ΗΠΑ και Γερμανία εντείνουν τις πιέσεις στη Huawei

ΗΠΑ και Γερμανία εντείνουν τις πιέσεις στη Huawei

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληραίνει τη στάση της η Ουάσιγκτον απέναντι στους τεχνολογικούς κολοσσούς της Κίνας, ενώ η Γερμανία εξετάζει τρόπους για να απαγορεύσει τη χρήση εξοπλισμού της Huawei στις υποδομές τηλεπικοινωνιών της, έπειτα από σχετική προειδοποίηση των Αμερικανών. Το αμερικανικό Κογκρέσο ήδη ετοιμάζει νόμους που θα απαγορεύουν την πώληση αμερικανικών τσιπ μνήμης και άλλων εξαρτημάτων τεχνολογίας στις κινεζικές Huawei και ZTE Group ή άλλων κινεζικών τεχνολογικών ομίλων που παραβιάζουν κυρώσεις ή τους νόμους για τον έλεγχο των εξαγωγών των ΗΠΑ. Τα νομοσχέδια ήδη τράβηξαν την προσοχή του Πεκίνου. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τα χαρακτήρισε «υστερία» που θα επιδεινώσει τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον στην Κίνα. Η Huawei θεωρείται ύποπτη για κατασκοπεία στις ΗΠΑ, λειτουργώντας προς όφελος της κινεζικής κυβέρνησης.

Λίγο πριν από την παρουσίαση των νομοσχεδίων, η Wall Street Journal αποκάλυψε πως οι ομοσπονδιακές αρχές διερευνούν εάν η Huawei έκλεψε εμπορικά μυστικά από την Τ-Mobile στις ΗΠΑ και άλλους ομίλους τηλεπικοινωνιών. Ειδική αναφορά έγινε στην τεχνολογία Tappy της T-Mobile, η οποία χρησιμοποιείται στις δοκιμές έξυπνων τηλεφώνων. Η Ηuawei ανακοίνωσε πως η δικαστική υπόθεση με την T-Mobile έκλεισε το 2017. Τότε το δικαστήριο είχε απαλλάξει τον κινεζικό κολοσσό από κατηγορίες που τον ήθελαν να λειτουργεί κακόβουλα. Σε μια προσπάθεια να χαμηλώσει τους τόνους με την Ουάσιγκτον, ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Huawei Ρεν Ζενγκφέι είχε μιλήσει προ ημερών κολακευτικά για τον Αμερικανό πρόεδρο, επαινώντας τη φορολογική πολιτική του. Αρχές Δεκεμβρίου είχε συλληφθεί στον Καναδά η κόρη του κ. Ζενγκφέι, η οποία είναι επίσης γενική οικονομική διευθύντρια του ομίλου. Μετά την πάροδο 10 ημερών, αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους και με την καταβολή εγγύησης 10 εκατ. δολαρίων Καναδά.

Το Βερολίνο, στο μεταξύ, εξετάζει να επιβάλει αυστηρότερα κριτήρια ασφαλείας στις δημοπρασίες για την ανάθεση της κατασκευής δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G), σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal. Η Γερμανία είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές της Huawei. Τα κεντρικά γραφεία του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα στην Ευρώπη βρίσκονται στο Ντίσελντορφ. Μάλιστα, για την κινεζική εταιρεία, η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Η περιοχή αυτή αντιπροσωπεύει το υψηλότερο ποσοστό εσόδων της Huawei από το εξωτερικό. Το 2017, ειδικότερα, το ποσοστό αυτό έφθασε το 27% στα 92,6 δισ. δολάρια, επισημαίνει η Wall Street Journal.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή