Οι κινεζικές αλυσίδες μειώνουν την τιμή του iPhone

Οι κινεζικές αλυσίδες μειώνουν την τιμή του iPhone

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες αλυσίδες λιανικών πωλήσεων στην Κίνα μειώνουν την τιμή πώλησης νέων iPhone μέχρι και 22% στην προσπάθειά τους να πουλήσουν τις συσκευές, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters και των Financial Times. Την περασμένη εβδομάδα, η Apple ανακοίνωσε μεγάλη υποχώρηση πωλήσεων για τα νέα iPhone στην κινεζική αγορά το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές την αποδίδουν στην υπερβολικά υψηλή τιμή τους και στην έλλειψη καινοτομιών σε σύγκριση με Κινέζους ανταγωνιστές, όπως η Huawei. Ωστόσο η Apple δεν κάθεται άπραγη καθώς αναμένεται να παρουσιάσει τρία νέα μοντέλα κινητών τηλεφώνων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal. Στα τρία νέα μοντέλα θα περιλαμβάνεται και ο αντικαταστάτης του μοντέλου XR που έχει διαψεύσει τις προσδοκίες της Apple με τις χαμηλές πωλήσεις του.

Οι δημοφιλείς ηλεκτρονικές πλατφόρμες των JD.com και Suning μείωσαν χθες τις τιμές των μοντέλων iPhone 8, 8 Plus και XR. Στην ιστοσελίδα της Suning το XR, το φθηνότερο από τα τρία νέα μοντέλα που είχε παρουσιάσει η Apple τον Σεπτέμβριο του 2018, πωλείται πλέον αντί 5.799 γουάν (858 δολάρια) ή με έκπτωση 17%. Οι εκπτώσεις για το iPhone 8 έφτασαν στην πλατφόρμα JD.com μέχρι και το 22%. Τρίτες εμπορικές επιχειρήσεις που διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω του σάιτ της Suning πουλάνε και το iPhone XS Max, το ακριβότερο μοντέλο της Apple, με έκπτωση σχεδόν 12% στα 6.799 γουάν (1.436 δολάρια). Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Apple στην κινεζική αγορά με τα νέα μοντέλα της επικεντρώνονται σε δύο βασικά σημεία, σύμφωνα με αναλυτές και Κινέζους καταναλωτές: Η τιμή τους δεν είναι η κατάλληλη και παράλληλα η εταιρεία απέτυχε να ενσωματώσει καινοτόμα στοιχεία που θέλουν οι καταναλωτές. Το αποτέλεσμα είναι οι ανταγωνιστές να κερδίζουν μερίδιο αγοράς εις βάρος της Apple στην κατηγορία των ακριβών κινητών τηλεφώνων.

«Ο εμπορικός πόλεμος επηρέασε λίγο τις πωλήσεις, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι η (χαμηλή) ζήτηση για το iPhone XR, καθώς είναι ένα προϊόν με λάθος τιμή στην ανταγωνιστική κινεζική αγορά», λέει στο CNBC o Ντάνιελ Ιβς, διευθυντής της εταιρείας αναλύσεων Wedbush Securities. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, είχε προειδοποιήσει πως τα έσοδα του προηγούμενου τριμήνου θα είναι χαμηλότερα από τα προβλεφθέντα εξαιτίας της χαμηλότερης ζήτησης στην Κίνα, καθώς το 20% των συνολικών εσόδων της Apple προέρχεται από την κινεζική αγορά. Η Apple φαίνεται πως ετοιμάζει την αντεπίθεσή της το φθινόπωρο με νέα μοντέλα που θα περιλαμβάνουν νέα χαρακτηριστικά στις φωτογραφικές κάμερες. Το ακριβότερο από τα τρία μοντέλα που θα παρουσιαστούν, θα διαθέτει τρεις κάμερες στο πίσω μέρος του και διπλή κάμερα για τα υπόλοιπα δύο μοντέλα. Παράλληλα, η εταιρεία σχεδιάζει να διατηρήσει την οθόνη υγρών κρυστάλλων που εμφανίστηκε στο XR, παρά τις κακές πωλήσεις του, επειδή είναι αργά να αλλάξει τόσο σημαντικά χαρακτηριστικά στην παραγωγή του μοντέλου. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της WSJ το μοντέλο με οθόνη υγρών κρυστάλλων ενδεχομένως να μη βγει στην παραγωγή και το 2020. Αν επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία, η Apple θα κάνει ολοκληρωτική στροφή προς τις οθόνες OLED, όπως αυτές που χρησιμοποιεί στα μοντέλα XS, οι οποίες θεωρείται ότι έχουν καλύτερο κοντράστ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή