Οι επενδύσεις των funds στην Ισπανία συνοδεύονται από απολύσεις

Οι επενδύσεις των funds στην Ισπανία συνοδεύονται από απολύσεις

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο αυξάνονται οι επενδύσεις των ιδιωτικών κεφαλαίων στην Ισπανία, φθάνοντας σε επίπεδα-ρεκόρ των 4,35 δισ. ευρώ, τόσο επιτείνονται και οι ανησυχίες για την απώλεια θέσεων εργασίας. Τα σχετικά αναφέρονται σε εκτενές ρεπορτάζ των Financial Times. Συχνά μετά τις επενδύσεις οι απολύσεις γίνονται μέσα σε μία ημέρα, διότι οι μεταρρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία τις διευκολύνουν. Η ανάδειξη της Ισπανίας σε ελκυστικό προορισμό για τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια ευνοήθηκε από τις αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, την οικονομική ανάκαμψη και τις ανησυχίες για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., που έστρεψε τους επενδυτές σε άλλες χώρες. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή σημειώνεται με υψηλό κόστος σε θέσεις εργασίας σε ορισμένες περιπτώσεις. Εξ ου και η κοινή γνώμη είναι διχασμένη, καθώς αρκετοί, όπως προ δεκαετίας στη Γερμανία, θεωρούν τις προαναφερθείσες εταιρείες «αρπακτικά». Απογυμνώνουν τις ντόπιες επιχειρήσεις από περιουσιακά στοιχεία και εργαζομένους, που απασχολούνται σε μη αποδοτικές δραστηριότητες, μετά τις συγχωνεύουν με μικρότερες εταιρείες και τις μεταπωλούν με υψηλό κέρδος. Εν τω μεταξύ, η ανεργία στη χώρα προβλέπεται πως θα φθάσει το 13,3% το 2020 από το 16% του 2017, αναφέρουν οι FT.

Στο οινοπαραγωγικό Σαντ Σαντουρνί της Καταλωνίας πολιτικοί παράγοντες λένε πως τα ιδιωτικά κεφάλαια μοιάζουν με μολυσματικό ιό. Στην περιοχή αυτή εξαγοράστηκαν από την αμερικανική Carlyle οι παμπάλαιοι αμπελώνες Κοντορνίου, που έχουν ιστορία 500 ετών και απολύθηκαν 100 άνθρωποι. Η Ενωση Καινοτομικών και Επενδυτικών Κεφαλαίων της Ισπανίας (ΑSCRI) αναφέρει πως τα διεθνή κεφάλαια στη χώρα έφθασαν τα 186 το 2017 από τα 157 το 2016. Το 2018 τα λουξεμβουργιανά κεφάλαια CVC εξαγόρασαν το 20% της Gas Natural Fenosa από τη Repsol αντί 3,82 δισ. ευρώ και τη μετονόμασαν σε Naturgy. Κι ενώ αρχικά σχεδίαζαν 300 απολύσεις, έφθασαν στις οκτακόσιες με εθελουσία έξοδο. «Ετσι δημιουργείται υψηλότερη απόδοση για τους μετόχους, αλλά χάνουμε την κουλτούρα μας – με την εθελούσια έξοδο χάνεται η αφοσίωση των υπαλλήλων στην εταιρεία», λέει ο συνδικαλιστής Τόνι Πριέτο και εργαζόμενος της Naturgy.

Κατά τον πρόεδρο της ASCRI, Μιγκέλ Θουρίτα, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια στην Ισπανία αύξησαν 7,6% τις θέσεις εργασίας τρία χρόνια μετά την απόκτηση της ντόπιας επιχείρησης έναντι του 2,3% σε εταιρείες, που δεν εξαγοράστηκαν. Οπως αναφέρει στους FT ο Λουντόβιτς Φαλίπου, καθηγητής Οικονομικών στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Σαΐντ στην Οξφόρδη, «τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια αποτελούν την πιο καθαρόαιμη έκφραση του καπιταλισμού με μοναδικό τους στόχο το κέρδος – κι εκεί είναι το σημείο τριβής με την κοινωνία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή