Υψηλό το κόστος για τη Γαλλία από τις κινητοποιήσεις

Υψηλό το κόστος για τη Γαλλία από τις κινητοποιήσεις

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη δεν έχει εκτιμηθεί ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος από τις διαδηλώσεις του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» στη Γαλλία. Ωστόσο, υπάρχουν προβλέψεις για υψηλότερο κρατικό δανεισμό αλλά και ορισμένες αρχικές εκτιμήσεις ζημιών επιμέρους εταιρειών – η Air France και η αλυσίδα λιανεμπορίου Fnac τις συνυπολογίζουν σε 60 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, ενδεχομένως η κυβέρνηση να αποδυθεί σε αύξηση δαπανών για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου ώστε να συγκρατήσει το κύμα της λαϊκής δυσαρέσκειας, όπως αυτή εκφράστηκε με τα «Κίτρινα Γιλέκα». Συν τοις άλλοις, η αναγκαιότητα γενναίων δημόσιων δαπανών μπορεί να διατυπωθεί και ως αίτημα λαϊκιστών πολιτικών ενόψει των ευρωκελογών του Μαΐου.

Κάτι τέτοιο πιθανώς να καταλήξει σε αύξηση στην έκδοση κρατικών ομολόγων. Οπότε θα ενταθούν και οι ανησυχίες για το κατά πόσον είναι ικανές ορισμένες χώρες–μέλη της Ε.Ε. να εξυπηρετήσουν σε βάθος χρόνου το υψηλό τους χρέος. Επιπλέον, θα υπονομευθεί ο σχεδιασμός της ΕΚΤ για άνοδο επιτοκίων. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε φοροαπαλλαγές σε συνταξιούχους και ενίσχυση του ελαχίστου μισθού – αυτά μεταφράζονται σε 8-10 δισ. ευρώ, που ενδεχομένως να προέλθουν από δανεισμό.

Στην περίπτωση των γαλλικών εταιρειών, τώρα, οι οποίες επλήγησαν από τις κινητοποιήσεις, λόγω διακοπής της κυκλοφορίας και δυσχερούς μετακίνησης των ανθρώπων, οι απώλειες εκτιμώνται σε τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η αεροπορική Air France από ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής σε εισιτήρια έχει ζημίες 15 εκατ. ευρώ. Η αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών Fnac εκτιμά πως η μείωση των πωλήσεών της σε Γαλλία και Βέλγιο φθάνει τα σχεδόν 45 εκατ. ευρώ. Η ωρολογοποιία και κοσμηματοποιία Richemont δεν έδωσε ακριβή στοιχεία. Tόνισε, όμως, ότι οι διαδηλώσεις την έκαναν να κλείσει τα καταστήματά της επί έξι διαδοχικά Σάββατα στα τέλη του δ΄ τριμήνου του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή