Η Κομισιόν θα προτείνει να καταργηθεί η ομοφωνία στα φορολογικά θέματα

Η Κομισιόν θα προτείνει να καταργηθεί η ομοφωνία στα φορολογικά θέματα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει την κατάργηση της ομοφωνίας για τη λήψη αποφάσεων επί φορολογικών θεμάτων. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Bloomberg, αναμένεται σχετική πρόταση που θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από κυβερνήσεις, ιδιαιτέρως από αντισυστημικούς πολιτικούς σχηματισμούς. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ομοφωνία δυσχεραίνει τη λήψη αποφάσεων, δεδομένης της μεγάλης απόκλισης ανάμεσα στις θέσεις των χωρών-μελών.

Ορισμένες χώρες όπως η Ιρλανδία, που έχει ιδιαίτερα χαμηλούς συντελεστές στη φορολόγηση εταιρειών, προβάλλουν αντιρρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. στη λήψη αποφάσεων για φορολογικά ζητήματα υπήρξε η πρόσφατη αποτυχία της να συμφωνήσει για την επιβολή φόρου 3% σε τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως οι αμερικανικές Amazon και Facebook. Η Κομισιόν υποστηρίζει πως η Ενωση πρέπει να έχει τη δυνατότητα να φορολογεί τις μεγάλες εταιρείες, προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. «Η ομοφωνία σε φορολογικά ζητήματα έχει σταθεί εμπόδιο για σημαντικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την ενδυνάμωση της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας του ευρώ», όπως τονίζεται σε έγγραφο εργασίας της Κομισιόν. Το έγγραφο, που αναμένεται να δημοσιευθεί επισήμως την Πέμπτη, αναφέρει πως η ομοφωνία είναι «αυτοκαταστροφική».

Η Κομισιόν πρόκειται να προτείνει τον σταδιακό περιορισμό της ομοφωνίας. Θα ξεκινήσει από την κατάργησή της σε θέματα που δεν επηρεάζουν άμεσα τα εθνικά φορολογικά συστήματα. Για παράδειγμα, η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης θα μπορούσε να αποφασίζεται με ενισχυμένη πλειοψηφία. Η Κομισιόν πιστεύει πως η Ενωση πρέπει μέχρι το 2020 να λαμβάνει με αυτόν τον τρόπο αποφάσεις για όλα τα ευαίσθητα θέματα. Ο ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ σχολίασε στο Bloomberg πως η μοναδική συμβολή της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας και άλλων τέτοιων κρατών-μελών στη φορολογική πολιτική είναι η συνεχής παρεμπόδιση κάθε είδους προόδου. Συμπλήρωσε πως το πλειοψηφικό σύστημα θα μπορούσε να καλύψει τα νομοθετικά κενά και να βελτιώσει τη συνεργασία των φορολογικών αρχών.

Η ειρωνεία βρίσκεται στο γεγονός ότι για την κατάργηση της ομοφωνίας απαιτείται απόφαση όλων των κρατών-μελών της Ενωσης. Μολονότι το εγχείρημα αναμένεται να αποτύχει, προβλέπεται πως θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που θα επικαλεστούν θέμα εθνικής κυριαρχίας. Τέτοιου είδους προβλήματα ενδεχομένως να επιδεινώσουν το ήδη τεταμένο κλίμα της Ευρώπης που προετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή