Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα απογοητευτικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία οδήγησαν σε πτώση τους γενικούς δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αλλά και τις τιμές των εμπορευμάτων. Με αρνητικό πρόσημο κινούνταν επίσης οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 στη Wall Street, παρουσιάζοντας απώλειες έως και 0,5% λίγο πριν από το κλείσιμο. Νωρίτερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 είχε κλείσει με απώλειες 0,5%. Ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη, ο Cac-40 στο Παρίσι και ο FTSE-100 στο Λονδίνο σημείωσαν απώλειες 0,3%, 0,4% και 0,9%, αντιστοίχως. Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες πτώση των εξαγωγών κατά 7,6% τον Δεκέμβριο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ αναλυτές της αγοράς είχαν προβλέψει άνοδο 5%.

Ενισχύθηκαν έτσι οι φόβοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, οδηγώντας τους επενδυτές στο γιεν, στον χρυσό και στα αμερικανικά ομόλογα. Η τιμή του χρυσού στα προθεσμιακά συμβόλαια του Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 3,20 δολάρια, φθάνοντας τα 1.292,70 δολάρια την ουγγιά. Οι αποδόσεις των 2ετών και των 10ετών αμερικανικών ομολόγων διολίσθησαν στο χαμηλό εβδομάδας, ενώ το γιεν αναρριχήθηκε έναντι του δολαρίου. Το ευρώ δεν εμφάνισε καμία μεγάλη μεταβολή από το 1,1469 δολ. που είχε σημειωθεί την Παρασκευή στις αγορές νομισμάτων της Νέας Υόρκης.

Η αρνητική προοπτική για τη ζήτηση πρώτων υλών από την Κίνα οδήγησε την τιμή του χαλκού σε πτώση της τάξεως του 0,9% στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου, διολισθαίνοντας μέχρι τις 5.888 δολάρια τον τόνο στα προθεσμιακά τριμήνου.

Η τιμή του Brent υποχώρησε κατά 1,46% στα 59,60 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε πάνω από 1% στα 51,07 δολάρια το βαρέλι.

Το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί τον τελευταίο καιρό εξαιτίας του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και άλλων παραγόντων στην Ευρώπη, όπως είναι το Brexit, έχει ήδη επηρεάσει την κερδοφορία των εταιρειών. Στις ΗΠΑ, παραδείγματος χάριν, τα κέρδη των εταιρειών που συνθέτουν τον δείκτη S&P 500 ενισχύθηκαν κατά 14,5% το δ΄ τρίμηνο του 2018, αντανακλώντας το χαμηλότερο ποσοστό από το γ΄ τρίμηνο του 2017. Η επιδείνωση είναι αισθητή εάν αναλογιστεί κανείς πως είχε καταγραφεί άνοδος 28,4% το γ΄ τρίμηνο του 2018.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή