τους κινδύνους που απειλούν την οικονομία επικρατεί μεταξύ στελεχών των κεντρικών τραπεζών Ευρωζώνης και Αμερικής που έχουν, όμως, αναστείλει την αναπτυξιακή τους πολιτική εν μέσω εμπορικού πολέμου, γεωπολιτικών εντάσεων και εντεινόμενης αστάθειας στις αγορές. Η εικόνα προκύπτει ανάγλυφα από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, καθώς φέρει μερίδα στελεχών της να προτείνει την παροχή νέου γύρου φθηνών δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες και να ζητεί μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα από τον Μάριο Ντράγκι. Προκύπτει, όμως, και από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της αμερικανικής Fed, που είχαν δοθεί λίγες ώρες νωρίτερα και προδίδουν ότι μερίδα των στελεχών της συναίνεσε απρόθυμα στην τελευταία αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου.

Από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, οπότε η ΕΚΤ έλαβε την ιστορική απόφαση να τερματίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων (QE), προκύπτει πως πολλά στελέχη της τράπεζας ζήτησαν από τον πρόεδρο Μάριο Ντράγκι να εκφραστεί με περισσότερη απαισιοδοξία στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου όταν αναφέρθηκε στους κινδύνους που απειλούν την οικονομία της Ευρωζώνης. Εν ολίγοις, ήθελαν μια φρασεολογία που προϊδεάζει για μια επικείμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Και μολονότι ο Μάριο Ντράγκι επέλεξε τελικά ηπιότερες εκφράσεις, στα πρακτικά είναι σαφής ο προβληματισμός, καθώς «υπογραμμίζεται πως η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και ρευστή και μπορούν εύκολα να ενταθούν οι κίνδυνοι ή να αναδυθούν νέες πηγές αβεβαιότητας». Μερίδα των στελεχών της ΕΚΤ ζήτησε, άλλωστε, να συζητηθεί ένας νέος γύρος για τα φθηνά δάνεια που έχει χορηγήσει η ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές τράπεζες στη διάρκεια της κρίσης και υπήρξαν καίρια πηγή χρηματοδότησης για τις τράπεζες της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Σε ό,τι αφορά τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, αποκαλύπτουν πως μερίδα στελεχών της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας επικαλέστηκε τον χαμηλό πληθωρισμό ως επιχείρημα εναντίον μιας ακόμη αύξησης των επιτοκίων. Επρόκειτο για την τέταρτη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου στην οποία προχώρησε η Fed μέσα στο 2018 και την ένατη από τον Δεκέμβριο του 2015, οπότε σημείωσε την πρώτη αλλαγή στη νομισματική της πολιτική.

Ως αίτια της ανησυχίας τους ανέφεραν, όμως, επίσης «την πιθανότητα να σημειωθεί μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, να εξανεμιστεί ταχύτερα από τις προβλέψεις ο ευεργετικός αντίκτυπος των φοροαπαλλαγών, να κλιμακωθεί ο εμπορικός πόλεμος ή να αποδειχθούν ισχυρότερες από τις προβλέψεις οι επιπτώσεις της περιοριστικής πολιτικής».

Στα πρακτικά τονίζεται, άλλωστε, ότι η πορεία που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στο εγγύς μέλλον σε ό,τι αφορά τη νομισματική της πολιτική είναι πλέον «λιγότερο σαφής» σε σύγκριση με λίγο καιρό νωρίτερα. Προκύπτει, επίσης, διχογνωμία ανάμεσα στα στελέχη της τράπεζας ως προς το πόσες φορές πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια του δολαρίου στο μέλλον.

«Φρένο» σε αυξήσεις επιτοκίων

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed φέρουν τα στελέχη της όχι μόνον να εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο να ενταθούν οι κίνδυνοι, αλλά και να διαπιστώνουν ότι έχουν ήδη ενταθεί. Αναφέρουν έναν «αριθμό» μελών της διοίκησης που ζητούν να εκτιμηθεί πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν αυτοί οι κίνδυνοι «που έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες και πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα».

Ζητούν επίσης να διερευνήσει η Fed τι αντίκτυπο έχουν οι αποφάσεις της στην οικονομία. Σε αντίθεση, άλλωστε, με το πρόσφατο παρελθόν, όταν η Fed δήλωνε αποφασισμένη να προχωρήσει σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2019, στα πρακτικά της συνεδρίασης τονίζεται πως οι επόμενες κινήσεις της θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις. «Η πολιτική της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί αν προκύψουν στοιχεία που την εξωθήσουν σε επανεκτίμηση της οικονομίας και των κινδύνων είτε προς μια θετική είτε προς μια αρνητική κατεύθυνση», είναι η ακριβής διατύπωση. Σημειωτέον ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα μείωσε σε δύο από τέσσερις τις αυξήσεις των επιτοκίων στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει εντός του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή